Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 23.07.2010. u 11:05

JOKA GAJIĆ, 79-GODIŠNJA MJEŠTANKA SIROMAŠNE OPĆINE U DALMATINSKOJ ZAGORI, ŠOKIRANA RAČUNIMA IZ ZAGREBA

UDAR NA SIROTINJU HRT-ov harač u Otišiću: selo nema struje, a s Prisavlja im šalju račune za TV pristojbu

Bio je prošle   godine jedan čovjek i kaže da on zna da mi imamo radio, pa ako ga i ne slušamo, da potpišemo. Ja nepismena prekrižim. I onda mi dođe da platim 251 kunu za tri mjeseca. A nemam struje, radija ni televizora...

Bio je prošle   godine jedan čovjek i kaže da on zna da mi imamo radio, pa ako ga i ne slušamo, da potpišemo. Ja nepismena prekrižim. I onda mi dođe da platim 251 kunu za tri mjeseca. A nemam struje, radija ni televizora...

Hrvatska radiotelevizija poslala je 79-godišnjoj Joki Gajić, pok. Đure, iz Otišića opomenu s nalogom za plaćanje 251,21 kunu za neplaćenu RTV pristojbu za siječanj, veljaču i ožujak ove godine. Tromjesečna pristojba uvećana je za trošak opomene i zakonsku zateznu kamatu.

Kvaka je, međutim, u tome što baka Joka ne gleda televiziju niti sluša radio jer u kući nema takvih aparata. A čemu bi joj i služili kad Joka i nekoliko njezinih susjeda, koji su također dobili istovjetne opomene od Hrvatske radiotelevizije, u kućama nemaju struje još od 1995. godine.

Socijalni slučajevi

Znali smo da su gotovo svi stanovnici Otišića socijalni slučajevi, koje ponajbolje poznaje Tomo Žeravica, tajnik Gradskog društva Crvenog križa Vrlike.

− Poznat nam je taj problem. Iako mi s tim nemamo ništa, pokušali smo im pomoći. Nije u pitanju samo Joka, nego gotovo sva kućanstva u Otišiću. I ja sam nazivao Odjel RTV pretplate HRT-a. Čak sam im za sve koji su dobili opomene da nisu platili pretplatu poslao potvrde “Elektrodalmacije” otkada nemaju struje. Oglušili su se i rekli da oni mogu slušati radioprijamnik na baterije. Poslije toga sam kontaktirao odvjetnički ured koji za HRT provodi ovrhe. U razgovoru mi se učinilo da su shvatili koliko je apsurdno naplaćivati RTV pristojbu od ovih naših građana. I njima sam, s opomenama, poslao potvrde otkada u Otišiću nemaju struje – kaže Tomo Žeravica.

Nakon svega nije bilo druge nego u Otišić, provjeriti na licu mjesta kakav to TV ili radijski prijamnik koristi Joka Gajić. Fotoreporteru Anti i potpisniku ovih redaka vodič je bio gospodin Stevo iz Sinja. Vijugavom asfaltnom cestom stigli smo kojih per-šest kilometara od državne ceste D-1, a onda makadamom oko kilometar do samog sjevernog podnožja planine Svilaje, u zaselak Gajići.

U hladu, čini mi se murve, sjedile su dvije starije žene. Jedna od njih bila je upravo Joka Gajić, a druga dvije godine mlađa Boja, žena Špire. Boja je u rukama držala “Slobodnu” od prošlog ponedjeljka i čitala Joki napis o popravku otišićkoga groblja.

− Bio je prošle godine jedan čovjek i kaže da on zna da mi imamo radio, pa ako ga i ne slušamo, da potpišemo. Ja jadna nepismena prekrižim. I onda mi dođe da platim 251 kunu za tri mjeseca. Zašto i otkuda? Nemam struje, radija ni televizora, a mirovina mi 700 kuna i otkud da platim – pita se Joka vodeći nas prema kući pokazati što ima.

Život uz voštanicu

Kad je mladi kolega Ante stupio u kuću, najednom je naglo zastao, ukopao se na mjestu i pokazao na ruke. A ono, sve mu se dlake naježurile kao da je led ledeni. − Zar je moguće da ljudi žive u ovakvim uvjetima? – izgovorio je Ante.

− Ovo je hotel s četiri zvjezdice u odnosu na uvjete kod nekih drugih – kazao je na to Stevo.

Kod bake Joke pod je od grubo izlivenog betona, zidovi su ožbukani, ali nisu obojeni, a sa stropa prijete padom gipsane ploče uvelike načete vlagom, neobrađene na spojevima. U prostoriji koju naziva kuhinjom i dnevnim boravkom gori štednjak na drva, mali stolić i na njemu voštana svijeća te kauč. Nigdje radija ni televizora...

Da mi je samo vidjeti unučad

Da vam pravo kažem ne fale mi ni radio ni televizija. Ako Bog da pa mi napokon ovoga ljeta u posjet dođu unučad, a sin Vinko je obećao da će ih dovesti, bit ću najsretnija na svijetu – kazala nam je na ispraćaju baka Joka.

HRT: Kontrolor ustvrdio da baka ima radio

Kada nam je u ruke stigla HRT-ova opomena za Joku Gajić, broj 1204504377-201006-2 upućena iz Zagreba 8. lipnja ove godine, nazvali smo Odjel RTV-pristojba. Znajući da u Otišiću veći dio malobrojnih građana još nema struje, a oni koji je imaju dobili su je nedavno, pitali smo kako to Otišićani gledaju televiziju.

Dobili smo odgovor da je kontrolor Odjela RTV-pristojba u travnju prošle godine bio kod Joke Gajić i utvrdio da ona posjeduje radijski prijemnik, a pretplata se plaća jednako za radio ili televiziju ili više takvih aparata u istom domaćinstvu.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: mrki007 | Komentirano: 26. srpanj 2010. 9:18
šta je SPIROI ,pogodilo te istina ,a ? Svi se srbi pale na isto... Moga si i ti stavit ime i prezime kad pljuješ po drugima i pališ vatru bez veze, a čovik piše 100 % istinu !! a s druge strane mogao bi i ti proći malo gramatike hrvatskog jezika !
Komentar od: buki 63 | Komentirano: 26. srpanj 2010. 7:21
spiroi.......viteze nemoj se pjeniti ,kakva je to kultura vrijedas sta nevolis da neko drugacije pise ,sta bi svi trebali pljeskat kad neko koristi par baba da sere po hrvatskoj ,komentiraj clanak ne mene.pozdrav
Komentar od: spiroi | Komentirano: 26. srpanj 2010. 4:03
buki 63
Zasto blejis,kad te niko ne strize po II put,,,,,,
Ako nesta navodis, onda pisi punim imenom i prezimenom, nemoj da palis vatru,kada to ne znas napraviti,,
Nebi bilo lose da malo upises skole,pa da zavrsis barem osnovno obrazovanje ,odnosno ponasanje u drustvu,a ne ovako lupetati i mlatiti praznu slamu,,,
,,,,do skorog obrazovanjamcujemo se,,
Komentar od: buki 63 | Komentirano: 25. srpanj 2010. 5:33
stvarno hrvatska nemas novca za dovest struju a imas za cetnicki spomenik u srbu...ili je pupovcu i ostaloj bratiji vazniji spomenik nego struja sirotinji........ za vrijeme srboslavije jedan dio bitelica koji je najblizi he peruci dobio je struju 20 godina kasnije nego drugi zaseoci ......bili su u ustasama.
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 24. srpanj 2010. 21:41
Nakon čišćenja terena od bele tehnike struja i ne treba !!!
Komentar od: ametist57 | Komentirano: 24. srpanj 2010. 12:00
Sirotinju zajebajete, sram vas bilo. A ovo šta su van 200 obitelji popljačkali cilu državu i zadužili našu dici, unuke i praunuke to nikom ništa.
Baba Joke, ne daj se, vidi bog sve, al ne da vrag u obliku ovih sa televizije.
Oh, pardon, sve su to redom domoljubi i vjernici. A oni bi na ovakvima ka baba Joke istjerivali (ne) pravdu.
Komentar od: spiroi | Komentirano: 23. srpanj 2010. 21:50
Ima li ovdje komentara?
Jadna drzavo?
Jadna opcino?
Jadni narode?
Pa gdje mi zivimo?
Ko je taj kontrolor,sta nisu napisali ime i prezime?
Zalosti nigdje kraja?
OPET ONO:
Ocemo u svijet !!!
NIKADA SA OVAKVOM PAMETI !!!
Komentar od: quovadis | Komentirano: 23. srpanj 2010. 19:34
Tako je to kad covjek nema intelekta ni skole...
lako je takve zedne preko vode...
"Life is hard...but it's much harder if you're stupid".
Komentar od: franlan | Komentirano: 23. srpanj 2010. 15:45
Za ovo treba tužit županiju splitsku dalmatinsku što još neki nemaju struje. sramota!
Komentar od: bilicesplit | Komentirano: 23. srpanj 2010. 15:12
ova gubava televizija oče se očešat od nesritne sirotinje ma koje vire i nacije bila
Komentar od: leonby | Komentirano: 23. srpanj 2010. 15:01
Ovo je cista pljacka HRT-a!!!
Komentar od: nikkon18 | Komentirano: 23. srpanj 2010. 14:31
jeba bi ja kontroloru mater i puškon ga naprašija. plaća bi mu pretplatu da da sluša radijo u otišiću jedno lito i zimu
Komentar od: 4homeready | Komentirano: 23. srpanj 2010. 13:16
A da preimenujete vi "Slobodnu Dalmaciju" u "Slobodnu Srpsku Dalmaciju"?
Komentar od: makvaki | Komentirano: 23. srpanj 2010. 13:03
nemaju struje! - ali imaju općinu!?
juuuppiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!
Komentar od: Dalmark | Komentirano: 23. srpanj 2010. 12:36
Ovo je ka i z knjige Ante Tomica, Čudo u Poskokovoj Dragi!
Komentar od: alpine | Komentirano: 23. srpanj 2010. 12:31
tvoj komentar je pecinski
Komentar od: crvotočina | Komentirano: 23. srpanj 2010. 11:57
Jes ovo srbi ili pećinski ljudi,,,
Komentar od: alpine | Komentirano: 23. srpanj 2010. 11:49
a otkad je krizic jednak potpisu? vidis, i ja cu drugi put potpisat krizicem, bas da vidin oce li proc... a drugi put kad se pojavi, zadrzite ga, pocastite sokom u kojeg stavite malo otrova za pantagan ali ne smrtnu dozu, dajte dici za sladoled da mu izbuzaju gume, pa taj vise nece dolazit..
Komentar od: debotoijusto | Komentirano: 23. srpanj 2010. 11:42
ove babe su krive sto nema tv prenosa utakmica...
kada bi one redovno placale...
Komentar od: vatrosprem | Komentirano: 23. srpanj 2010. 11:36
Svaki dan me iznova iznenadi ova naša banana državica. Izgleda da ovim ljudima nije dovoljna kazna šta su srbi u hrvatskoj, pa im još netreba dati ni struju, ni vodu ni druge osnovne životne potrepštine. A pitam se i što rade njihovi zastupnici u saboru i u vladajućoj koaliciji, potpredsjednik vlade Uzelac i drugi, što ne pomognu jadnim ljudima?