StoryEditorOCM
DalmacijaIZ HVARSKE JAME EkSHUMIRANE KOsTI IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

Tko je presudio žrtvama u jami na Boroviku?

Piše PSD.
26. rujna 2010. - 19:40

Najmanje tri kostura ekshumirana su u hvarskoj jami na Boroviku. Kosti u ovoj jami prvi put su otkrili speleolozi Speleološkog društva “Špiljar” u kolovozu 2007. godine, o čemu su odmah obavijestili policiju.

Sada, više od tri godine nakon prvog silaska, na teren su ponovno izašli splitski speleolozi Domagoj Laušić, Tonci Rađa, policija, te Ljiljana Stipišić, istražna sutkinja Županijskog suda u Splitu, i dr. Antonio Alujević, vještak sudske medicine, jer slučaj Borovik sada ima svoj predmet i broj i u sudu. Iz jame bunarastog oblika, duboke oko 15 metara, prekrivene kamenim gromadama i zemljom crnicom, speleolozi su izvadili brojne kosti i dvije lubanje. - Ovdje je riječ o najmanje trima osobama, pronašli smo dijelove dviju lubanja i brojne kosti, svih dijelova tijela. Pretpostavljam da je riječ o kostima jedne ženske osobe, dok je drugi kostur muški, no sve ćemo još bolje utvrditi naknadnim pregledom. Kosti su slomljene na više mjesta i ti su lomovi nastali još za života - kaže nam dr. Antonio Alujević.

Uz kosti, izvađena su tri novčića iz 1938. godine s oznakom Kraljevine SHS, jedno dugme i jedna čahura puške. Nakon što su kosti izvađene i oprane, na redu je utvrđivanje identiteta, a stručnjacima će u tome znatno pomoći dobro sačuvano zubalo iz kojega će izvući DNK. Tko je i pod kojim okolnostima skončao život u jami na Boroviku, još uvijek se nagađa.

Po jednoj priči riječ je o mesaru i ženi iz Vrisnika koje su ubili partizani, a prema drugoj verziji, ubijene se druge osobe s otoka Hvara. Mještani su kažu, sve ove godine znali za to, no nije bilo volje da se zločini otkriju, a krvnici kazne.

Prošla su desetljeća, egzekutori su odavno umrli, ali sjećanja na stravične zločine nisu iščeznula. Pretpostavlja se da su iz doba Drugoga svjetskog rata, a obitelji žrtava s pravom čekaju da i oni konačno zatvore svoju tužnu priču skrivanu punih šest desetljeća.

OJDANA KOHAREVIĆ

Jama kod Dola na čekanju

I dok se pokušava zatvoriti priča o jami na Boroviku, na području od nekoliko kilometara oko ove jame još su tri jame s kostima, od kojih su dvije locirane. Jedna od njih, nedaleko od Dola, otkrivena je početkom ove godine, a prema priči mještana, egzekutori su partizani. Kad će se obaviti ekshumacija ove jame, još nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:54