Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 02.03.2011. u 22:57

LJUBUŠAK o svojoj nerazjašnjenoj ulozi u ODMAZDI ‘OSLOBODILAČKE VOJSKE’

Partizan Jure Galić: Moji suborci pobili su 30 Vrgorčana

Nisam sudjelovao u samom napadu i znam da je tamo ubijeno između dvadeset i trideset Vrgorčana, o čemu su dalmatinski partizani šutili kao ribe, kazuje Galić protiv kojeg se, inače, u Ljubuškom sprema optužnica zbog njegovih ratnih i poratnih zločina

‘Učestvovao sam kao podrška u akciji u kojoj je oslobođen Vrgorac polovicom 1942. godine. Nisam učestvovao u samom napadu i znam da je tamo ubijeno između dvadeset i trideset Vrgorčana, o čemu su dalmatinski partizani šutili kao ribe. Bila je to osveta komšija-komšiji, koji su na taj način riješili njihove lokalne obračune i tu je stradalo najmanje dvadeset, trideset nevinih ljudi“.

Ovo je u intervjuu za sarajevski tjednik “Slobodna Bosna“ izjavio Jure Galić (rođen 20. rujna 1921. godine u Bijači kraj Ljubuškog), aktualni predsjednik SUBNOR-a BiH i pripadnik Biokovskog partizanskog odreda od njegova osnutka 7. lipnja 1942. godine.

Njega se sumnjiči za brojne ratne i poratne zločine u trokutu Metković – Biokovo – zapadna Hercegovina. Iako je u svojoj knjizi “Vrijeme i ljudi“ opisao svoj ratni put i događaje, ovo je prvi put da Jure Galić otvoreno govori o ubojstvu nevinih osoba (među kojima i devet žena) u Vrgorcu. Ali rodijak Rojak (Rođak) nije u tome sudjelovao. On je samo davao podršku. A odgovornost za organizirano strijeljanje civila na vrgoračkom groblju prebacuje na seoski obračun.

No, ovo priznanje svakako bi moglo biti dovoljan razlog Državnom odvjetništvu RH za pokretanje kaznenog postupka za ratni zločin. Ako se i uvaži njegova izjava da nije sudjelovao u ubojstvu, mora ga se teretiti kao čovjeka koji je davao “podršku“ ili barem saslušati kao očevica i sudionika.

U Ljubuškom spremaju optužnicu protiv Rojaka zbog njegovih ratnih i poratnih zločina. Iako se često hvalio svojim podvizima u Hercegovini Jure sada pere ruke i od ubojstva 66 hercegovačkih fratara. Premda je 7. veljače 1945. godine boravio u Širokom Brijegu kao član Okružnog komiteta za zapadnu Hercegovinu, on opet pere ruke poput Pilata, a odgovornost prebacuje na dalmatinske partizane.

“Na Širokom Brijegu je bilo najteže, jer je ustaštvo tamo utjecajno”, kazao je za “Slobodnu Bosnu” Jure Galić.

“Pogotovo je bio utjecajan katolički kler koji je bio skoro apsolutno ustaški orijentisan. Naši su tu napravili jedan džumbus. Radnje su bile isprovaljivane, a zapovjednici dalmatinskih postrojbi nisu mogli vladati jedinicama i pojedincima.”

Opet Jure nigdje, a krivi Dalmatinci. Čudno da je u svojoj nedavno napisanoj biografiji istaknuo da nigdje i nikad nije ni mrava zgazio. A ja od mnogih čuo da je taj snažni dvometraš i nakon rata, kao svemoćni okružni tužitelj u Mostaru, znao meračiti nad “klasnim neprijateljima“, posebice onim snažnijim.

PIŠE PETAR MILOŠ
arhiv cropix

"Bogunović je naredio strijeljanje 33 civila"

U Vrgorcu još nisu zacijelile rane od krvavog lipnja iz 1942. godine kada su partizani bez istrage i suda strijeljali trideset troje nevinih civila. Za vrijeme bivše države o ovom strašnom zločinu malo se govorilo iz straha za vlastitu sigurnost, pa zbog toga istraga nikad nije pokrenuta, niti počinitelji kažnjeni. Tako je bilo sve do devedesetih.

- Mi smo se 1990. godine obratili Hrvatskom žrtvoslovnom društvu, na čijem je čelu bio dr. sc. Zvonimir Šeparović, da pokrene kazneni postupak pred državnim organima protiv nalogodavaca i izvršitelja zločina iz 1942. godine. Međutim, unatoč priloženoj dokumentaciji istraga nikad nije pokrenuta. Bivši admiral JNA Petar Bogunović, naredio je taj zločin, a čuo sam da je u njemu sudjelovao i Jure Galić. Obitelji stradalih namjeravaju protiv Jure Galića i ostalih sudionika podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu – kazao nam je bivši vrgorački gradonačelnik Ljubomir Markotić, čijeg su djeda i ujaka partizani strijeljali 1942. godine, te je pojasnio:

– O tom zločinu postoji svjedočenje Branke Markotića, koji je sudjelovao u tom napadu, kao i izjava Stanke Borovca, koji je spasio moju majku od strijeljanja. Tijekom tog krvavog lipnja Vrgorac je dobio i svog heroja, a to je bio pokojni grobar Filip Roglić, koji je pokopavao žrtve. Naime, Roglić je na jednoj žrtvi osjetio otkucaje bila, prenio ju je u obližnju kuću, a u prazan sanduk stavio je kamenje i pokopao ga zajedno s ostalim žrtvama. Juri Galiću i njegovoj ekipi stavlja se na teret još jedan zločin, koji su partizani počinili u siječnju 1945. godine u Vrgorcu.

– Prilikom povlačenja iz zapade Hercegovine partizani su iz ljubuškog zatvora prema Vrgorcu odveli više od četrdeset civila, među kojima je bio i fra Maksimilijan Jurčić (ujak bivšeg SDP-ova gospodarskog stratega Ljube Jurčića). Potom su ih odvojili u dvije skupine, jednu grupu su strijeljali na putu prema Kotezima, a drugu na vrgoračkom Novom groblju. Pretpostavlja se da se u toj grobnici nalazi četrdesetak žrtava. Vjerujem da su u tom događaju sudjelovali Jure Galić, Marijan Primorac i Pero Jelčić, a o tome je Galić i pisao u svojoj knjizi “Vrijeme i ljudi“ – naglasio je fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature za istraživanje i prikupljanje građe o stradalim hercegovačkim franjevcima, te dodao kako se nada da će uskoro početi iskapanja i na toj masovnoj grobnici.

MATE PRIMORAC

Daksa - zločin bez kazne

Dubrovačka udruga za očuvanje uspomene na žrtve komunizma stradale na otoku Daksi “Daksa 1944./45.” dobila je od Županijskog državnog odvjetništva dopis u kojemu stoji kako nema osnove ni dokaza za podnošenje istražnog zahtjeva protiv počinitelja likvidacije na otočiću Daksa od 25. do 27. listopada 1944. godine. Odvjetništvo se očitovalo nakon što je potkraj 2007. godine udruga podnijela kaznenu prijavu protiv više nepoznatih počinitelja pogubljenja 45 građana Dubrovnika.

“Unatoč objektivno utvrđenoj likvidaciji 45 osoba na otoku Daksa, iskazi ispitanih svjedoka koji se ne očituju o nalogodavcima ili izvršiteljima toga kaznenog djela, rezultati očevida, ekshumacije i utvrđivanje identiteta pogubljenih ne daju osnove za podnošenje istražnog zahtjeva protiv određene osobe. U slučaju pronalaska dokaza kojim bi se za počinjenje kaznenog djela moglo teretiti određenu osobu ili više njih, zahtijevat će se pokretanje kaznenog postupka”, stoji u dopisu zamjenika županijskog državnog odvjetnika Vlatka Cibilića, objavljenom u biltenu udruge “Daksa 1944./45.”.

− Strašno smo razočarani ovakvim, čisto birokratskim odgovorom. No, nećemo odustati. Ponovno ćemo se obratiti Županijskom državnom odvjetništvu, jer ne možemo dopustiti da stratište na Daksi, gdje su komunisti bez suđenja pogubili naše sugrađane, padne u zaborav. Kad podastremo nove dokaze o zločinu, možda se pokrenu i nadležne institucije − poručio je predsjednik udruge “Daksa 1944./45.” Mato Račević, čiji je otac među Dubrovčanima likvidiranima na otočiću pred Dubrovnikom prije 67 godina.

Gabrijela Bijelić

Grubišić: Do izborne pobjede preko kostiju žrtava

Počelo je „soljenje“ starih rana! Navodno, istražit će se više od 900 masovnih grobnica po cijeloj Hrvatskoj. I šire. Traži se, naime, istina o zločinima u II. svjetskom ratu i poraću, s naglaskom, jasno, da se pronađu krivci i primjereno kazne. Hvale vrijedan je taj pothvat.

Ali, da nije toga ali... Ponajprije moramo biti zabrinuti za zdravlje jednoga od aktualnih ministara koji izjavljuje da to „soljenje“ pokreće prvenstveno jer ne može mirno spavati. Moramo i radi Crkve koja također traži tu istinu i krajnje je vrijeme, kako neki kažu, da se to upravo sada napravi, jer će kasnije biti prekasno.

A prošlo je više od pola stoljeća!? Što je u svemu ovome prava istina može se samo nagađati. Mislim da nismo daleko od već danih izjava nekih dužnosnika i aktera našega kaosa da se to radi zbog predizborne utrke i, naravno, sigurne pobjede preko kostiju mučenika i pravednika bilo o kojoj se pripadnosti žrtava radilo. Ako je to tako (opet moramo reći), onda se radi o „strvinarima“ najgore vrste koji su spremi „zarađivati“ na koščicama žrtava kao što se zarađuje na materijalnim ostacima svetaca ili mučenika.

Ako je to tako, onda mene ta istina o kostima moga oca, brata i pet najbližih rođaka ne samo da ne zanima nego to kao čovjek i vjernik prezirem i s time se ne slažem. Osim toga sam i vjernik kršćanin-svećenik, i vjerujem da su posmrtni obredi, pa i nakon sedamdeset godina, samo radi živih, a ne radi osoba pokojnika jer oni su u Bogu. „Ne tržite žive među mrtvima“ poruka je Biblije i uskrsnog jutra. Malo je čudno da ljudi vjere traže „žive među mrtvima“.

Postavlja se pitanje: kakva je to onda kršćanska vjera?! Pravednik, razapet na križu, uzdiže molitvu i molitveni krik Ocu: “Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“. Da treba oprostiti za kršćane je Isusova zapovijed i njegov primjer, a ako se nekome zločin dokaže, neka po Zakonu bude i sankcioniran, kažnjen. Mislim da ta istraživanja treba prepustiti povjesničarima i sudstvu, da se utvrdi istina, a da se u to ne upleće svakodnevno politikantstvo, te osveta i mržnja.

Naravno da nitko nije dobio rat samo klečeći na koljenima i sa sklopljenim rukama nego i s oružjem u rukama i ubijanjem onih drugih. Svi su totalitarizmi fašizmi, pa i komunizam! Vraćanjem u prošlost i „soljenjem“ starih rana samo produbljujemo našu krizu, unosimo nemir, „strvinarimo“, a treba biti zaista bedak da bismo povjerovali da se traži istina radi istine i žrtava, a ne radi sasvim konkretnih interesa.

Dakle, pozdravljam izjave kako se traži povijesna istina o žrtvama i neka je traže povjesničari, a ne politikanti bilo koje vele, i neka neovisno sudstvo radi svoj posao, a ne da bude ispostava centra moći.

PIŠE Don IVAN GRUBIŠIĆ

 


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: ponistralisimus | Komentirano: 21. lipanj 2011. 22:35
podbablje,
jeli ti to iz izgnanstva pišeš? Tamo nema kupit rvacke tipke?
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 21. lipanj 2011. 16:36
JA ISTO MISLIM DA JE OVDJE O "DVOJNICIMA" RIJEC.
Komentar od: pb0152 | Komentirano: 11. ožujak 2011. 12:57
BIVŠI ADMIRAL JNA PETAR BOGUNOVIĆ JE LAŽNO OPTUŽEN


U listu Slobodna Dalmacija od 02.03.2011.g. na stranici 10., objavljen je članak pod naslovom: “Bogunović je naredio strijeljanje 33 civila “.
U podnaslovu navedenog članka se navodi da je bivši admiral JNA Petar Bogunović naredio taj zločin. Takvu tvrdnju iznosi autor članka novinar Mate Primorac, a sve po kazivanju Ljubomira Markotića, bivšeg vrgoračkog gradonačelnika.

No, to su grube klevete izrečene na moj račun. Tim povodom navodim kako slijedi.

Ja sam roden l924.g., te sam u vrijeme počinjenja tog z1očina u Vrgorcu 1942. g. imao tek 18 godina. Istina je da sam ja tada bio u partizanima, a tada l942.g. bio sam partizan, borac bez čina, te pripadnik Biokovskog odreda, a čiji je zapovjednik bio Niko Glavina. U vrijeme počinjenja zločina u Vrgorcu l942.g. ja, a niti moja jedinica, nismo uopće bili u Vrgorcu. Istićem da ja nisam nikako dolazio u Vrgorac kroz čitavo vrijeme Drugog svjetskog rata. Bio sam jednom u Vrgorcu, i to kao mali dječak, zajedno sa majkom, i to sve prije Drugog svjetskog rata, te sam bio jednom dosta poslije II. svjetskog rata.

Dakle, ja Petar Bogunović, bivši admiral JNA, nemam nikakve veze sa događajima iz Vrgorca u lipnju 1942.g., te me se u navedenom članku lažno kleveće i vrijeđa moja čast i dostojanstvo.

Ističem da mi je poznato da je za vrijeme dok sam ja bio u partizanima, bio još jedan Petar Bogunović , a koji je tada l942.g. bio zapovjednik Trećeg bataljuna, a koji je poginuo 1943.g. u V. neprijateljskoj ofenzivi na Sutjesci. Taj Petar Bogunović je takoder rođen u Baćini kao ja, ali je rođen 1912.g. od oca Ivana, a bio je zvan Čopine. Inače, moj otac se zvao Slavko zvani
Kalašić.

O tome je li taj Petar Bogunović imao veze s događajima u Vrgorcu, ne znam ništa.

Jasno je da je gore navedenim člankom bez ikakve kritičnosti, bez ikakve provjere, na jedan grub i lažan način mene optužilo, te očekujem da mi se navedeni novinar Mate Primorac i Ljubomir Markotić, bivši vrgorački gradonačelnik, javno ispričaju.


U Splitu, 03.03.2011.
Petar Bogunović pok. Slavka

Komentar od: podbablje | Komentirano: 5. ožujak 2011. 2:48
@peta ofenziva: Sam si sebe ponizio sa svojim clankom, ispada da je Bogunovic bio u dijecjem vrticu i da nezna nista. Moj amateru jedanajesta brigada takve je zlocine napravila kao 19 esta Vojvodanska. Kazi kad sve znades tko je ubio malog Despota u Zastorogu i njegovu tetu ili mater?, Druga stvar, govoris o cetnicima, znamo da je Mosorksi odred zapuca u Lovrecu i onda su pobigli a ovi za odmazdu bacili su ljude u kucu i zapalili ih i medu njima osam Frankica. Sto se tice cetnika tu ispadas tipicna budala ista stvar od gata do Rame u jednom danu zaklano je 1500 civila a osobito ovi ispod Biokove u Rascanima, Zupi talijani su isli sa muzikom kad su ljudu u Rascanima usli u crkvu oni su izasli vanka a cetnici usli unutra i sve poklali. Sto je najveca sramota partizani se uopce nisu javili, zasto bi se javili kad su se izmedu partizana infiltrirali JUGO ORIJUNASI pa dice pucat protiv svoje brace. Znamo da partizanski pokret je porazen u srbiji i crnoj gori onda su ti njihovi komesari dosli u nase jedinice i preuzeli komandu. Poslije toga kao sto sam vec spomenuo od Sutijeske pa do Trsta ginuli naivni Hrvati a kad je rat svrsio CETNICI su dosli na vlast. Makar taj tvoj SKOJEVAC BOGUNOVIC treba bi kazat istinu koji je narediva ubojstvo fratara na Sirkomo Brijegu sto je njemu dobro poznato a danas se pravi da je gluh i bolestan.
Komentar od: podbablje | Komentirano: 4. ožujak 2011. 18:00
@peta ofenziva: Sa KORCULE si sta ti je JURJEVIC i Valter to jest vi ste ti koji ste na DAKSI zlocine napravili. Sto se tice Vlaha to su tvoji LATINI a i danas se ponasas vlaski i prodajes pamet a sto se tice Letice on se ponasa po Alijinom receptu, uteka je na pobijednicku stranu. Eto ti i bolje ti je da sutis jer se vidi da si JUGO ORIJUNAS koji su dobivali sibice i sol da glasaju za Alexandra.
Komentar od: Peta ofenziva | Komentirano: 3. ožujak 2011. 21:41
Sa ovim primitivcima koji samo vrijeđaju i samo si iil četnik ili komunjara ne želim imati ništa. Ne znam kako je prošao Don Ivan grubišić.Obračam se vama g. Privlaka. Da iz ovih sam krajeva sa otoka i poznam dobro te ljude. Mi smo ih inaće smatrali vlasima i malo primitivnijim. Kad su dolazili nekoiko puta na Hvar, Korčulu i na Pelješac da bi pokrenili borbu, napravili su dosta štete NOP-u, svojim postupcima. Neke od pmenutih ljudi znam osobno, o nekima sam ćuo, a neke ne znam nikako, na primjer toga Juru Galiča. Ali ponukan svim ovim napisima, posao sam na Internetmalo prije i pokusao da nadjen broj telefona tog Pera Bogunovića, kojeg sam osobno znao, ali dugo se nismo čuli. Zazvao sam ga, dobio sam mu sina, prestavio se i zamolio da mi dade oca. Rekao je da je otac već legao spavati, da je jako bolestan, da slabo vidi i da ga je sve ovo jako pogodilo. Zamolio me je da ga ne zovem, a rekao mi je na ovo konkretno pitanje da mu je otac rekao da je on u svom životu samo jednom bio u Vrgorcu sa svojom pok. majkom kad mu je bilo jedanajest godina. Vjerujem mu 100 % jer je uistinu častan čovjek. Pitajte umirovljene Hrvatske generale, komandanta IV. splitske brigade, Mladena Bujasa Sekretara NO Općine Split, osnivaća IV brigade, Pukovnika Vidoševića i druge časnike JRM koji su prešli u Hrvatsku Mornaricu, siguran sam da vam nitko o njemu neće reći ni rijeći loše. General Špegelj ga je zvao da dođe u HRM, kad se vratio iz Kanade, ali poslje Letice, kji je progonio Hrvatske časnike prolječare nitko nije htio da više dođe u HRM..
Komentar od: podbablje | Komentirano: 3. ožujak 2011. 17:57
@peta ofenziva: Budaletino suti, takvi su nasu dicu od 13, 14, 15 godina slali u prve redove a kad je rat zavrsko onda su razni KADIJEVICI dosli sa bracom CETNICIMA na vlast. Sto se tice BOGUNOVICA, sto ninje osta u Biokovi nego pri kraj rata su doveli DRLJEVICA, CECU STEFANOVICA i stavili ih na glavna rukovodeca mijesta. Hrvati u biti ginuli su na Trstu i drugim bojistima a srbi kad je rat zavrsio koji su bili u CETNICKIM formacijama sauzeli su kuce po Istri i Hrvatskom primorju i dalje po Slavoniji.
To su cinjeneci i zato je propala ta NAKRADNA drzava zahvaljujuci homogenosti Hrvatskog naroda 1990-91 god. zahvaljujuci velikom i njvecem drzavniku Presijedniku F. TUDMANU a ti sivonja procitaj knjiu Tudmanova Bastina od Nediljka Mihanovica pa ces vidit i sebe u toj knjigi kao izdajnika. Sakrij se u jame Biokova i Velebit da te vise nikad ne cujemo............Bog i Hrvati!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentar od: privlaka | Komentirano: 3. ožujak 2011. 17:53
Peta ofenziva obracam se tebi, vidim da poznas taj kraj.

Jure Galic bio je monstrum toga kraja kao: Galic, Kralj Barbir, Martinac, Raos, Antunovici, Tolic, Stankovic, Beros, Cupic, Tolic, Bogunovic, Krilic, Ujdurovic, Viskovic.... vodeni lickim cetnikom dulom koracom.

Kralj Barbir Jurin adutant ubio je vlastitog brata Tomislava, samo zato sto je bio Hr-vojnik: Odveli su ga na Zadvarje i bacili u jamu. Kralj Barbir se otselio u BG i za "zaslugu" svoju, skolovao je sincica zeljku koji je poslije bio jugo-konzul u Melbournu.

R.Hrstic iz Vrgorca poubijali su obitelj. Jure Galic i kumpanija nabili su zenu na kolac susjednog sela Prolog (Hercegovina) i sa njezinim djetetom zavezali ih zicom i zakopali vani Vrgorackog groblja (eksumirani poslije Domovinskog rata).

Juru Galica i banditos triba pitati za one borove u Skuljima: rodnom selu Vrgorcanima i Hr-knjizevnika Mirka Vidovica koji je pisao o tome 80tih i bio na robiji.

Ofenziva zna di je Bacina mozda znas i Prpica taj okolis Makarska, Bacina, Vrgorac to je mali okrug, a Staljingrad po mome za Hrvatski narod. Mrzili su svoju vjeru tako da su zvona zakopavali.

Zato nije cudo sto je Hr-Legenda Tin Ujevic po zavrsetku rata, kad je prid kucom meo marone, nailazi Jurica Stankovic i veli dobro jutro Tinu, sto radis: Tin odgovaral Jurica evo skupljam vladu: ovaj glup i ode ne shvati sto mu je rekao.
Jadna ofenzivo spominjanje koljaca cetnika: ti i Hr-partizani se krvi za to sve, zato sto ste sutili 70 god i sve to ratno zlo nabili Hr-vodi Dr Anti Pavelicu, koji je prezivio atentat u BG-glavnjaci.

Nesto piskaras o Dr. Tudmanu ne budi toliko zalupan u glavu, jer da nije bilo Dr. Tudmana danas za HR nitko nebi znao, 70% poubijanao, a 30% napulica bili bi danas dobri sr-janjicari.
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 16:09
Slažem se sa Don Ivanom,vraćanje u prošlost ne donosi nikomu ništa dobro,samo nova uznemirenja,gnjev i mržnju.Uostalom ta trgovina kostiju od 1945-2011 tako je morbidna jer na Balkanu se vade kosti kad nekomu tribaju manipulacije većinom.
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 15:29
Don Ivane Grubišić , Budući da se danas u Hrvatskoj toliko govori o ratnim zločinima, proganjaju se i zatvaraju branitelji , njihovi zapovjednici se nalaze u Hagu , a počelo se konačno govoriti i o zločinima počinjenim na Hrvatima 1945. godine. Don Ivane moraju se dokumentirati svjedočanstvima preživjelih, vladinim dokumentima i forenzičnim dokaznim materijalima. Međutim, to sve ima malo smisla ako se odgovorni neće dovesti pred sud, i Hrvatima konačno pružiti osjećaj pravde. Nadalje, međunarodna zajednica ne smije sistematično prebirati po ratnim zločincima i odlučivati koga će dovesti pred sud, a koga ignorirati.. Ne možemo prihvatiti da su u prošlosti određeni i pojedinci bili osuđeni za ratne zločine zato što su krcali ljude u stočne vagone, dok.su primjerice Engleski časnici koji su učinili to isto kasnije postali članovi parlamenta, i nikada nisu bili optuženi za ratne zločine. Ne možemo prihvatiti da su Sjedinjene Države izručile osamdeset godišnjeg dr. Andriju Artukovića Jugoslaviji 1986. godine, dok je određeni Hrvat i bivši Titov partizan slobodno živio u Mississaugi u Canadi većinu svog života unatoč tomu što je pobio bezbrojne Hrvate u Jazovki godine 1945. Ne možemo prihvatiti da ulice i trgovi u Hrvatskoj nose ime Josipa Broza Tita, istog onoga koji je organizirao pokolj cijele generacije Hrvata, dok njegovi sljedbenici tvrde kako je on heroj jer se borio protiv fašizma. Don Ivane ,čovjek koji prigrli ideju osobne slobode mora osuditi i fašizam i komunizam. Fašizam i komunizam su antiteza osobnoj slobodi. Opozicija fašizmu ne znači da je netko dobar čovjek, ako je taj isti bio komunist koji je ubijao 1945. godine. Isto tako, opozicija komunizmu ne znači da je netko dobar čovjek ako je isti taj ubijao na drugoj strani 1941. godine.
Don Ivane Grubišić , vi kao socijolog , svecenik trebali bi znat da je rješenje jednostavno. Nemojmo biti selektivni kod predvođenja ratnih zločinaca pred sud. Ne smijemo samo slati Hrvate u Hag, dok oni koji su odgovorni za ratne zločine 1945. godine još uvijek hodaju ulicama, čak i ako hodaju uz pomoć štapa. Ne smijemo imitirati selektivni tretman ratnih zločinaca . Zna se desetljećima da su Titovi partizani počinili ratne zločine protiv Hrvata, a danas iisti ti zločinci svjedoće tim zločinima . Suđenje ratnim zločincima nije stvar osvete i skupljanje jeftinih političkih bodova . Ono je stvar pravde. Hrvatska neće zacijeliti sve dok njena zagnojena rana koja se zove Bleiburg i 900 jama ne zacijeli, a jedini je lijek za to PRAVDA ZA ŽRTVE !!!!!!
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 13:26
Neznam kome to smeta dostojan pokop komunističkih žrtava ? Zašto nekome smeta " završetak II svj. rata u našoj Domovini ?Imali uopće itko normalan da bi opravdavao klanja partizanskih i bilo kojih drugih zločinaca? Ima ! Svima onima koji nas žele čvrsto vezati za balkansko područje. Znajući da nas zločinac tito i njegova " hrabra " vojska još jedino što nas povezuje i te kako se protive pravoj istini ali sa tim je gotovo !! Od jučer hrvatska se okreće budućnosti.
To što sad netko s.e.r.e. da se to radi samo u predizborne svrhe je totalna glupost. Onda nijedna vlada nebi trebala ništa raditi da je nebi prozvali da je to radi izbora. Na ovaj način se pravdaju i LOPOVI koji kažu progone me samo zato što sam član HDZ-a , SDP-a ili netko drugi.
Komentar od: izvor2 | Komentirano: 3. ožujak 2011. 13:20
Na PROLOG planini povis Sinja GROBNICA JUSUKINA JAMA
u koju je baceno priko 17 000 = SEDAMNAEST TISUCA
HRVATSKI civila poslije zavrsetka rata 1945 godine to je
cinila DALMATINSKA ZLOCINACKA partizanska horda,
i tu je likvidirana cijela LIVANJSKA ELITA od te ZLOCINACKE
DALMATINSKE zvane partizanske to je bila
SRBOJANJICARSKA HORDA.
Komentar od: herz | Komentirano: 3. ožujak 2011. 12:53
EU je osudila komunizam kao totalitarni režim i komunističke zločine i to, s Rezolucijom Parlamentarne skupštine (PS) Vijeća Europe br. 1096 "O mjerama za demontiranje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima", od 27. lipnja 1996; drugo – Rezolucijom PS VE, pod brojem 1481, a pod naslovom: "Neophodnost međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima" od 25. siječnja 2006.; na što je reagirao i Hrvatski sabor s Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, od 30. lipnja 2006. – koja je donesena neprimjetno i praktično bez ikakvih pravno-kaznenih učinaka; te na kraju treća europska osuda komunizma: Rezolucija EU, odnosno njezinog, Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. Ova potonja rezolucija traži:
-da se održava spomen, ali i da se osude autori zločina, da bi se na istini stvorilo osnovu za pomirenje, jer bez toga Europa neće postići svoje jedinstvo;
-da se žrtvama komunizma oda počast kao junacima borbe za slobodu;
-da se stvori mreža "sjećanja i savjesti" te da joj se pomogne materijalno i tako stvori paneuropski dokumentacijski centar;
-da se 23. kolovoza proglasi Europskim danom spomena.Rezolucija žali da se još i 20 godina nakon pada Zida ne otvaraju arhivi, posebice političkih policija; ( ozna, udba, kos ) Rezolucija traži da EU (Komisija i Vijeće ministara) materijalno pomognu nevladinim udrugama koje istražuju i skupljaju dokumentaciju o zločinima
Ovome treba nadodati da je od povjerenstva za pravosuđe i ljudska prava EU 14.12.2010. zatražena priprema zakona po kojem će se u EU kažnjavati hvaljenje komunističkog totalitarnog režima i drugih ideologija, isto kao i poricanje ili banalizacija njihovih zločina, te krivo prikazivanje povijesti i lažno procjenjivanje njihovih represivnih metoda.
Don Ivanovo razlaganje je uglavnom u sebi protuslovno. Tako bi on malo „solio“, malo hvalio, malo kršćanski opraštao, malo proteklo vrijeme zbrajao. Dakle što se istine tiče za nju ne postoji zgodno i nezgodno vrijeme. Što se kršćanskog oprosta tiče on je vjerska kategorija i pravna ( sekularna ) država ga ne mora poznavati. Ona je dužna po zakonu procesuirati. Istu stvar tj. istinu se ne može istovremeno hvaliti i „soliti“. Jer na kraju pravo „soljenje“ je zapravo višegodišnje neistraživanje i prikrivanje istine o komunističkim zločinima. Istine nekima zgodne, nekima nezgodne ali svima oslobađajuće.
Komentar od: pancho | Komentirano: 3. ožujak 2011. 12:51
šjor jure zasto ste skloni laganju partizani nikad nisu ubili niti jednu nevinu osobu a kamoli dite jer jednostavno njima nije moral to dopusta kao ni kolegama četnicima i ustasama. Opce je poznato da sve vojske svita sade cvice i vode ljubav, a ne rat.

sto se tice samih iskopavanja i vađenja kostiju nakon toliko godina, to ima smisla jedino ako ce to sluzit u znanstvene svrhe kao strucna praksa studentima;forenzike,kriminalistike,spec. patologije, povjesnicarima..... da se koliko je moguce zrtve identificiraju i dostojno covika pokopaju,
a ako ce sluzit u dnevno-politicke svrhe i međusobna prepucavnja
definitivno triba odgovorne za iskapanja kaznit najstrozim kaznama zbog oskvrnuca grobova i eksponiranja istih na neprimjeren nacin.
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 3. ožujak 2011. 12:08
Grubišić: Do izborne pobjede preko kostiju žrtava

Počelo je „soljenje“ starih rana! Navodno, istražit će se više od 900 masovnih grobnica po cijeloj Hrvatskoj. I šire. Traži se, naime, istina o zločinima u II. svjetskom ratu i poraću, s naglaskom, jasno, da se pronađu krivci i primjereno kazne. Hvale vrijedan je taj pothvat.

Ali, da nije toga ali... Ponajprije moramo biti zabrinuti za zdravlje jednoga od aktualnih ministara koji i******avljuje da to „soljenje“ pokreće prvenstveno jer ne može mirno spavati. Moramo i radi Crkve koja također traži tu istinu i krajnje je vrijeme, kako neki kažu, da se to upravo sada napravi, jer će kasnije biti prekasno.

A prošlo je više od pola stoljeća!? Što je u svemu ovome prava istina može se samo nagađati. Mislim da nismo daleko od već danih i******ava nekih dužnosnika i aktera našega kaosa da se to radi zbog predizborne utrke i, naravno, sigurne pobjede preko kostiju mučenika i pravednika bilo o kojoj se pripadnosti žrtava radilo. Ako je to tako (opet moramo reći), onda se radi o „strvinarima“ najgore vrste koji su spremi „zarađivati“ na koščicama žrtava kao što se zarađuje na materijalnim ostacima svetaca ili mučenika.

Ako je to tako, onda mene ta istina o kostima moga oca, brata i pet najbližih rođaka ne samo da ne zanima nego to kao čovjek i vjernik prezirem i s time se ne slažem. Osim toga sam i vjernik kršćanin-svećenik, i vjerujem da su posmrtni obredi, pa i nakon sedamdeset godina, samo radi živih, a ne radi osoba pokojnika jer oni su u Bogu. „Ne tržite žive među mrtvima“ poruka je Biblije i uskrsnog jutra. Malo je čudno da ljudi vjere traže „žive među mrtvima“.

Postavlja se pitanje: kakva je to onda kršćanska vjera?! Pravednik, razapet na križu, uzdiže molitvu i molitveni krik Ocu: “Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“. Da treba oprostiti za kršćane je Isusova zapovijed i njegov primjer, a ako se nekome zločin dokaže, neka po Zakonu bude i sankcioniran, kažnjen. Mislim da ta istraživanja treba prepustiti povjesničarima i sudstvu, da se utvrdi istina, a da se u to ne upleće svakodnevno politikantstvo, te osveta i mržnja.

Naravno da nitko nije dobio rat samo klečeći na koljenima i sa sklopljenim rukama nego i s oružjem u rukama i ubijanjem onih drugih. Svi su totalitarizmi fašizmi, pa i komunizam! Vraćanjem u prošlost i „soljenjem“ starih rana samo produbljujemo našu krizu, unosimo nemir, „strvinarimo“, a treba biti zaista bedak da bismo povjerovali da se traži istina radi istine i žrtava, a ne radi sasvim konkretnih interesa.

Dakle, pozdravljam i******ave kako se traži povijesna istina o žrtvama i neka je traže povjesničari, a ne politikanti bilo koje vele, i neka neovisno sudstvo radi svoj posao, a ne da bude ispostava centra moći.

PIŠE Don IVAN GRUBIŠIĆ
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 11:56
Primal @

jadan pokusaj prikrivanja i pravdanja zlocina šumskih zvijeri iznošenjem današnje stvarnosti
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 11:07
1.000.000 (MILIJUN) ne riješenih imovinsko-pravnih predmeta skupljaju prašinu na sudovima!

Najveći porezi, prirezi i ostala sranja na plaće u svitu!

drugi ili treći smo na svitu po ne zaposlenosti!

To je današnja Hrvatska užasna stvarnost!
Komentar od: norin | Komentirano: 3. ožujak 2011. 11:02
zvrkan@, ne radi se ko je u pravu a ko ne. Triba poć iz početka, a početak je prid drugi svjetski rat i ustaški pokret koji je najprije bija protiv velikosrpske gladi nad Hrvatima i za očuvanje Hrvatstva.
Ali taj ustaški pokret se pritvorija u neman po uzoru na fašističku Njemačku i Italiju koja nije birala sredstva kako doslovce potamanit one koji su drugcčiji i koji ne odgovaraju rasnoj ideologiji.
U to "drugčiji" su bili i Hrvati koji su mislili drugčije i koji su bili protiv rasne ideologije. Od tijela tako masakriranih "drugčijih" ljudi su i sapun pravili. Kako se formira Partizanski pokret za obranu od fašizma, tog velikog zla, velikim dijelom su se zaljuljale krvave strasti gde su i nevini ljudi stradali od partizanske ruke za vrijeme rata a nažalost i poslije. U sadašnje vrijeme je zlo u tome što HDZ-zločinci zloupotrebljavaju neke povijesne činjenice u cilju da kao “dobronamjerni dobročinitelji” ostanu na vlasti da bi i dalje pljačkali Hrvatski Narod i dalje nad njima vršili zločin bez ispaljena metka i bez krvi.
Komentar od: spiroi | Komentirano: 3. ožujak 2011. 10:59
KOME OVO TREBA?
U OVOJ NEIMASTINI I BIJEDI?
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 3. ožujak 2011. 10:47
Nego jos sam nesto zaboravijo...

Sta ce ovi nasi Nadan, Lukica, jaca i Mesic ako naidju Partizani...partizani moraju bit pravedni i uzimaju visak kvadrat!
E to te ja pitanm!
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 3. ožujak 2011. 10:45
Jure, je su li jaca i Karamarko gori, nisu...samo im daj vlast!
Tuku nasi a biju i oni!
Komentar od: zvrkan | Komentirano: 3. ožujak 2011. 10:22
norin @ 3. ožujak 2011 10:14

e, hebi ga..........

crvena stoka i kada ubija i kolje je u pravu a svi drugi u krivu?
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 3. ožujak 2011. 10:16
Jure ti si nevin

Biju nasi a biju i njihovi...pobij svoje i dodvori se tudjinu.

Jure , mozes li danas prepoznat unutarnjeg ili vanjskog neprijatelja...ajde Jure!

Ljudi moji sta vam je...?

Nered odgovara Jaci i Seksu, da mogu intervenirat i krast i sl...

Meni ne triba nered nego posa i placa.

A za razne komentare...sta je Vama, je li Kerum nas, je li Sanader nas, je li peronja nas, jesu to su nasi momci...

E sad se pojavio mali Pernar ne j***** ni pope ni tzv. branitelje ni vlast ni oporbu...svaka cast decku!
Hoce promjene i ima pravo a vi pisite i dalje...

Jaci, Milanovicu i Jurjevicu odgovara nered, sta mislite da bi oni posli radit, ko se okusi malo politike, nema lipse nego mukte.

Di su sad Jure Radic i Mate Granic, je su li to nasi, dase nisu vratili bivsem poslu posle uspjesne politicke funkcije...e malo sutra!

E svitu moj!...
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 10:16
norin, svaka čast.

SLAŽEM SE!
Komentar od: norin | Komentirano: 3. ožujak 2011. 10:14
A koje zločine su tek ovi novopečeni HDZ demokrati (bivši samozvani komunisti i njihova djeca) zadnjih 20 godina na Hrvatskom Narodu počinili, i sve to bez ispaljena metka. Smatram da su HDZ-zločini teži nego partizanski poslije 45-te
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 10:07
Zašto se čekalo 20 godina da se aktualizira ovo pitanje?


Gori HDZ-yu pod nogama, gadno vidim ...


Slažem se da to povijesničari trebaju istražiti, ali ne na ovakav dnevno-politički primitivni način ...I kad će se ova država uvatiti s 1.000.000 (MILIJON) neriješenih imovinsko-pravnih parnica kojima su sudovi zakrčeni!


Kad ćemo početi živiti, DANAS?
Komentar od: bajaga | Komentirano: 3. ožujak 2011. 9:58
Jure,Jure-trebalo je gamad iskorijeniti kad ste vec poceli
Komentar od: ivano26 | Komentirano: 3. ožujak 2011. 9:27
da definitivno milanović bi istraživao zločine svoje rodbine ..


a tek baja
Komentar od: konoba moja | Komentirano: 3. ožujak 2011. 8:46
Podbablje! Naivan si čovječe! PA NEĆE VALJDA MILANOVIĆ I SDP TRAŽITI DA SE VODE PROCESI PROTIV PARTIZANA KOJI SU POČINILI ZLOČINE!!! ČOVJEČE, TIME BI OSUDILI SVOJE OČEVE I DIDOVE!!!
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 8:40
kakve opisat te zvijeri koje posli svega pravdaju zlocin sumskih zvijeri?
kako zivit sa takvim ljudima koji to pravdaju ?

vaši komentari su dobar pokazatelj stvarnoj situaciji u hrvatskoj da mira nema dok se jasno ne kaze antifasizam da a titovi antifasisti su zlocinci na ovim prostorima su koje treba sudit i osudit na dozivotni zatvor
Komentar od: ivano26 | Komentirano: 3. ožujak 2011. 8:33
Te zločince treba zatvoriti
Komentar od: norin | Komentirano: 3. ožujak 2011. 8:25
Jeste booooogami, "sole rane, šire mržnju, zavađaju narod...a sve da bi još 4 godine ostali na vlasti". Znaju oni (HDZ-ovci = kriminalna organizacija) znanje obmanjivanja i taktiku. Sanaderčići su se razmnožili ko žohari i oće svoju šansu.
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 8:16
stižu računi na naplatu , šumskim zvijerima je mjesto u kavezu
Komentar od: najrealniji | Komentirano: 3. ožujak 2011. 8:11
e moj jure...dobro ste obavili posao ali moglo je i bolje he he...
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 8:07
sole rane, šire mržnju, zavađaju narod...a sve da bi još 4 godine ostali na vlasti...
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2011. 7:07
Don Ivane Grubišić , Budući da se danas u Hrvatskoj toliko govori o ratnim zločinima, proganjaju se i zatvaraju branitelji , njihovi zapovjednici se nalaze u Hagu , a počelo se konačno govoriti i o zločinima počinjenim na Hrvatima 1945. godine. Don Ivane moraju se dokumentirati svjedočanstvima preživjelih, vladinim dokumentima i forenzičnim dokaznim materijalima. Međutim, to sve ima malo smisla ako se odgovorni neće dovesti pred sud, i Hrvatima konačno pružiti osjećaj pravde. Nadalje, međunarodna zajednica ne smije sistematično prebirati po ratnim zločincima i odlučivati koga će dovesti pred sud, a koga ignorirati.. Ne možemo prihvatiti da su u prošlosti određeni i pojedinci bili osuđeni za ratne zločine zato što su krcali ljude u stočne vagone, dok.su primjerice Engleski časnici koji su učinili to isto kasnije postali članovi parlamenta, i nikada nisu bili optuženi za ratne zločine. Ne možemo prihvatiti da su Sjedinjene Države izručile osamdeset godišnjeg dr. Andriju Artukovića Jugoslaviji 1986. godine, dok je određeni Hrvat i bivši Titov partizan slobodno živio u Mississaugi u Canadi većinu svog života unatoč tomu što je pobio bezbrojne Hrvate u Jazovki godine 1945. Ne možemo prihvatiti da ulice i trgovi u Hrvatskoj nose ime Josipa Broza Tita, istog onoga koji je organizirao pokolj cijele generacije Hrvata, dok njegovi sljedbenici tvrde kako je on heroj jer se borio protiv fašizma. Don Ivane ,čovjek koji prigrli ideju osobne slobode mora osuditi i fašizam i komunizam. Fašizam i komunizam su antiteza osobnoj slobodi. Opozicija fašizmu ne znači da je netko dobar čovjek, ako je taj isti bio komunist koji je ubijao 1945. godine. Isto tako, opozicija komunizmu ne znači da je netko dobar čovjek ako je isti taj ubijao na drugoj strani 1941. godine.
Don Ivane Grubišić , vi kao socijolog , svecenik trebali bi znat da je rješenje jednostavno. Nemojmo biti selektivni kod predvođenja ratnih zločinaca pred sud. Ne smijemo samo slati Hrvate u Hag, dok oni koji su odgovorni za ratne zločine 1945. godine još uvijek hodaju ulicama, čak i ako hodaju uz pomoć štapa. Ne smijemo imitirati selektivni tretman ratnih zločinaca . Zna se desetljećima da su Titovi partizani počinili ratne zločine protiv Hrvata, a danas iisti ti zločinci svjedoće tim zločinima . Suđenje ratnim zločincima nije stvar osvete i skupljanje jeftinih političkih bodova . Ono je stvar pravde. Hrvatska neće zacijeliti sve dok njena zagnojena rana koja se zove Bleiburg i 900 jama ne zacijeli, a jedini je lijek za to PRAVDA ZA ŽRTVE !!!!!!
Komentar od: podbablje | Komentirano: 3. ožujak 2011. 4:50
Ubojstvo civila je RATNI ZLOCIN koji ne zastarijeva, to su ti ANTIFASITI sa KOKARDOM I PETOKRATKOM na celu. A usput to je danasnja ujedinjena kuku riku koalicija na celu sa Milanovicem kojemu je did baca u KEVINU JAMU. Zdravi bili i veseli !
Komentar od: blaž kraljević | Komentirano: 3. ožujak 2011. 3:29
Jure Galiću ppazi se dok hodaš mračnim ulicama ' -Joža Boljkovac
Komentar od: pozitivac | Komentirano: 3. ožujak 2011. 0:18
Na ovoj temi se ne mogu zahebavat !
Razumin sve političke razloge za razna prepucavanja, tko je veći-manji lopov, tko je ili nije orjunaš ...hrvatina...tko je manje-većee zlo komunizam -fašizam ali....
nikada nisam mogao niti ću moći proniknuti u razmišljanja stvorenja koja se izruguju desetinama tisuća ubijenih ljudi i kojima za progon krivaca nikad nije pravo vrime !
Istodobno, upravo takva stvorenja su najveći moralisti kada treba ispisivati tone i tone papira o 232 "sporne" žrtve na srpskoj strani tijekom Dom.rata (prema HHO-u).
Jasno mi je da su tu aktivni i sami zločinci a i njihovi nasljednici, ali svejedno ne mogu shvatiti da se takvi uopće mogu smatrati i zvati ljudima i još k tome, dijeliti lekcije o moralu bilo koga...a vidimo da na tim smješnim prosvjedima najviše poruka dolazi iz tog svjetonazorskog miljea.
O Grubišiću se sve zna, neka opet ide na izbore, sa ili bez kacige....
Komentar od: frankopan | Komentirano: 3. ožujak 2011. 0:17
kraljina.st @ ćaća ti je incestoizan. Boli li tebe istina. Vidiš i sam da istina polako ali sigurno izlazi iako su mislili (i ti među njima) da je se može zauvjek zacementirati. Ne ide to tako. Istina je istina i nikakv alž je ne može uništiti. Žao mi je zbog tebe. Akli shvati jednom da ti ne nosiš odgovornost svoga ćaće. Prema tome ne moraš se ni braniti. A što se tiče zatucanosti.... makni se s ogledala pa je nećeš morati gledati.
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 2. ožujak 2011. 23:20
A sta se ocekivalo da kaze da je sve sam pobija? Podrska, ha ha ha, moga je reci da je bija kurir i da je ima pusku na lastik.
Komentar od: | Komentirano: 2. ožujak 2011. 23:14
Petre Milošu, znam da je obrazovanje slabo u susjednom nam Bosni, a incest čest, ipak postoje neke osnove novinarstva koje bi trebalo biti objektivno, a ne korišteno za iznošenje svojih vlastitih kompleksa, ataka, kleveta i drkotina.