StoryEditorOCM
Dalmacijakako i dolikuje, prvostolnica je proslavila blagdan zaštitnika knjižničara, komičara, mesara i kuhara, kome je i posvećena

Sveti Lovre povezao Trogirane i turiste

Piše PSD.
11. kolovoza 2010. - 14:21

Ljubav koju je u svoje vrijeme širio đakon i mučenik sv. Lovre, kojemu je posvećena trogirska prvostolnica, sinoć je na misnom slavlju u povodu njegova blagdana, koji je u trogirskoj katedrali predvodio nadbiskup splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Marin Barišić, sjedinila trogirske vjernike i brojne turiste koji su mu nazočili.

Događaj za pamćenje, kako su komentirali domaći, ali i kako se čulo na nekim stranim jezicima. Veličanstveno i dostojanstveno, kako dolikuje takvim proslavama. - Poštovani vjernici, ne nalazmo se na bilo kojem mjestu, već na onome koje privlači ljepotom svoje duge povijesti te mnoštvom susreta kultura i pitanja koje pred nas postavlja prolaznost i vječnost - kazao je župnik katedrale i dekan trogirskog dekanata don Pavao Piplica.

- U ovom je gradu ostao živjeti ulomak antičke kulture, reljef Kairosa koji pita o trenutku sreće, na koji niti jedna kultura nije odgovorila, kao što to čini kršćanstvo sa svojim svecima od sv. Lovre i sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika do danas - nastavio je don Piplica podsjetivši kako je u gradu majstora Radovana, Jurja Dalamtinca, Blaža Jurjeva Trogiranina, Ivana Lucića, oca hrvatske povijesne znanosti te blaženog Augustina Kažotića, prvog hrvatskog blaženika i biskupa, te Petra Berislavića sveti Lovre dao veliki pečat. Kult sv. Lovre u katedrali u Trogiru je više od 1500 godina.

Ne umanjujući značaj sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika, ne smijemo zaboraviti kult sv. Lovre koji je zapravo temelj Crkve i u temeljima trogirske crkve - zaključio je don Pavle. U nadahhnutoj propovijedi nadbiskup Barišić istaknuo je kako je sv. Lovro bio solidaran te da je svoj život dao iz ljubavi i umro mučenički na najgori mogući način pekući se na užarenim gradelama.

I župan Ante Sanader bio je na svetoj misi

Dao je svoje sjeme, a upravo iz tog sjemena niknulo je obilje stabala upravo i u ovome Trogiru i zato sv. Lovro daj prosvijetli nas i daj nam da vidimo kako je život lijep kad se daruje i kad smo solidarni, poručio je nadbiskup Barišić.
Proslavu je upotpunio i nastup Narodne glazbe na cimatoriju uz katedralu. I obitelj Trogirke Karmele Ivačić koja je jučer proslavila 100. rođendan također ima velikog razloga za pamćenje ovogodišnjeg blagdana sv. Lovre.

piše gordana dragan
snimio Vladimir dugandžić /cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:36