Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 30.10.2010. u 18:53

UPOZORENJE U slučaju arbitraže Hrvatska bi izgubila Klek

Prof. Vladimir Đuro Degan

Ako bi BiH i Srbija pokrenule međunarodnu arbitražu radi razgraničenja na moru ili kopnu s Hrvatskom, naša država bi izgubila te procese, a time i teritorij, jer katastarske granice ništa ne znače pri određivanju međudržavnih granica. Time bi Hrvatska definitivno ostala bez vrha poluotoka Klek kod Neuma, obližnjeg rta Lopata, te Velog i Malog školja u Malostonskom zaljevu, ali i bez zemljišta na vojvođanskoj strani Dunava – istaknuo je to prof. dr. Vladimir Đuro Degan, voditelj HAZU-ova Jadranskog instituta, na međunarodnom znanstvenom skupu “Jadransko more na putu u EU”, koji je u organizaciji norveškog Instituta “Fridtjof Nansen” u petak održan u Splitu.

Hrvatska, inače, s južnim susjedima ima potpisane ugovore o razgraničenju na moru koji su u privremenoj primjeni, a njihovim stupanjem na snagu, 1999. godine s BiH i 2002. s Crnom Gorom, naše su se vlasti odrekle ukupno 64 četvorna kilometra morskog i (znatno manje) kopnenoga teritorija.

Iako su sudionici simpozija raspravljali i o temama vezanim uz ribarstvo i zaštitu mora, najveće zanimanje izazvao je dio vezan uz granice na Jadranu, a posebice uz 20-godišnji spor između Slovenije i Hrvatske u Piranskom zaljevu. Prema riječima prof. dr. Vesne Barić Punde sa splitskoga Pravnog fakulteta, u tom je slučaju neosporno da samo postupak na Međunarodnom sudu pravde može razriješiti taj problem, i to jedino uz sudjelovanje nepristranih stručnjaka. 

- Slovenija je uz brojna posezanja za hrvatskim teritorijalnim morem pokazala i dvostruka mjerila, jer su krajem 1998. godine, kada su u Bruxelles upućivali dokumente vezane uz pregovore o ribarstvu, pokazali da znaju poštovati crtu sredine u Savudrijskoj vali.

U svim dokumentima nakon toga isticali su rješenja koja bi išla na štetu Hrvatske, a u posljednjem “Atlasu okoliša” ucrtali su teritorijalno more čak 130 posto veće od onoga koje su sami spominjali u pregovorima s EU-om – kazala je prof. dr. Barić Punda. I prof. dr. Degan naglasio je kako naši zapadni susjedi nemaju pravnog temelja za traženje toliko spominjane veze slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem. 

Poluotok Klek

- Rekao bih da su većinu slovenskih dokumenata o toj temi pisali “neobrazovani pravnici”, jer je očito da ne poznaju međunarodno i arbitražno pravo. Svaki jednostrani dokument ne može biti valjan ako ga ne prihvati i druga zainteresirana strana, a to je u ovom slučaju Hrvatska. I tu svaka priča prestaje – dodao je dr. Degan.

Gordan ZUBČIĆ


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: | Komentirano: 31. listopad 2010. 8:35
Grdelin

Uz sve dužno poštovanje :) ova tema, na žalost, nije otvaranje novih žarišta. Prof. Degan, kao jedan od naših najvećih stručnjaka za međunarodno pravo, upozorava dok je još vrijeme, na mogući gubitak teritorija.Mišljenja sam da ni jedna država ne bi smjela dozvoliti gubitak,makar i dijela,onoga što čini njene konstitutivne elemente. Korupcija će se, iskreno se nadam, riješiti kat-tad..
Komentar od: matomali | Komentirano: 31. listopad 2010. 8:24
Koji idiotski naslov - UPOZORENJE.

Koga ti upozoravaš p. ti mterna?
Komentar od: Radikal | Komentirano: 30. listopad 2010. 21:21
Da da idemo u rat za Neum, dolazi Ratzinger, Šta je rekao pripiti Šeks itd.

Dimne bombice.
Komentar od: | Komentirano: 30. listopad 2010. 21:15
Gospodin je za Kerumovu stranku spreman frizurom, likom i djelom.
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 30. listopad 2010. 20:44
samo vi otvarajte nova žarišta,da se ne bi pričalo o mafiji u HDZ-u...

hebe me se za klek,riješite korupciju i denacionalizaciju...
Komentar od: KrMa | Komentirano: 30. listopad 2010. 19:17
Platite čoviku frizera