StoryEditorOCM
Dalmacijastanovnici zaseoka plazibati iz Tijarice vodovodne cijevi davno doveli do svojih kuća, no iz njih voda još nije potekla

VODE, VODE Cijevi u zemlji, a slavine suhe

Piše PSD.
20. kolovoza 2010. - 14:42

Branko Plazibat iz zaseoka u Tijarici, umirovljenik koji je 40 godina proveo na radu u Njemačkoj, očekivao je, kao i njegovi sumještani, da će im ovoga ljeta voda poteći iz slavina te da će biti okončana stoljetna žeđ i štednja vode.

− U studenome 2009. izgrađena je sekundarna mreža za zaselak Plazibati. Nas 20 kućanstava dalo je po 5000 kuna, te smo iskopali rovove i doveli vodovodne cijevi do svake kuće čiji se vlasnik izjasnio da želi vodu i koji je platio. Preostalo je spojiti sekundarnu mrežu na glavni vodovod pokraj ceste D 220 Tijarica – Kamensko i svakome od nas napraviti vodovodni priključak, za koji trebamo platiti po 4000 kuna. Mi taj novac nudimo, ali ne žele ga uzeti. U “Vodovodu i čistoći” u Sinju kažu da će nam vodu priključiti čim dobiju nalog iz Grada Trilja, odakle nam samo obećavaju – kaže Plazibat.

U triljskoj gradskoj upravi žale što su i ovo ljeto Plazibati bez vode iz slavina, dodajući da slučaj nije tako jednostavan kakvim ga se prikazuje.

− S Plazibatima smo, kao i s drugima, dogovorili da će mještani financirati zemljane radove, a gradski proračun nabavu vodovodnih cijevi i njihovu ugradnju. Po geodetskoj snimci, koju im je besplatno napravio sumještanin Miljenko Plazibat, a koji je bio i glavni pokretač izgradnje vodovoda, trasa je bila duga kilometar.

Oni su samovoljno izmijenili trasu i iskopali rovove u dužini od 1,8 km, pa je Grad potrošio gotovo dvostruko više nego što smo dogovorili. Rekli smo im da nam dostave popis svih onih koji su sudjelovali u financiranju dosadašnjih radova i kojima treba vodovodni priključak, kako bismo na temelju toga napravili nalog za priključivanje i dostavili ga “Vodovodu i čistoći”.

Zašto oni to ne žele napraviti, nama u gradskoj upravi nije poznato. Grad je spreman financirati spajanje njihove sekundarne mreže na glavni cjevovod, ali dok nam ne dostave popis kućanstava za priključivanje, nitko vodu ne može dobiti. Umjesto da u dogovoru sa sumještanima naprave svoj dio posla, Branko Plazibat javno iznosi neistine – kaže triljski gradonačelnik Ivan Šipić.

Grad Trilj pomaže ‘žednima’

Zbog duljeg sušnog razdoblja i sve većih potreba građana u naseljima bez vodovoda za vodom koja se doprema autocisternama, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić donio je odluku o sufinanciranju dopremanja vode u naselja Voštane, Rože, Velić, Čačvina, Vrpolje, Kamensko, te dijelove naselja Budimiri i Nova Sela, u kojima još nije izgrađen vodovod.

Za autocisternu od 12.000 litara građani će plaćati 150 kuna, a za 18.000 litara 200 kuna, što je trećina realne vrijednosti. Razliku će plaćati Grad Trilj iz proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:21