Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 01.12.2010. u 23:32

sudsko vijeće razmatra optužne prijedloge za listu osumnjičenika

Mladineo i dalje na čelu Porezne uprave

Tijekom istrage  koja je trajala šest godina, Mladineo je bio u statusu osumnjičenika i nije bilo osnove za navedene korake i udaljavanje s dužnosti, a tako će ostati sve do pravomoćnosti optužnice

Ivica Mladineo tek će u trenutku pravomoćnosti
optužnice biti suspendiran /Cropix
Optužnica u aferi “Konstruktor” raspodijeljena je u rad Miji Galiotu, sucu Općinskog suda u Split, ali eventualno suđenje ne može se zakazati dok ne stupi na pravnu snagu. Upravo o pravomoćnosti optužnice ovisi i sudbina Ivice Mladinea kao ravnatelja Porezne uprave.

U trenutku kad optužni akt postane pravomoćan, sud je dužan obavijestiti Ministarstvo financija i tada dolazi do smjene i suspenzije. Tijekom istrage, koja je trajala šest godina, Mladineo je bio u statusu osumnjičenika i nije bilo osnove za navedene korake i udaljavanje s dužnosti.

Bez privođenja

Evidentna je razlika u usporedbi sa slučajem Mladena Barišića, bivšega šefa Carine, osumnjičenog u USKOK-ovoj istrazi oko Fimi-Medije, koji je trenutačno smijenjen s dužnosti. Barišić je osumnjičen kao “službena osoba u Carinskoj upravi” za zloporabu položaja i ovlasti, što prema novom Zakonu o kaznenom postupku potpada pod USKOK.

Radilo se o pritvoru po hitnom postupku i, sukladno tome, odmah su obaviješteni njegovi nadležni i došlo je do smjene. Mladineo je s druge strane osumnjičen “kao odgovorna osoba u pravnoj osobi”, tj. kao član Upravnog odbora “Konstruktora”, za zloporabu u gospodarskom poslovanju.

Budući da u to vrijeme nije bio službenik Porezne uprave, kazneni je postupak išao tzv. redovnim putem, bez privođenja i u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva, a ne USKOK-a. U takvim slučajevima čeka se pravomoćnost optužnoga akta, nakon čega se obavještavaju nadležni.

Optužnica, naime, još uvijek nije pravomoćna jer se tek mora dostaviti svim optuženicima, koji onda izjavljuju prigovore. O njihovim prigovorima odlučuje Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Splitu te o njima ovisi hoće li optužnica stupiti na pravnu snagu. Vijeće ima tri mogućnosti: potvrditi optužnicu, vratiti je na doradu ili prihvatiti prigovore optuženika. Na njihovu odluku postoji pravo žalbe Županijskom sudu u Splitu, koje donosi konačnu odluku.

Višemilijunska šteta

Prvi na listi optuženika su direktor poduzeća Željko Žderić, kao predsjednik Upravnog odbora, te šef Porezne uprave Ivica Mladineo, kao tadašnji član Upravnog odbora, i to zbog višemilijunske štete nanesene Hrvatskom fondu za privatizaciju. Kao tadašnji članovi Upravnog odbora, optuženi su i Josip Kuzmanić i Berislav Bašić te Nediljko Ževrnja, koji je u međuvremenu preminuo te će kazneni postupak biti obustavljen.

Vrhovni sud je Državnom odvjetništvu prije pet godina naložio istragu u “Konstruktoru”, nakon što je državna revizija 2003. utvrdila da pretvorba nije provedena zakonito. Revizijom je utvrđeno kako je “Projektni biro Konstruktor” kao kupac “Konstruktor-Inženjeringa” koristio kredit tog istog “Konstruktor-Inženjeringa”, i to kredit u punom iznosu kupoprodaje. Osnivačka glavnica društva “Konstruktor-Inženjering Split” upisana je u iznosu od 1,3 milijuna DEM, te nije vidljivo kako je društvo “Konstruktor-Inženjering” moglo prodati zaposlenicima 62,40 posto dionica nominalne vrijednosti 6,2 milijuna DEM.

Ivica Mladineo je nakon karijere u “Konstruktoru” prešao u Poreznu upravu te je prvo bio šef u Splitu, a nakon toga 2005. godine postaje ravnatelj Porezne uprave na državnoj razini. Osim toga, bio je i vanjski suradnik na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Splitu.

piše Katarina MARIĆ BANJE 


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: menager | Komentirano: 2. prosinac 2010. 14:50
ne želim se rugat nikome.....ali njegovo lice je njegov program
Komentar od: briket | Komentirano: 2. prosinac 2010. 12:16
Treba osnovat novi studij "hrvatska mafija"na kojem će predavat hrvatski dužnosnici najvišeg ranga i to lipo zaštitit ka naš pravi hrvatski brend, pa nek svjetski zlobnici crknu od muke kako se oni toga nisu prvi sitili
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 2. prosinac 2010. 10:54
Ivice crni Ivice, a koliko si ti para zamutija na ton idealnon poslu - ravnatelj Porezne uprave? Tu si takorekuc na prvoj liniji BOJISNICE. Triba ti samo rukave zasukat da mos sto dublje zagrabit u vricu.
Ali vidis, nasi istrazni organi i sudstvo su malo spori, ali to ne znaci da vas nece svih dostici. Pa kad svi jednog dana zavrsite tamo di van je misto koja ce to lipa plejada biti - ministara, Saborskih zastupnika, procelnika, nacelnika, direktora javnih poduzeca i banaka, ravnatelja svacega, lokalnih politicara, poneki sudac i policjoti, pa tako u beskrajnost.
Komentar od: | Komentirano: 2. prosinac 2010. 10:41
Di ga nađoše . Šuker i maldineo dva lika iz crtića.Za strašit dicu.A i ja bi se pripa da me zaskoči. Mislija san da su kriminalci lipa ološ.Al brate šta ih ima ružnih. Od pohlepe il stvoreni za pohlepu. Za krasti.
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 2. prosinac 2010. 9:43
ovi kada je brat brksiju,zvanog trnita...
Komentar od: lucas | Komentirano: 2. prosinac 2010. 9:07
U državi u kojoj je sudstvo glavno leglo kriminala, nema nade ni budućnosti.
Sve je pokradeno , vode se smješni postupci samo da bi se udovolilo evropskim činovnicima.
Suci kriminalci sude lopove, ali nema oduzimanja imovine, mjsec dana pritvora , nakon toga sloboda i užitci u pokradenom blagu.Za suce kriminalce nema dovoljno dokaza, a i slijepcima je jasno gdje je sve završilo.
HDZ kao zločinačko-kriminalna udruga stavila je sve pod kontrolu.
Komentar od: lipijojo | Komentirano: 2. prosinac 2010. 8:14
Jadne li drzave kad ovakvi debili vode financije. Pa pogledajte nasta on lici i kakva pamet moze biti u ovakvoj debilskoj glavi, pa se cudite kako vam je stanje u drzavi, nije ni cudo kome ste je prepustili u ruke.
Jedini lijek sve ih po zatvarat oprat i ocistit zemlju od ovakvih skovaca pa onda sve ispocetka!
Komentar od: | Komentirano: 2. prosinac 2010. 6:58
Mladineo je čovjek koji je počinio mnogo kaznenih djela na štetu države hrvatske. U sprezi sa Šukerom i gospođom Plezer Blečić. Koliko su prikrili pranja novca i to međunarodnih i koliko su štet napravili svih ovih godina zaštičeni bivšim premijerom kojeg su smatrali malim bogom. Batina če tek sad doći. Naredi li ovoj zaigranoj lupeškoj dječici da je njihov kriminalni pubertet prošao. Dolazi za mnoge doba otriježnjenja. Od pijanstva.prouzročenog vlašću.
Komentar od: Grintavi | Komentirano: 2. prosinac 2010. 0:42
Vidi mu glave
Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 1. prosinac 2010. 23:44
pravi finacijer, mafijaški!