StoryEditorOCM
Dalmacijabritanski veterani drugog svjetskog rata na visu se prisjetili poginulih suboraca

POSLIJE 67 GODINA Fredie (90): Još tražim moju Višanku Dobrilu (FOTO)

Piše PSD.
19. svibnja 2011. - 13:03
Vis su i ove godine posjetili britanski veterani iz Drugoga svjetskog rata, četvorica najupornijih prijatelja otoka, koji su tradicionalno polaganjem vijenaca i komemorativnim skupom odali počast svojim zemljacima, suborcima preminulima na Visu tijekom ratnog vihora.

U obilježavanje tradicije koja se provodi od 1983. godine, u srijedu su se aktivno uključili i ministar obrane dr. Davor Božinović, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, te britanski veleposlanik u RH David Blunt.

Bila je to još jedna prigoda za prisjećanje na dane ponosa i slave britanskih vojnika, koji ni u svojim poznim godinama nisu izgubili kontakt s Visom, otokom što ih je kroz ratna zbivanja vezao u čvrstu sponu.

 - Sve nas je manje, i uvijek kažemo kako nam je ovo zadnja godina dolaženja. Ali uvijek se opet prikupimo i krenemo put juga. Toplo se nadamo kako ćemo se na istome mjestu naći i iduće godine – u ime svojih kolega suboraca Rega Ellisa, Johna Rivetta i Petera Bickmorea, rekao nam je 90-godišnji Fredie Nicoll, koji je 1944., u svojoj 23. godini, kao prvi britanski pilot sletio na Vis.

Iako u dubokoj starosti, Fredie je prepun priča, sjeća se oduševljenja i olakšanja prigodom spuštanja na višku pistu, nedovoljno dugu zbog čega je određeni broj aviona završavao sa strane, u jarugama.

Ta su mjesta nazivali grobljem aviona. S tugom se sjeća kako je u tom letu izgubio zapovjednika, te da je i sam gotovo izgubio život jer je prijetila eksplozija aviona. Bilo je gusto, no izvukao se.

 - Bilo je to davno, no ne dovoljno da zaboravim na jednu kuharicu Dobrilu. Zvali smo je Dob. Kuhala nam je najbolju juhu na svijetu. Kada sam opet došao na otok, davno poslije, tražio sam je, svi su mi pomagali u tome. No otok je bio pun Dobrila, to je, objasnili su mi, bilo uobičajeno viško žensko ime.

Poslije mi se pismom javio jedan čovjek koji je u mojoj Dobrili prepoznao svoju tetku. Na žalost, nisam je uspio opet vidjeti – kazao nam je Fredie, koji je kod viškog Spomenika Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu, visoko na brdu s kojeg puca pogled na uzletište, položio vijenac u čast preminulih suboraca.

Ulazak u EU

Veleposlanik Blunt je na pitanja novinara vezanih uz temu ulaska u EU naglasio kako nisu opterećeni datumima, da je pažnja fokusirana na dovršetak posla i pregovora, ali se nada da će u lipnju biti završen pregovarački proces.

Spašen ronilac

Visoko izaslanstvo na Vis je u srijedu stiglo vojnim helikopterom MI 8. Tročlana posada vojnog transportera nije mirovala, brzi zadatak, prijevoz osobe sa simptomima ronilačke bolesti, promptno ih je vratio na kopno, do helidroma KBC-a Split. Kako doznajemo, HRZ je u u protekloj godini imao 1612 letova helikopterom samo zbog hitnih medicinskih slučajeva.

tanja šimundić bendić / bogoljub mitraković / Snimio paun paunović / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:18