StoryEditorOCM

Baškovođani kod Josipovića - traže pomoć oko Baškog Polja

Piše PSD.
17. lipnja 2010. - 12:12
Delegacija iz Baške Vode, u kojoj su bili načelnik Joško Roščić, predsjednik Općinskog vijeća Vice Oršulić i direktor “Baškog Polja” Igor Ursić, otputovala je u Zagreb, kod predsjednika Republike Ive Josipovića, koji je podrijetlom iz Baške Vode.

Baškovođani će zatražiti predsjednikovu pomoć u rješavanju statusa nekadašnjega vojnog kompleksa Baško Polje, Krvavice i hotela “Hrvatska”, državne imovine iznimne vrijednosti i gospodarsko-turističkog potencijala, koja je neiskorištena i u derutnom stanju.

Tema će također biti kamenolom u Bastu, za koji je izdano rješenje o zatvaranju 31. prosinca ove godine. Iznađeno je prihvatljivo rješenje za pristupnu cestu do Tunela “Sv. Ilija”, koje su prihvatile Hrvatske ceste i Županija.

Do kraja godine bi trebala biti izdana građevinska dozvola, a jeftinija varijanta trebala bi rezultirati nastavkom radova na tunelu te započinjanjem radova na uređenju ceste od Magistrale do Basta.

Jer, prema dosadašnjemu prijedlogu, pristupni put bi stajao 300 milijuna kuna, u što je uračunat i otkup privatnog zemljišta i izgradnja vijadukta. Po novom rješenju, cesta bi se mogla izgraditi za 22 milijuna kuna, što je prihvatljivije.

Stoga Baškovođani očekuju nakon Nove godine nastavak radova na tunelu. Budući da s radom krajem godine prestaje kamenolom, koji do tada nema pravo miniranja novog materijala, zemlja se vraća državi.

Preko državnog terena onda bi se uredio pristupni put, a Prostornim planom općine kamenolom je dobio novu namjenu. Od predsjednika države zatražit će se potpora za uređenje triju luka u koje se treba dopremiti višak materijala iz kamenoloma. Njime bi se nasule plaže i uredila pera koja zaustavljaju žalo.

O tome se već razgovaralo s državnim tajnikom u nadležnome ministarstvu, kada je zatraženo dopuštenje za radove.

Od dosadašnjih obećanja s najvišeg vrha države, kako će se 320 tisuća kvadrata Baškog Polja, 70 tisuća kvadrata Krvavice te hotel Hrvatska privesti svrsi, urediti, Baško Polje staviti na upotrebu MORH-u za odmor vojnika NATO-a, nije bilo ništa.

To će Delegacija Baške Vode zamoliti Ivu Josipovića da u okviru svojih zakonskih ovlasti pomogne da se golemo bogatstvo privede svrsi, možebitno usmjeri potencijalne investitore, kako bi se zaustavila neizvjesnost radnika i imovine te planirala budućnost.

Ana Dragičević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:33