Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 09.02.2011. u 11:54

nakon što je pola hrvatske premreženo jakim signaloM tV postaja s apenina, državni tajnik središnjeg ureda za e-hrvatsku poručuje

BUONGIORNO, CROAZIA Lučić: Nećemo dopustiti da Dalmacija i Istra gledaju samo talijanske programe

Signali se preklapaju   u Istri, Zadarskoj i Šibensko kninskoj županiji. Sankcija za upadanje u tuđe frekvencije nema u međunarodnom sporazumu koji Italija krši. Ali mi nećemo sjediti prekriženih ruku, nastavit ćemo se boriti pravnim putem
Signali hrvatskih i talijanskih programa preklapaju se i miješaju na području Istarske županije, gdje građani ne mogu pratiti programe hrvatskih televizija, a prema zadnjim informacijama, tih smetnji sad ima u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Mjerenjima na terenu utvrđeno je da je uzrok tih problema odašiljanje televizijskih programa iz Italije na frekvencijama dodijeljenim Hrvatskoj.

Stoji to u pismu Gordana Jandrokovića, potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra vanjskih poslova, Francu Frattiniju, ministru vanjskih poslova Italije. Jandroković je od talijanskog kolege zatražio pomoć u rješavanju problema upozoravajući da se talijanski programi odašiljaju na frekvencijama koje su Hrvatskoj dodijeljene međunarodnim frekvencijskim planom usvojenim na Regionalnoj telekomunikacijskoj konferenciji Međunarodne telekomunikacijske unije, održanoj u Ženevi 2006. godine.

Samo dogovor

S obzirom na to da je za prvi kvartal ove godine najavljen prijelaz s analognog na digitalni signal u nekoliko talijanskih regija, ministar Jandroković zatražio je od ministra Frattinija da zajednički potaknu razmjenu informacija između relevantnih državnih institucija i pridonesu otklanjanju problema te istaknuo nužnost pridržavanja međunarodnih sporazuma.

- Ne postoji arbitar za rješavanje ovog problema, nema sankcija za upadanje u tuđe frekvencije, toga nema u međunarodnom sporazumu. Ali Italija je jedina zemlja koja je prekršila taj sporazum. Nitko drugi ga nije kršio.

Talijani su stvarali ovakve probleme Švicarskoj i Francuskoj, sad ih rade nama i Slovencima. Švicarci i Francuzi su taj problem rješavali na isti način, pravnim putem, pa su ga uspjeli riješiti.

I Hrvatska će ga riješiti, mora ga riješiti - uvjeren je Igor Lučić, državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku. Državni tajnik objašnjava da su ženevskim međunarodnim sporazumom Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Albaniji dodijeljena 24 kanala, a Italiji 25.

Kako su Talijani počeli emitirati digitalni signal odašiljajući ga velikom snagom, tako su počeli zauzimati hrvatske i slovenske kanale. Nastave li kršiti frekvencijski plan, i ostali dijelovi hrvatske obale imat će probleme kao Istrani.

Umjesto hrvatskih, gledat će programe talijanskih televizijskih kuća. Na naše pitanje što Hrvatska može učiniti da se to ne dogodi, Lučić kaže da se na sastancima u Europskoj komisiji već raspravljalo o tome i da će se nastaviti s pritiscima:

Nediplomatske metode

- Mi nećemo sjediti prekriženih ruku, nastavit ćemo se boriti pravnim putem. Taj ćemo problem riješiti jer ne možemo dopustiti da pola Hrvatske nema signale hrvatskih televizijskih programa - kaže Lučić.

Inače, dok Hrvatska muku muči s jakim signalima susjeda s druge strane Jadrana, vrijedi napomenuti da su neki talijanski susjedi, uz pravne, koristili i druge, manje diplomatske metode. Na primjer, poznavatelji ovog tržišta navode da su Švicarci na prejake talijanske TV signale uzvraćali isključivanjem električne energije talijanskoj Lombardiji.

Nisu stali samo na tome, nego su, kao i Francuzi, uzvraćali pojačavanjem svojih signala pa su ometali talijanske TV programe. Nakon te bitke signalima, talijanski TV programi više nisu “upadali” na TV ekrane u Švicaraca i Francuza.

SANJA STAPIĆ

Sastanci nisu otklonili smetnje

Jandroković je Frattinija podsjetio da je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije uputila službenu prijavu smetnji talijanskome ministarstvu gospodarskog razvitka. Održano je i nekoliko bilateralnih sastanaka institucija koje se bave telekomunikacijskim uslugama, a taj problem je više puta istaknut na sastancima radnih skupina za elektroničke komunikacije i upravljanje radiofrekvencijskim spektrom različitih međunarodnih organizacija, no bez uspjeha.Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: lucas | Komentirano: 9. veljača 2011. 16:15
Kao Dalmatinac bio bi sretan kad nikada ne bilo signala Dalekovidnice iz centr svih hrvatskih lopova.
Talijani su nam u nasljeđe ostavili prelijepe gradove i naselja uz more.
Banda tuđmanovska nas je opljačkala, a dalekoprdnicom pere mozag poluretardirnom stanovništvu.
Komentar od: Likvidator | Komentirano: 9. veljača 2011. 14:31
neka taljana malo, dosta mi je zagrepčana i kajkanja na nacionalnoj televiziji
Komentar od: Dom57 | Komentirano: 9. veljača 2011. 14:13
upravo citan da iste probleme HTV i NOva imaju i Slavoniji sa Madjarskon TV...al dobro to nije vijest ka kad je u pitanju Dalmacija..
http://www.novisf.com/wbb3/digitalna-televizija/dvb-t-dvb-t2/369-popis-vidljivih-zemaljskih-kanala/index96.html
Komentar od: Dom57 | Komentirano: 9. veljača 2011. 14:03
bas guglan...Andrej Plenkovic je i******avija za talijanske novine da je problem vjerovatno nasta jer je upravo u toku prelazak na digilnu prekomorskih talijanskih regija...
slicne probleme su imali u Italiji kad su nasi presli na digitalnu...umisto da vide talijanske kanale gledali su HTV i Novu ....
Komentar od: link | Komentirano: 9. veljača 2011. 13:21
Ja sam taj problem sa signalom riješio još prije godinu dana kad su prešli sa analognog signala na digitalni.Riješenje je vrlo jednostavno i ne iziskuje nikakve troškove. Evo redom kako se to postiže.
1.kad su prešli na diditalni signal ja nisam kupio digitalni prijemnik
2..Prestao sam gledati televiziju
3.Od tada se tako dobro osjećam
4.Talijani mi ne upadaju nigdje sa signalom
5.Ne gledam one kretene u saboru niti onaj debilni TV dnevnik
6.Uštedio sam vrijeme i novac
7.Internet mi je sasvim dovoljan za sve što želim a najviše čitam www.igor-kostelac.com
Komentar od: Patuljak iz vrta | Komentirano: 9. veljača 2011. 13:20
Proglasit ZERP gamadi pa neka pojačavaju signal koliko ih volja.
Zanima me samo da li to znači da ćemo sad morat plaćat pretplatu i HRT-u i talijanskoj televiziji?
Komentar od: drkmar | Komentirano: 9. veljača 2011. 13:00
Nazalost, s ton gamadi nikad nije islo po zakonu i postenju. Uvik su priznavali samo silu, to nas povjest uci. Uvik su dobivali po nosu, ali uvik opet pocimali. AJMO HAKERI, VI STE NA REDU. RAZVALITE IN INTERNET, POKAZITE KO JE PAMETNIJI. Imaju vise love, ali ne i pameti.
Komentar od: Neko Iz Mase | Komentirano: 9. veljača 2011. 12:40
Ugledajmo se na švicarce koji su na isti problem talijanima odgovorili pojačavanjem svojih odašiljača, pa su se nakon toga talijani povukli i smanjili jakost odašiljača.
Nego mi dopuštamo svakome da nas gazi i da radi šta oće, pa bi tako i rafineriji u Bosanskom Brodu zatvorio Janafovu špinu, pa da vidimo onda kako bi trovali naše građane.
Komentar od: klara01 | Komentirano: 9. veljača 2011. 12:17
super..............
www.prijevoz-cubic.hr
Komentar od: MODD | Komentirano: 9. veljača 2011. 12:10
Vjerojatno je program bolji od našeg državnog Cenzura TVa al bahatu gamad svakako triba sredit.