Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 23.12.2010. u 18:29

burne reakcije na najavu ponovnog uvođenja dodatnih ispita za upis iz zagrebačke visokoškolske ustanove

IGNORIRANJE MATURE Fuchs: Medicinski fakultet otvara vrata korupciji

Zagrebački  Medicinski fakultet najavio dodatne provjere znanja iz biologije, fizike i kemije, što su u Ministarstvu ocijenili otvaranjem vrata ‘industriji’ priprema za prijamne, koja se do sada pokazala leglom korupcije i nepotizma u visokom obra

Odluka zagrebačkoga Medicinskog fakulteta da od iduće akademske godine, umjesto jedino rezultata državne mature, kao uvjet za upis ponovno uvede dodatne provjere znanja iz biologije, fizike i kemije, uzburkala je duhove.

Javnost je taj potez, koji je donijelo Fakultetsko vijeće toga fakulteta, protumačila kao povratak prijamnih ispita i rušenje državne mature. Fakultet se našao na udaru i stoga što je jedini od medicinskih fakulteta u zemlji koji je donio takvu odluku.

Opis

 

Oštre i eksplicitne osude zbog toga su stigle i iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te samoga ministra Radovana Fuchsa, koji je izričito ocijenio kako taj potez otvara vrata korupciji.

Ministar drži da odgovorni na zagrebačkome Medicinskom fakultetu imaju zakonsko pravo na izmjene pravila upisa i ponovno uvođenje prijamnog ispita.

- Iako ih zakon u tome ne onemogućuje, žao mi je što se samo nakon dva i pol mjeseca rada po novim pravilima ponovno uvodi prijamni ispit koji donosi čak polovicu bodova. Vjerujem da će đaci i njihovi roditelji znati procijeniti na koji se fakultet bolje upisati - kazao je ministar Fuchs.

Glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci upozorava: 

- Takav sustav širom otvara vrata “industriji” priprema za prijamne, koja se do sada pokazala leglom korupcije i nepotizma u visokom obrazovanju. Naime, kaže, dovoljno se zapitati tko će zainteresirane kandidate moći pripremati za polaganje tih “posebnih” sadržaja ako ne upravo oni koji odlučuju o tome koji su to “posebni” sadržaji budućim brucošima potrebni i koji će ujedno sastavljati zadatke za prijamni ispit.

- Ministarstvo, s obzirom na autonomiju Sveučilišta, nema ovlasti spriječiti provedbu ovakvih odluka fakulteta, a Medicinski fakultet je za tu odluku dobio zeleno svjetlo Senata Zagrebačkog sveučilišta. No, neslužbeno doznajemo da bi Ministarstvo “neposlušnoj” sastavnici moglo odgovoriti – smanjenjem kvota za upise, što nitko nije želio potvrditi.

Duje Bonacci, pak, ocjenjuje kako je uvođenje dodatnih provjera znanja jedinstven primjer diskriminacije. 

- Uvjetovanje upisa svladavanjem takvih “posebnih” sadržaja, prednost pri upisu na Medicinski fakultet automatski će imati oni učenici koji budu u mogućnosti pohađati dodatne pripreme. To svakako neće biti učenici lošijeg imovinskog statusa, kao ni učenici iz manjih mjesta gdje je takve pripreme zbog malog interesa neisplativo organizirati – kazuje Bonacci.

To zaoštravanje na liniji Ministarstvo – Medicinski fakultet dodatno podgrijavaju kuloarske priče prema kojima Medicina vraća prijamne navodno stoga da omogući upis djeci iz liječničkih i ostalih obitelji elitnijeg društvenog statusa, kojima matura nikako nije pogodovala.

Sve te ocjene i revolt javnosti šokirale su aktualnog dekana zagrebačke Medicine prof. dr. Davora Miličića, koji odlučno demantira sve što im se stavlja na dušu. 

- To da mi rušimo državnu maturu, notorna je laž i neukusna provokacija. Državna matura je dobrodošla, ona će i dalje biti uvjet za upis, ali smo zaključili da ona ne mora biti nužno upisnica za fakultet - ističe Miličić.

Pojašnjava kako se potreba za dodatnom provjerom znanja iz izbornih predmeta fizike, biologije i kemije pojavila stoga što fakultet želi da se budući studenti više usmjere na specifična znanja iz tih predmeta koja su bitna za studij medicine, a ne na sva znanja iz tih predmeta koje provjerava državna matura.

Po novim kriterijima, ocjene iz srednje škole na upisu će nositi 26 posto bodova, rezultat državne mature 24 posto, a dodatna, specifična provjera znanja čak 50 posto. Miličić u tome ne vidi ništa sporno. 

- Optužbe o korupciji najgrublja su uvreda za Medicinski fakultet. Kod nas nikada nije bilo upisa preko veze. Otvoreni smo svim inspekcijama, kontrolama i evaluacijama - poziva dekan.

Poručio je i da svako smanjivanje kvota nanosi štetu hrvatskom društvu i zdravstvu, koje će za nekoliko godina biti prisiljeno uvoziti liječnike.

pišu Marijana Cvrtila
Ivančica Celevska

Dr. Marušić: Odlikaš je i za nas odlikaš

Dekan splitske Medicine prof. dr. Matko Marušić nije želio komentirati odluke svojih bivših kolega u Zagrebu. Podsjeća da je Medicinski fakultet u Splitu dovoljno rekao time što je potpuno pojednostavio upis tako što je izbacio bodovanje izbornih predmeta fizike, kemije i biologije, a ostavio samo vrednovanje osnovnih predmeta s državne mature – hrvatskog i stranog jezika te matematike.

- Odličan učenik za nas je odličan učenik – kratko je rekao Marušić.

Podaci

Prema podacima s državne mature, od 300 studenata koliko ih je primio Medicinski fakultet u Zagrebu, za njih 276 medicina je bila prvi izbor. Brucoši medicinari maturu su riješili iznad prosjeka, a, primjerice, biologiju su položili uspješnije od kandidata koji su upisali biologiju na PMF-u, u fizici su bili bolji od budućih nastavnika fizike, a u kemiji od budućih kemijskih inženjera.

Dr. Šustić: Nećemo imati prijamne

Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Alan Šustić kaže kako ova visokoškolska ustanova neće uvoditi nikakve promjene u dosadašnji način primanja studenata na prvu godinu studija. “Za nas će jedini kriterij za upis biti rezultati postignuti na državnoj maturi,“ ističe prof. Šustić.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: izvor2 | Komentirano: 24. prosinac 2010. 11:43
Zao mi je sto je se Fuchs upleo u takve "nitimene" koje
su se uvukle u kratke mozgove sa ispiranjem od poslednji
okupatora HRVATSKE, dvije godine unazad je se tribalo da se
proceslja Zagrebacko sveuciliste u tom je se suprostavila
"jugojanjicarska mafija" sa kojom rukovodi Mesic.
Na Zagrebackom sveucilistu su izvirali sve nevolje HRVATSKE
sa kojima danas ima najvece probleme oko tog saniranja
u znanosti, kao sto je HAZU-i koja je se pretvorila u
HRVATSKU AKADEMSKU ELEMENTARNU NEPOGODU.
Komentar od: altimeter 333 | Komentirano: 23. prosinac 2010. 22:57
Zna li tko što je u rodu prethodna ministrica Milena Žic Fuch, jedna od njegovih prethodnica na kormilu istog Ministarstva ???
Komentar od: altimeter 333 | Komentirano: 23. prosinac 2010. 22:55
Također, evo malo poslastice pravim novinarima koji se bave novinarskim istraživanjima, da napokon rashrđe inertnost nadležnih institucija. Može se vidjeti da je Sanaderova kuća u Kozarčevoj tek sojenica u usporedbi s ovom. Provajte samo zamisliti kolike su tek kuće u onima u kojima prebivaju ovakvi akademski hohštapleri:


http://www.zadarapartments.net/zadar-apartments/accommodation-718.html

kliknite na gornji link i vidjet ćete koliku je kučerinu punu apartmana izgradio protjeran i načelnik HZNS-a pri Fakultetu prometnih znanosti, koji je doslovno uništio mnoge karijere. Njemu je bilo bitno samo da grabi, bez imalo stida i straha od ruke pravde.
Krajnje je vrijeme da se takvom i takvima pročešlja porijeklo imovine i dostojno ih se sankcionira!
Komentar od: altimeter 333 | Komentirano: 23. prosinac 2010. 22:46
Radovanu bi bilo bolje da se uvati čišćenja kvaziakademske mafije na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.


"Zbivanja na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti i pripadajućem mu Hrvatskom zrakoplovnom nastavnom središtu nisu prvorazredni skandal u Hrvatskoj samo zato što ovdje više ništa nije skandal, budući da su se glavne političke i parapolitičke bizarnosti već dogodile." Upravo na tom Hrvatskom zrakoplovnom nastavnom središtu je pet(5) godina autokratski i kleptomanski šefovao bivši JNA pilot Nikica Hoti, koji je iz samo njemu poznatih razloga promijenio prezime i uzeo majčino!!!
Komentar od: izvor2 | Komentirano: 23. prosinac 2010. 22:10
Fuchs bi morao uvesti ponovni HRVATSKI drzavni ispite kod
svih profesora u Hrvatskoj da se svaki profesor pozove na ponovno polaganje Hrvatskog drzavnog ispita, jer su se danasnji Hrvatski vodeci akademski strucnjaci pokazali kao
najvece kukavice da se nisu smjeli staviti na raspolaganju da
TEORETSKI PROVJERE UCINKOVITOST JEDNOG SLOBODNOG IZVORA SNAGE koji moze da zamjeni
ne-obnovljive i obnovljive izvore energije i ta ponuda danas
lezi u ladici kod ministra znanosti RADOVANA FUCHS.
Ako ne vjerujete zatrazite tu tu ponudu da vam je pokaze
Fuchs ako on ne zeli Vama to pokazati onda se obratite
Hrvatskom predsjedniku IVI JOSIPOVICU jer je on odgovorio
na tu ponudu, a Fuchs samo zataskuje zbog nedostatka
KOMPETENCIJE KOD HRVATSKI VODECI AKADEMSKI
STRUCNJAKA.
Osamdest i sedam posto su Hrvatski profesori polozili svoje ispite kroz CRVENDACICU ili MITOVACKU PROPUSNICU
U ZVANJE PROFESORA BEZ ZAHTJEVANJA KOMPETENCIJE.
Komentar od: valerijan1 | Komentirano: 23. prosinac 2010. 20:00
Pravni fakultet u Zagrebu također ima nekavu provjeru intelektualnih sposobnosti ili nešto slično. Jasno je da neki fakulteti, odnosno njihovo čelništvo, želi srušiti državnu maturu i zadržati konce upisa u vlastitim rukama. Em zbog novca, em zbog upisa vlastite djece, em zbog taštine- tko to njima može upisivati studente.? Sve je to posljedica krivo shvaćene sveučilišne autonomije po, kojoj fakulteti i profesri mogu raditi što hoće, a račune plaćamo mi građani.
Komentar od: luna_17 | Komentirano: 23. prosinac 2010. 19:53
a sto je s Filozofskim fakultetom u Zagrebu koji je zadrža svoje testove "intelektualne sposobnosti!? I s Filozofskim u Rijeci gdje prijemni na psihologiji nosi 40% ocjena 40% a matura samo 20%!? Plus u Rijeci sam fakultet organizira pripreme za taj prijemni i koštaju 500kn! provjerite to malo!!
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 23. prosinac 2010. 19:06
A ne stovani ministre Radovane Fuchs, koji je izričito ocijenio kako taj potez otvara vrata korupciji, dapace zatvara vrata korupciji. Znamo koliki je pritisak na profesore srednjih skola glede ocjena i mature.
Kad san ja isa u gimnaziju onda je u razredu od nas 25 maturanata bilo 2-3 odlikasa, dobar dio prosjek i znatan dio minimalaca, kojima san i ja pripadao.
Danas je obrnuto, vecina su odlikasi, par njih prosjescni i isto toliko minimalaca.
Kako je to moguce? E pa lipo, danas roditelji vrse veliki pritisak na profesore i na razne nacine iznudjuju izvanprosjecne ocjene.
Nisu danas dica pametnija, vec su danas to roditelji.