Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 18.01.2011. u 13:02

ZLOČIN BEZ KAZNE Udbaš Josip Perković zasad je siguran - u Hrvatskoj

Tek kada Hrvatska uđe u EU, bit će dužna ispoštovati tjeralice koje su izdale druge europske države, nakon što dobije dokumentaciju koja potvrđuje sumnju u određeno kazneno djelo
ZG241106NOV3JOSIPPERKOVICOG

Lijevo-liberalni njemački tjednik Spiegel, uoči posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Njemačkoj, aktualizirao je pitanje izručenja Njemačkoj Josipa Perkovića, bivšeg dužnosnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti, zbog njegove umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta i nekadašnjeg šefa marketinga Ine Stjepana Đurekovića. Izravni egzekutor Krunoslav Prates u Njemačkoj je 2008. godine pravomoćno osuđen na doživotni zatvor.

Nakon godinu dana, njemački je Savezni kriminalistički ured izdao međunarodni nalog za uhićenje Perkovića, čovjeka kojeg njemačke vlasti smatraju Pratesovim izravnim nalogodavcem. Na Pantovčaku tvrde da do sada u pripremnim razgovorima o Josipovićevu posjetu nitko nije spomenuo Perkovića.

− Ako se to pitanje i pokrene, predsjednik će njemačkim partnerima jasno poručiti da je riječ isključivo o pravosudnom, a ne političkom pitanju − kazao nam je visoki dužnosnik iz Ureda predsjednika, u kojemu, da stvar bude zanimljivija, Perkovićev sin Saša radi upravo na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja se tijekom svojeg mandata u nekoliko navrata susrela sa zahtjevima za izručenje – najpoznatiji je, svakako, onaj o Kapetanu Draganu − tvrdi da će se Josipa Perkovića moći izručiti Njemačkoj tek kad Hrvatska uđe u EU.

− Naš Ustav propisuje da Hrvatska ne izručuje svoje državljane. Iznimke su Srbija i BiH, s kojima je Hrvatska potpisala sporazume o izručivanju. Umjesto toga, Hrvatska je trebala obavijestiti njemačku stranu da se Perković nalazi u našoj zemlji, a njemački istražitelji trebali su dostaviti dokumentaciju o njegovoj navodnoj umiješanosti u kazneno djelo. Na temelju nje hrvatsko bi pravosuđe moglo pokrenuti postupak protiv Perkovića u Hrvatskoj – koraci su u pravnoj proceduri koji se, prema riječima Vesne Škare-Ožbolt – slijede u ovakvim slučajevima.

Situacija će se, upozorava ona, stubokom promijeniti kada Hrvatska postane punopravna članica EU-a. − Europski uhidbeni nalog, koji sam potpisala dok sam bila ministrica, sada vrijedi na području Hrvatske. Kad uđemo u EU, Hrvatska će na temelju njega biti dužna ispoštovati tjeralice koje su izdale druge europske države. Naravno, ne bez potrebne dokumentacije koja potvrđuje sumnju u određeno kazneno djelo – zaključuje Vesna Škare-Ožbolt.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ


Špijun kojega je Tuđman volio

U vrijeme socijalizma Josip Perković obavljao je visoke dužnosti u jugoslavenskim tajnim službama. Bio je načelnik Drugog odjela Službe državne sigurnosti u Zagrebu koji je, prema njemačkim istražiteljima, vrbovao egzekutore i organizirao ubojstva hrvatskih emigranata po Njemačkoj. Sedamdesetih i osamdesetih godina u SR Njemačkoj je likvidirano dvadeset dvoje Hrvata. Bez obzira na titulu notornog udbaša koja ga je pratila, Perković je preživio demokratske promjene. Tuđman ga je prometnuo u oca svih hrvatskih tajnih službi. Njegova je sina Sašu Perkovića na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost angažirao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić. Hrvatsko pravosuđe nikad nije pokrenulo postupak protiv Josipa Perkovića zbog njegove umiješanosti u likvidacije hrvatskih emigranata.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Marjory | Komentirano: 19. siječanj 2011. 7:30
a ja lipo napisala,da cutin!
Komentar od: Delić | Komentirano: 18. siječanj 2011. 23:28
Marjory - tvoj komentar od 18. siječanj 2011 22:02 , neznam kome je upućen ali me je oduševio i vratio moja sjećanja na jedna dobra vrenena i na jednoga jako dobroga umjetnika, kojega sam moram priznati i zaboravio ali sam se vrlo brzo prisjetio nekih njegovih pjesama a pronašao sam ih i na ovome postu kojega si ostavila.

Poruku pjesme u potpunosti prihvaćam i podržavam.

P.S. Marjory *SVAKO DOBRO*
Komentar od: Marjory | Komentirano: 18. siječanj 2011. 22:02

http://www.youtube.com/watch?v=hIxf-RK6e7Q&feature=related

Komentar od: Delić | Komentirano: 18. siječanj 2011. 18:20
U ovome liku treba tražiti idejnoga začetnika i svih zločina u Domovinskome ratu, od Pakračke poljane, Grubora , ubojstva obitelji Zec, Barešića, Bušića, Pavlovića, Kraljevića i svih Tutini zločina, Parađžika i ostali Hrvatskih domoljuba i rodoljuba.

Perković skupa sa Čolakom i Lasiće čini srž svih udbinih ubojstava, i njegovo mjesto je na lomači!!!!
Skupa s Merčepovim mentorom u Pakračkoj poljani sudjeluje u akciji oslobađanja Arkana iz hrvatskoga pritvora nakon što su ga hrvatske snage uhitile kroz događanja na Plitvicama.

Zato i na predsjedniku Hrvatske kao i na Hrvatskome pravosuđu leži ne samo zakonska već i moralna odgovornost da se dokazanoga zločinca privede pravdi i da odgovara za krvavi zločin nad nevinim ljudima či je krimen bio samo to što su HRVATI, zločin koji je naredio ali i počinio vlastitom rukom.

PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA.
ISTINA OSLOBAĐA!!!!!!
Komentar od: Hajduk Munchen | Komentirano: 18. siječanj 2011. 18:18
MISLIM; DA JE SAD JASNO SVIMA TKO VLADA HRVATSKOM

UDBA
Komentar od: pancho | Komentirano: 18. siječanj 2011. 15:51
a di nestade slika starog egzekutora????????????????!!!!!!!!!!??????
Komentar od: pancho | Komentirano: 18. siječanj 2011. 15:48
ne pada jabuka daleko od stabla sta je je!
Komentar od: blaž kraljević | Komentirano: 18. siječanj 2011. 15:42
fortunal @Ulazak u EU je smrt za takve tipove i zato se toga panično boje jer bi onda morali biti izručeni Njemačkoj koja za razliku od nas ima moći i snage da im sudi. "
Ja bih rekao obratno, ulazak u EU je raj za tipove poput Perkovića i ostalih, ne budi slijepac zar ne vidiš da su svi udbaši, komunisti u hrvatskom saboru za "Europu". Kao što im je nekad fetiš bila Jugoslavija, danas im je fetiš Eu. Ako mu Švabo dosad nije sudio neće mu ne daj Bože ni kad uđemo. Nekadašnja Juga se neće vratiti al nam zato iza zatvorenih vrata rade nove spletke tipa Jugosfera oliti Zapadni Balkan, minus Slovenija plus Albanija. Ideja o Zapadnom Balkanu se rodila odma nakon raspada ex-yu, i to a di drugo nego u Londonu, svjetskom centru masonskih loža.
Kako god bilo u koje god ponovljene integracije upali a znamo iz prošlosti, mladoj državi Hrvatskoj se ne piše dobro.
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 18. siječanj 2011. 15:26
SOUR "UDBA" je podeljen na OOUR-e !!????
Veziri nisu mogli da se dogovore ko je novi SULTAN !??

Danas su te radne zajednice, formirale KLASTER !!???
Terminologija u korak sa vremenom :-)
Komentar od: baketina7 | Komentirano: 18. siječanj 2011. 14:58
Eto, taman kad pomisliš, konačno jedan normalan članak u SD,
kad ono valjda da ne bi morala kod bossa, naša vridna novinarka ubaci na kraju spasonosan upljuvak.
Pa ovaj udbaš je bija miljenik F.Tuđmana. I sad ti nju pozovi na odgovornost. Ne možeš, izbila ti je argumente iz ruke. Pavić može mirno na marendu sa sorošovcima. I mala mirna.
Ma milina jedna.
Komentar od: Fortunal | Komentirano: 18. siječanj 2011. 14:56
Franjo Tuđman je bio vrlo svjestan koliko je ta udbaška klika i vojno i ekonomski i politički premrežila Hrvatsku od 45. naovamo. I bio je svjestan da državu u vrijemee Miloševićeva ludila ne može stvoriti unutarnjim sukobom nego bar privremenom pomirbom dijaspore sa svojim progoniteljima. To je bio pakt o nenapadanju koji je sklopljen onog trena kad je krajem osamdesetih Tuđman napokon dobio pasoš da može izaći iz zemlje i dogovoriti se s emigracijom oko državnog projekta. Dijela njih se riješio nakon Mesić-Manolićevog puča u Hrvatskom Saboru, ali su se opet vratili nakon njegove smrti i dan danas uglavnom vladaju Hrvatskom. Ulazak u EU je smrt za takve tipove i zato se toga panično boje jer bi onda morali biti izručeni Njemačkoj koja za razliku od nas ima moći i snage da im sudi.
Komentar od: Grubi | Komentirano: 18. siječanj 2011. 14:38
utopia i crvotocina,
nekako nista uspili procitat da ga je osobno tudman drza uza se. da mi je znat kako ste dobili tu sposobnost da vidite samo ono sta zelite vidit.
e ka, sta ima josipovic s tim? osim sta ga mrzite, s ovim nema nista.
Komentar od: Bukara | Komentirano: 18. siječanj 2011. 14:35
E,MOJI RVATI ,ETO KAKVI SMO ,DA JE TO BRANITELJ VEC BI BIO U HAGU,A KAD JE G*** UDBASKO NISTA, SVAKA CAST SRBIMA ONI BRANE SVOJE ,IAKO NISU U PRAVU, A DI SMO MI ,MI SVE BRZO PRODAMO I ZABORAVLJAMO ,ZATO NAM I JE OVAKO !!!
Komentar od: JacaLazljivica | Komentirano: 18. siječanj 2011. 14:23
utopio i crvotočino, vi ste jedni obični adezeovski imbecili... pričate o mesiću i josipoviću, a ne znate da su otac i sin perkovići radili kod tuđmana... idite more bre u p********* m***, pišem srpski jer vi uopće niste hrvati... mrš...
Komentar od: Knocapi | Komentirano: 18. siječanj 2011. 14:15
A koji su to branitelji- da ih je u ratu bilo samo deset posto od prijavljenih ,ne samo da bi obranili Vukovar nego bi za misec dana oslobodili i Beograd i došli do Crnog mora, a da ih je kojim slučajem vodija Poglavnik bili bi u Argentini sa zlatom i tamjanom.
Komentar od: Knocapi | Komentirano: 18. siječanj 2011. 14:04
Ud =penis
Udba =penisba
Po tuđmanu udba je jeb....a = snošaj
Komentar od: | Komentirano: 18. siječanj 2011. 13:24
Gospodo koja privodi pravdi ubojice i kriminalce šta čekate,zar nemate opet materijala.Netriba ga izručiti nego zatvoriti i osuditi da vidi kako je čamiti u tamnici(koliko ih je zatvorio,a tek koliko ubio).U zatvor ali sa prisilnim radom,a ne da se tove kao svinje za klanje.Triba im oderati kožu kao što su derali Hrvatskim ljudima.
Komentar od: | Komentirano: 18. siječanj 2011. 13:22
.....sina Sašu Perkovića na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost angažirao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.....

E,MOJ NARODE . ...

( zar u ovoj aferi ne treba traziti zasto je bomba poslana u veleposlanstvo u Berlinu ? )