Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 08.11.2010. u 23:27

Mila Jelavić: 14.000 djece u Splitskoj županiji treba pomoć psihijatra i psihologa

... a nemamo  porast skrbi, što govori da sustav ne funkcionira – upozorava dr. Krnić. A psihološku i psihijatrijsku pomoć u županiji treba čak 14.000 djece

Oko 14 tisuća djece na području Splitsko-dalmatinske županije treba psihijatrijsku i psihološku pomoć, a samo tri tisuće tu pomoć i dobije. Nažalost, ako je suditi po reakcijama odgovornih, preciznije Županije, od osnivanja multidisciplinarne Poliklinike za zaštitu djece, po svemu sudeći, u skorije vrijeme neće biti ništa.

Alarmantne brojke u svom je izvješću iznijela pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, čiji su suradnici procijenili da ta problematika u našoj županiji samo raste. Samo dvoje dječjih psihijatara koji brinu o najmlađim pacijentima s poremećajima u ponašanju u čitavoj regiji, godišnje mogu zbrinuti maksimalno tri tisuće djece.

Zbog nepostojanja sustavne pomoći, dobar dio roditelja sa svojom je djecom prisiljen stručnu pomoć potražiti četristotinjak kilometara dalje – u zagrebačkoj Poliklinici, ili u najgorem slučaju – odustati od liječenja!

‘Nije problem u novcu’

Iz ureda pravobraniteljice upozoravaju kako djeca nemaju vremena čekati da sustav profunkcionira, jer izostanak pomoći nekad može biti koban.

Splitska psihijatrica Silvana Krnić, koja svakodnevno provodi tretmane i radi s najmlađima u Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, naglašava kako su kod djece u županiji svi oblici poremećaja u velikom porastu.

– Ogromno je povećanje broja depresivne djece, kao i one kod kojih se manifestiraju poremećaji u ponašanju kao posljedica zlostavljanja, vršnjačkog nasilja ili teško narušenih obiteljskih odnosa s elementima nasilja. No, s druge strane – nemamo porast skrbi, što je posebno zabrinjavajuće, jer govori da sustav ne funkcionira – upozorava Krnić te dodaje kako je krajnje vrijeme za zaživljavanje dugoočekivane multidisciplinarne poliklinike.

Vijećnik HNS-a i osnivač kluba Rotary Split Novi, Goran Kovačević, više puta je na sjednicama splitskoga Gradskog vijeća inicirao osnivanje Poliklinike za zaštitu djece, a kaže nam kako je odgovornost iz Grada prebačena na Županiju.

– Očito nije problem u novcu, već u glavama odgovornih. Rotary Club Split Novi spreman je opremiti Polikliniku, a Grad bi trebao osigurati adekvatan prostor, što također ne bi trebao biti problem.

Županija bi morala razriješiti tehničke stvari s resornim ministarstvom. Prema tome, nije jasno zbog čega se taj projekt ne pomiče s mrtve točke, jer potreba je više nego žurna – naglašava Kovačević.

U Županiji pak tvrde da “situacija nije toliko crna kakvom se u medijima prikazuje”.

Unatoč tome što je iz Ureda dječje pravobraniteljice još 2007. godine upućena preporuka za osnivanje poliklinike, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Josip Matković tvrdi pak da u Splitsko-dalmatinskoj županiji još čekaju smjernice iz Ureda Mile Jelavić.

Matković, te kaže i da predstavnici Županije već duže vrijeme razgovaraju sa “svim relevantnim čimbenicima”. Na pitanje gdje je stvar zapela, odgovara poprilično birokratski:

‘Nije sve tako crno’

– Ne treba podizati tenzije, već pronaći adekvatan model kako bi se taj problem riješio. Županija je spremna preimenovati Polikliniku za rehabilitaciju – poručuje Matković.

Nakon naše tvrdnje da nije problem u imenu, već u realizaciji, pročelnik odjela za zdravstvo Županije kazao nam je kako je “najmanji problem osigurati plaće za stručnjake”, no konkretni koraci još nisu poduzeti.

U gradu Splitu kažu, pak, da nema potrebe za osnivanjem nove ustanove, nego za prostornim i kadrovskim proširenjem postojeće Poliklinike za rehabilitaciju. Dogradonačelnica Anđelka Visković obećala je da će Grad financijski pomoći rad Poliklinike.

Piše Tina Disopra

Zapušteni poremećaji – teške posljedice

Dominantna populacija s kojom radim su djeca od deset-jedanaest godina pa naviše, dakle adolescentske dobi. Teško je govoriti o brojkama, ali učestala je kombinacija emocionalnih poremećaja i poremećaja ponašanja, nisu rijetki ni opsesivno-kompulzivni poremećaji, kao ni anksioznost i depresija – kazao nam je dr. Tomislav Franić iz KBC Split, te naglasio kako naročitu opasnost predstavljaju svi poremećaji koji se ne liječe, odnosno oni za koje se ne provode terapije, a upravo to je veliki problem svoj djeci koja zbog prekapacitiranosti ordinacija dr. Krnić i dr. Franića moraju dugo čekati na tretmane.

KBC: Prebacivanje loptica

U splitskom KBC-u još nije počeo s radom ni Odjel dječje psihijatrije, čije je otvaranje bilo najavljeno za lipanj prošle godine. Ravnatelj Dujomir Marasović nije htio razgovarati o tom problemu, nego nas je uputio na šefa Klinike za psihijatriju Gorana Dodiga. On, pak, lopticu je prebacio na dr. Tomislava Franića, koji nam je kazao kako trenutačno nema nikakvih novosti.

– Samo za kadrovsku organizaciju, preciznije za dodatnu edukaciju već završenih specijalista za rad s djecom i adolescentima, potrebne su oko dvije godine, no to je ipak pitanje za odgovorne – pojasnio je dr. Franić.

Samoubojstvo pokušalo šezdeset djece

Statistike MUP-a govore da je prošle godine čak 60 djece (od kojih je 12 mlađe od 14 godina) u Hrvatskoj pokušalo sebi oduzeti život. Jedanaest ih se ubilo, a među njima je troje djece mlađe od 14 godina. Na tako stravične policijske podatke, krajnje je neprimjereno odgovarati kako za osnivanje jedne multidisciplinarne zdravstvene ustanove koja bi skrbila o djeci s poremećajima – nema novca, ili pak da “sve nije tako crno”.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 10. studeni 2010. 0:05
ma ko je-be dicu u ovu državu (osin popi pedofila)? oli ni boje dat popiman 450 miljuni kun nego pomoč dici?!?
Komentar od: ametist57 | Komentirano: 9. studeni 2010. 19:14
Društvo je bolesno, a na djeci ka najosjetljivijoj kategoriji stanovništva se to najbrže manifestira. Dica upijaju atmosferu okoline i ona su samo ogledalo naše bolesti.
Mi smo zaboravili na ljudskost, na ljubav, na bližnjega, sve nam je u lovi, uspjehu, moći, naši idoli su nas došli zdravlja i života.
Umislili smo da smo izvan i iznad stvarnosti, ma mi smo ludi i zato ne možemo vidit da smo bolesni.
Ne vladamo sobom pa bi htjeli vladati drugima i tako steći privid kontrole, a sve je izvan kontrole, svi su izvan sebe.
Najbogatiji, najmoćniji, najvažniji, najljepši, najpametniji, nema mista tu za običnog čovika.
Ko može živit u ovoj našoj noćnoj mori?
Pa kako je tek dici.
Komentar od: sdjfgr | Komentirano: 9. studeni 2010. 19:00
Ovo je cijena rata!! Vidite ovo je cijena rata!

Samo tako napredno nastavite i dalje dici ispirati mozak, imat ce mo zaista super perspektivu ludare ce nam biti prepune!

Samo naprid..ustace ...cetnici..rat...ubiti nego sta...rat..rat....branitelji..ubiti...srbe ubiti.......samo naprid!


i onako imamo vise umrlih nego rodenih i od ovih sto se rode triba odmah isprati mozak i napraviti ludake!!

Super!

Bravo!
Komentar od: sdjfgr | Komentirano: 9. studeni 2010. 18:54
Svaka cast na komentaru!!!

Komentar od: ikusi @ 9. studeni 2010 12:48
14.000 djece u Splitskoj županiji treba pomoć psihijatra i psihologa"

Ma kakvi.
Bija bi dosta ejdan susret sa profesoron Klaudijon iz Zadarsek HVIDRE da dici ulije nove nade u zivot jer bi vidili da moze gore i od njihove situacije.

KLAUDIJA DA PRICA SA DICON!
Komentar od: | Komentirano: 9. studeni 2010. 15:13
Nije problem u djeci i njihovim glavama.
Problem je u drzavi i njenoj ekonomiji.
Problem je u roditeljima dijece koji nisu sposobni da izvedu svoju dijecu iz haosa ,neimastine i nezaposlenosti .
Znaci problem je u ekonomskom stanju drzave.
Problem je u rukovodecoj garnituri koja ne poklanja ni malo paznje mladosti i buducnosti svog naroda ,vec brinu o svojim ziro racunima i svojim interesima ,dali imamo i jedan primjer dijeteta sa psihickim smetnjama od ljudi u vladajucoj strukturi ,NEMAM.
Ali zato imamo problema u njihovom ponasanju ,bahatosti i licemjerju ,jer imaju sve ono sto nemaju ovih 14 000 klinaca, nazalost broj ce da raste ,a oni ce da vode ankete i istrazuju sta je uzrok ,a uzrok je njihova krada drzave i oduzimanje zalogaja kruva od tih gladnih nezaposlenih usta .
Pucke kuhinje ??/ zasto su ih otvorili ,da bi dali jednu mrvicu da se prezivi ali ne i zivi .Sramota drzave a ne ove bespomocne dijece.
Komentar od: verdun | Komentirano: 9. studeni 2010. 14:22
Koja greška u broju, svi osnovno školci i srednjo školci plus njihovi roditelji trebaju pomoć.Pa ljud moji kakvi su to školski programi kad prvaši,drugaši i svi ostali idu s strahom u školu. Škola odnosno programi je osnovni problem plus bezćutni nastavnici koji samo misle ostvarit plan budalastih ministara bez volje da pogledaju tu jadnu ustravljenu djecu,rezultat svi ćemo u ludnicu.Zemlja znanja ne zemlja idiota to je naša budućnost.
Komentar od: muza | Komentirano: 9. studeni 2010. 10:11
...tragedija je da dolaze samo dva dječja psihijatra na cijelu županiju....nasilje među djecom je u ogromnom porastu,o tome se ne govori dovoljno,a ima nasilja i po obiteljima.....problem je veliki i tome se treba pristupiti što hitnije i ozbiljnije,a ne gurati pod tepih.....organiziraju se tolike akcije i donacije za puno beznačajnije stvari,mislim da ovako nešto zaslužuje pažnju i pomoć kako pučanstva (bar prilog pozivom na telefon) ,tako i "moćnih" donatora.....hajde splitski tajkuni,pokažite se,pomozite djeci svoje županije....
Komentar od: MALA KALA U DALMACIJI | Komentirano: 9. studeni 2010. 9:42
...JA SAMO NE ZNAM ŠTO GOSPOĐA JELAVIĆ I NJOJ SLIČNI RADE?????? svi nešto kritiziraju,pojašnjavaju,žale se,ali niko konkretno ništa ne poduzima....što je njihova prava djelatnost rada,ko je taj koji bi morao nešto poduzeti?????? lako je deklarativno pričati,tereba početi rješavati male probleme i to osobe koje su zato nadležne,a ne se ograđivati,opravdavti na račun sisteme,države i ne znam čega.......kad bi postojale sankcije za osobe koje ne rade posao za koji su namjenjene sve bi bilo drugačije.ovako kad se to ne tiče vlastite kože sve se prolongira maksimalno koliko može i svi su drugi krivi samo ne oni koji zbilja jesu.U našoj državi fali odgovornosti za rad u svakom segmentu bilo kojeg posla,jer ne postoiji ni sankcija ni nagrada za učinjeno.....a za posao na koji smo postavljeni treba donekle i malo vlastite etike i moralnosti a ne da te netko gura i obečava nagradu za nešto što je tvoja struka i posao...vrijedni ljudi su uvijek prepoznati i svi mi znamo u našoj okolini ko su ljudi koji žrtvuju sebe za opće dobro,malo ih je ali ih ima....kad su u pitanju tek stasala djeca pred kojima je život,vremena nema,treba djelovati sad i odmah jer sutra je kasno,a naši djelatnici zaduženi za rad koji se trebaju time baviti nikako da to shvate jer se problem ne tiće njihove vlastite kuće pa je lako lamentirat u prazno i opčenito........
Komentar od: Milo Van | Komentirano: 9. studeni 2010. 9:35
14.000 djece u Splitskoj županiji treba pomoć psihijatra i psihologa

U ovoj i******avi ima samo malo istine. Sigurno se ne radi o 14000. Radi se o tome da u Psihijatri i psiholozi u novom hrvatskom kapitalistickom sistemu zarade lovu.
Komentar od: Niki2 | Komentirano: 9. studeni 2010. 8:49
...moje osobno iskustvo, na nekim slučajevima iz relativno mi bliske okoline, me samo još više utvrđuje u spoznaji da su i hrvatski centri za socijalni rad i slične službe uglavnom u funkciji SAMISEBISVRHA zaposlenih, a ne stanovništava, kojem bi trebali pomagati!
Uostalo kao i većina državnih službi, s izuzetkom operativnog školstva ili zdravstva.
A, primjerice, gđa Jelavić, koja uvijek vrlo lijepo i tečno govori u javnosti, samo je još jedan primjer neučinkovitosti sustava i socijalne zaštite i zaštite djece, žena, starijih, slabijih...
Jer, nedavno sam imao prilike slušati radio emisiju o djeci – prosjacima na križanjima većih gradova, u kojoj je imenovana gospođa vrlo lijepo, deklarativno, sve objašnjavala, ali na konkretno pitanje kako to eliminirati, jednostavno je, po običaju („mi tu nemožemo ništa, to bi trebalo iskoordinirat s ovim, s onim, trebalo bi ovo ili ono, problemi su u obiteljima itd.“) RAZVEZALA temu!
Komentar od: hrvoje horvat | Komentirano: 9. studeni 2010. 8:43
Samoubojstvo pokušalo šezdeset djece

Statistike MUP-a govore da je prošle godine čak 60 djece (od kojih je 12 mlađe od 14 godina) u Hrvatskoj pokušalo sebi oduzeti život. Jedanaest ih se ubilo, a među njima je troje djece mlađe od 14 godina. Na tako stravične policijske podatke, krajnje je neprimjereno odgovarati kako za osnivanje jedne multidisciplinarne zdravstvene ustanove koja bi skrbila o djeci s poremećajima – nema novca, ili pak da “sve nije tako crno”.

Cinik bi rekao :"zločesto lažete ! Ovo je zemlja vjernika Katolika" !

Međutim, ovo je ZASTRAŠUJUĆA ISTINA, u zemlji BEŠĆUTNIH VLASTODRŽACA, u kojoj je nemoguće išta promijeniti !!!