Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 06.07.2010. u 17:03

FRANCUSKA ŽUPA POKUŠALA PREUZETI ‘Sv. ĆIRILA I METODA’

VJERSKI SUKOB Pariz: Hrvati obranili crkvu

Cijela hrvatska katolička misija u Francuskoj digla se na noge kada su prije par dana doznali kako susjedna francuska župa definitivno namjerava preuzeti hrvatsku parišku crkvu sv. Ćirila i Metoda i prostore, te protjerati župnika o. Matu Antunovića, njegova pomoćnika i dvije sestre.

Rok za predaju ključeva im je zadao biskupski vikar pariške nadbiskupije Xaviera Rambauda - 31. kolovoza 2010., kada ujedno i prestaje kanonska misija o. Mate.

Situacija je Hrvatima još teže pala na srce jer su ulagali u te prostore od 1990. i do sada je uloženo dva milijuna eura te puno truda i volje.

Do sukoba je došlo nakon što su francuske vlasti zatvorile crkvu nasuprot crkvi hrvatske misije, zbog opasnosti od urušavanja bogomolje. Sve crkve izgrađene prije 1905. su u vlasništvu države.

Koliko će potrajati obnova nije poznato. U trenutku kada je zatvorena, francuski svećenik koji je vodio tu župu počeo je održavati mise u hrvatskoj crkvi, ali već prije je počeo podgrijavati atmosferu protiv hrvatskih crkvenih službenika.

No, potom se stvar ipak preokrenula u pozitivnom smjeru u ovu nedjelju kada su se susreli predstavnici Predstavničkog vijeća Hrvatskih institucija i zajednice Francuske (CRICCF) s vikarom Rambaud, te p. Mato Antunović.

Kako neslužbeno doznajemo, situacija bi se mogla preokrenuti, pa bi Hrvati mogli sačuvati crkvu i prostore. Uz to, čini se da pariški nadbiskup André Vingt-Trois očekuje da ga kontaktira zadarski nadbiskup Želimir Puljić. On je pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji zadužen za hrvatske misije.

Želi se riješiti pitanje o. Mate Antunovića – hoće li ostati , tj. hoće li mu se produžiti mandat ili će ga netko zamijeniti. Kako neslužbeno doznajemo, prepreke za ostatak o. Mate mogle bi se barem privremeno, dok se ne nađe trajnije rješenje, ukloniti.

Ujedno, francuski svećenik koji je i pisao nadbiskupiji da se Hrvati uklone iz prostora, jer se uostalom, kako piše, ponašaju kao sekta, smijenjen je s dužnosti. Što ponajviše i smeta vjernicima u Parizu, jest činjenica da je nadbiskup Puljić bio upoznat s cijelom situacijom još u siječnju ove godine kada su mu se pisano obratili predstavnici francuske crkvene hijerarhije.

Do odgovora tada nije došlo, a isto tako je i sada nadbiskup bio nedostupan za komentar.

Na misi u hrvatskoj crkvi nedjeljom zna biti oko 250 do 500 vjernika, a blagdanima i puno više. Inače, do 20 tisuća Hrvata živi u pariškoj regiji, a ovo je jedina hrvatska crkva u Parizu, dok postoji još nekoliko filijala u pariškoj regiji.

SAŠA HORVAT

Misija djeluje više od pola stoljeća

Hrvatska katolička misija u Parizu osnovana je ubrzo nakon što je papa Pio XII. 1952. godine u enciklici “Exul Familia” iznio načelo da se pastoralni rad za emigrante raznih narodnosti mora organizirati na njihovu jeziku. Ukupno u Francuskoj djeluju tri hrvatske katoličke misije, i to u Parizu, Lyonu i Nici, dok se jednom mjesečno održavaju sv. mise na hrvatskom jeziku na području Beauvaisa, Metza i Lillea.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Boraja | Komentirano: 7. srpanj 2010. 10:12
Tito heroj mislim da su mise ipak za žrtve Hude jame. Dakse, Jazovke, i ostalih lijepih mjesta koje nam je tvoj idol ostavio u nasljeđe, a možda i za žrtve koja je tzv.titova armija ostavila u razdoblju od 1991.-1995 na ovim prostorima.
Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 6. srpanj 2010. 23:43
patriot@e, znašli koko je katoličkih crkava izgrađeno na porušenin svetištiman raznih naroda diljen cilega svita?!? znaš li koko su civilizacija satrli svojin kršćanskin "duhon"? ne tribaš trčat po svitu, počni od splita ...
Komentar od: patriot | Komentirano: 6. srpanj 2010. 19:01
dasta bi nego dozvolili...

pa i Hrvati su u frnacuskoj dopustili da francuzi mogu sluziti svoju misu u hrvatskoj zupi,ali su oni poceli postavljati svoje uvjete,svoju satnicu mise...ne postivajuci da je to crkva druge zupe i da se trebaju prilagoditi ,a ne proglasavati Hrvate sektom.

ne idje to tako!

u hrvatskoj imas bezbroj primjera da su katolici prepustili crkve pravoslavnima (npr sv.Ilija u Zadru,ili sv.Ivan u Benkovcu...)a gdje god treba katolici ustupaju crkvu..

npr.makedonci mogu slaviti svoje liturgije u katolickoj crkvi,npr uskrsnu misu mkedonci su imali u crkvi svetoga Filipa i Jakova...

zato ne seri,ako ne poznajes cinjenice.
Komentar od: suerte | Komentirano: 6. srpanj 2010. 18:45
da li bi mi u rvackoj dozvolili mise na suahili-u ?
Komentar od: patriot | Komentirano: 6. srpanj 2010. 18:38
odakle ispadaju ovi stari staljinisti ca govoredu kontra nase svete matere crkve koja nas odgaja jos od vrimena naseg casnog kralja zvonimira.

ko vas nami poslao sime mu se osusilo.
mars u sjevernu koreju marvo crvena.
Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 6. srpanj 2010. 18:33
ko plaća te "rvacke misionare"?
reka san ja da čedu ovi "naši" izazvat još koji rat, malo in je ovih dosad!
Komentar od: Boraja | Komentirano: 6. srpanj 2010. 18:26
Koga ti voliš ili ne voliš moj prijatelju nije bitno, glavno je da smo j....i majku čedima tvoga idola monstruma..a to je juga i tzv. JNA.
Komentar od: Djudja | Komentirano: 6. srpanj 2010. 18:03
Netko iz redakcije brise komentare-freedom of speech, my ass! Tankocutni cudorednici, piss of!
Komentar od: TITO HEROJ | Komentirano: 6. srpanj 2010. 17:28
a kako ja tek nevolim lizače oltara
Komentar od: TITO HEROJ | Komentirano: 6. srpanj 2010. 17:21
Kleroburžoazija se počela tući i optuživati međusobno,to je dobro za nas ateiste i komuniste