StoryEditorOCM
Dalmacijarazgovori o pripremama za proračun ŽUC-a u 2011. godini

Hvarski protupožarni put se širi i postaje županijska cesta

Piše PSD.
30. listopada 2010. - 22:27
Premda je lani nakon probijanja protupožarne prosjeke, odnosno šumske ceste, od Sv. Nedjelje do državne prometnice D-116 (Sućuraj-Hvar) Ivan pl. Kasandrić, grof iz Dubovice, izjavio da je to zlosilje nad ambijentom, na sastanku predstavnika Grada Hvara (Doro Abdulmar i Joško Domančić) sa zamjenikom župana Viskom Haladićem, ravnateljem Županijske uprave za ceste Zlatkom Čaljkušićem i mr. sc. Radom Gusićem iz tvrtke “Platea konzalting” d.o.o. iz Splita, rečeno je da se ona odlično uklopila u okoliš i da ničim nije degradirala prirodnu baštinu.

Stoga će se tu cestu, dužine gotovo 7 kilometara, u iduće tri godine proširiti na 7,5 metara, te asfaltirati, u što će se utrošiti između 15 i 20 milijuna kuna. Time će dobiti status županijske ceste i mještanima Sv. Nedjelje konačno osigurati bolju povezanost s Hvarom i trajektnom lukom u Starom Gradu.

Stari Grad: Zaobilaznica trajektnog pristaništa

Na Otoku sunca razgovaralo se o pripremama za proračun ŽUC-a u 2011. godini u Hvaru, Starom Gradu i Jelsi. Hvarani su istaknuli i potrebu izgradnje gradske zaobilaznice. Predstavnici gradske uprave Staroga Grada (Jakov Dulčić i Mladen Plančić) najviše su interesa iskazali za zaobilaznicu trajektnog pristaništa, ali i onu koja će se probiti iznad Malog Sela i Prika do uvale Zavala.

Također će do iduće turističke sezone uslijediti širenje i uređenje županijske ceste Stari Grad- Rudina, te turističke ceste Vrbanj-Basina, a onu koja spaja mjesto Dol sa starom cestom Stari Grad-Jelsa ponovno će se kategorizirati kao županijsku, jer njezino održavanje posljednjih godina značajno opterećuje gradski proračun. Ivo Grgičević, Jakša Marić i Niko Salamunić iz Jelse kao prioritet su istaknuli rješavanje odvodnje u tunelu Pitve- Zavala, kvalitetniju cestu od raskrižja na zapadnom ulazu do centra mjesta, uključujući i izgradnju nogostupa, te širenje županijske ceste Jelsa-Zavala.

Ceste za Gromin dolac i Velu Stinivu, nažalost, ne mogu dobiti status županijskih cesta, jer ta naselja nemaju niti po 50 stalnih stanovnika, ali je zato u postupku pribavljanje dokumentacije za kvalitetno spajanje ceste koja vodi prema sportskoj dvorani na glavnu otočnu prometnicu – rekao je zamjenik župana Visko Haladić.

MIRKO CRNČEVIĆ

Jelsa–Sućuraj dionica strave i sramote

Na sastanku u Jelsi rečeno je da je dionica državne ceste od toga mjesta do Sućurja ipak najkritičnija, nju najčešće zovu cestom strave i sramote. Za dionicu Jelsa–Poljica (15-ak km) već je pribavljena građevna dozvola, tako da se u ‘Hrvatskim cestama’ upravo obavljaju razgovori s ciljem da bi rekonstrukcija započela što prije. A što će biti s drugim dijelom otočne žile kucavice, od Poljica do Sućurja, čija je rekonstrukcija predviđena za razdoblje od 2012. do 2015., to se sa sigurnošću ne može reći. Vrijednost samo tih radova procjenjuje se na oko 40 milijuna eura, a trebali bi se financirati bespovratnim novcem Europske unije.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:07