Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 30.07.2010. u 15:54

VLADA UTVRDILA DVOGODIŠNJI PLAN BORBE PROTIV DEBLJINE

AKCIJSKI PLAN ‘Zabranjen’ opseg struka veći od 94 cm

Pošavši od podatka iz 2003. o 21 posto pretilih među punoljetnim građanima Hrvatske, Vlada je na jučerašnjoj redovitoj sjednici utvrdila dvogodišnji plan borbe protiv debljine.

Uz poticanje bavljenja sportom i zdravijeg načina prehrane i života, Vlada planira uvesti označavanje namirnica koje su preporučljive za prehranu.

Sudeći prema analizi priloženoj uz akcijski plan, na udaru bi se mogle naći namirnice bogate mastima i šećerom. Ministar zdravstva Darko Milinović upozorio je kako sve procjene govore da bi 2025. 50 posto svjetske populacije moglo biti pretilo, što, dodao je, rapidno povećava broj oboljelih od šećerne i bolesti krvožilnog sustava.

Milinović kaže da je posljednji trenutak za donošenje plana borbe protiv prekomjerne težine. Osim Milinovićeva resora, koji je nositelj akcijskog plana, zaduženja su dobila i ostala ministarstva, pa bi tako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trebalo na prometnicama osigurati prostor za pješačenje i vožnju biciklom.

Prema pripadajućoj analizi akcijskog plana Vlade, povećanom težinom smatra se kod muškaraca opseg struka od 94 centimetra naviše, a vrlo visokom 102 centimetara i više od toga. Kod žena se povećana težina odnosi na opseg struka od 80, a vrlo visoka 88 centimetara pa naviše. Kod djece u Hrvatskoj, kaže isti dokument, u dobi od 7 do 15 godina 5,5 posto je predebelo, a 11 posto ima povećanu tjelesnu težinu.

Slatka pića svaki dan pije čak 28,3 posto djece u petom razredu osnovne, a u prvom razredu srednje škole 34 posto. Nadalje, gotovo dvije trećine osoba starijih od 70 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu.

v. marjanović


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: cato | Komentirano: 31. srpanj 2010. 14:48
Ma nema druge nego svakome cajkanu mirilo pa oko pasa: do ove mire mukte, do one sto kuna globe, do one druge dvista i tako dalje. I jos tin sigurno ne mogu utec nanoge, a nece i' bit tesko ni nac.
Komentar od: Yamaraja | Komentirano: 30. srpanj 2010. 22:25
Odlično samo prvo početi od sebe Šuker, Čobanković, koji se prvo trebaju pogledati u ogledalo i primjeniti tu odluku :-(((
Komentar od: Raphael | Komentirano: 30. srpanj 2010. 19:47
Di vam je Indeks tjelesne mase u korekciji na spol, dob i tjelesnu konstituciju (netko to moze podici vricu cimenta nema strukic)?
Komentar od: mirki | Komentirano: 30. srpanj 2010. 17:14
šuker daj ostavku
Komentar od: DXL | Komentirano: 30. srpanj 2010. 16:24
Dropulićkinu glavinu sa vrićon kumpira ispod peke , Šukerove obrazine sa kiselin a drobinu za tripice ... Čobija onako komletnog na ražanj sa jabukon u čunci ... JacaMaca more držat kanavacu i jarat vatru ... i držat Pahoru KRANJSKU :)
Komentar od: aspalatos13 | Komentirano: 30. srpanj 2010. 16:07
Amo ovako........
ANOREKSIČARE ZA POLITIČARE
More bit da budemo imali više sriće, hahahahahaha
Iako ja mislin da im triba smanjiti plaće baš upola, tada bi bili vitkiji i manje bahati !!!!!
Komentar od: kontravento | Komentirano: 30. srpanj 2010. 16:05
haHAAHA .DROB OD SUKERA I NOGICE OD JACE PRAICE HAHAHAHA
Komentar od: ziggy stardust | Komentirano: 30. srpanj 2010. 16:04
Ha ha, ha šta kažu Šuker i Čobi na taj prijedlog?