StoryEditorOCM
DalmacijaPOLA GODINE POSLIJE

Srednjoškolci iz Makarske: Uredili su nam šest učionica!

Piše PSD.
13. listopada 2015. - 15:08
Poštovani ministre Mornar! Drago nam je da na vrhu Ministarstva obrazovanja napokon vidimo osobu kojoj je uistinu stalo do našega obrazovanja, ali, nažalost, mislimo da Vam pogled ne seže dalje od Zagreba iako bismo prema Ustavu RH svi trebali imati jednake uvjete obrazovanja.

Dok vi govorite o informatizaciji, prijemnim ispitima i vrednovanju znanja, nama nedostaju parketi, prozori i zidovi. Iako smo gimnazijski razred, laboratorij iz kemije ili fizike nikada nismo niti vidjeli, kompjutore dijelimo, a sutra bismo se za upis na fakultet trebali natjecati s djecom koja to sve imaju.

Mi smo im nebitni

Politika nas uopće ne zanima, a čini se da niti mi ne zanimamo nju!

Na vlasti u Županiji je HDZ, a u gradu SDP, a mi smo i jednima i drugima potpuno nebitni. Grad troši milijune na brojne manifestacije... Mi bez zidova.

Županije (iako su gotovo sve u minusu) troše na domjenke, vlastite fotelje… Mi bez prozora i klima.”

Vjerojatno se sjećate pisma koje su makarski gimnazijalci Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u ožujku ove godine uputili prof. dr. sc. Vedranu Mornaru, ministru znanosti, obrazovanja i sporta, s pitanjem koji su to točno prioriteti u njihovu gradu, kada se bogate svečanosti organiziraju redovito, a za popravak i opremanje škole novca nema.

Citirali smo tek dio iz njihova upita na koji je žurno reagirala i redakcija Slobodne Dalmacije, te smo pratili ovu pokoru obrazovanja u derutnim, poplavljenim razredima, učionicama bez parketa, kabinetima bez potrebne opreme, uz prozore koji propuštaju kišu i buru.

Nakon naših tekstova, u posjet školi u makarskoj Zoni istok stigao je i sam ministar, prvi državni dužnosnik tog ranga koji je posjetio školsku zgradu staru 31 godinu, kao i Luka Brčić, splitsko-dalmatinski dožupan, u ime osnivača srednjih škola.

I Gimnazije fra Andrije Kačića Miošića te Srednje strukovne škole, čiji učenici, njih oko 1200, dijele ove prostore i s četiri razreda osnovaca, mališa u prvim razredima. Dočekali su delegaciju i predstavnici Grada Makarske, i svi su htjeli iznaći rješenje kako urediti barem poplavljene učionice, kako neke od prozora zakrpati, nešto sanirati..., te djeci omogućiti bolje uvjete na početku nove školske godine.

I sada, nakon šest mjeseci, otišli smo opet provjeriti što se od obećanog napravilo. Dočekao nas je Slavko Gudelj, ravnatelj Gimnazije fra Andrije Kačića Miošića, jedne od dviju srednjih škola koje dijele prostor. Ravnatelj nas je odmah odveo do razreda koji je u proljeće bio poplavljen, a sada se diči novim, sjajnim parketom.

– Dico, jeste li zadovoljni? – upitao je školarce ravnatelj, sada trećaše, budući da su upravo učenici ovog razreda uputili prosvjednu notu ministru, pa smo potvrdni odgovor dobili i od našeg starog poznanika – učenika Jure Beusa, momka koji se uz podršku svojih školskih kolega “drznuo” pisati ministru.

Non - stop se krpa

– Pa naravno. Uspjeli smo da se i nas napokon sjete! I svaki razred bi trebao biti ovako uređen – vratili su “lopticu” ravnatelju gimnazijalci, koji nižu brojne uspjehe i na državnim prvenstvima, pa je osobno i ministar Mornar pohvalio učenicu Martu Han, koja je u sve četiri godine školovanja bila najbolja u matematici na državnoj razini.
– Super je sada i u kabinetu informatike. Još da svi razredi budu tako uređeni – dodaju učenici.

A sada je napokon ta učionica, broj 24, nakon poplave dobila novi parket. Splitsko-dalmatinska županija je za izvanrednu situaciju odmah osigurala 30.000 kuna i učionica je na početku školske godine zablistala punim sjajem.

– I lani smo na natječaju od osnivača dobili oko 200.000 kuna, a i u ovoj godini ću aplicirati na natječaj, tražiti sredstva, budući da non-stop moram krpati ovu zgradu. Sređena je i drvenarija, ukupno šest učionica smo ušminkali ovo ljeto! Evo ovu učionicu, broj 25, uredio je Grad Makarska, oni su ravnatelju Srednje strukovne škole Momiru Sumiću osigurali 15.000 kuna za uređivanje dviju učionica, pa su đaci novu školsku godinu započeli u novim uređenim razredima – uživio se ravnatelj Gudelj u ulogu vodiča.

– I Općina Tučepi se opet iskazala, donirala je oko 15.000 kuna za nove klupe. A još 2010. godine smo imali dogovor kako će nam pomoći jedinice lokalne samouprave, kako će godišnje osigurati za rad i popravke škole 120.000 kuna, od čega bi Grad Makarska dao pola, a ostalo općine: Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i Gradac. Svi su prihvatili taj dogovor jer jednostavno bez te pomoći kao ustanova nismo mogli popravljati zgradu. No, samo su nam Tučepi izlazili u susret i, evo, Grad Makarska. Sve drugo je, nažalost, ostalo samo na – obećanjima!

Malo je razigrana

I u tom obilasku zgrade, koja nosi naziv “odgojno-obrazovna ustanova” prozori su tek “pozdrav” propuhu, preslaba prepreka za prejaku makarsku buru; većina kabineta i dalje nema dovoljno opreme, u nekim razredima još uvijek stoluje loša drvenarija, ormarići na hodniku se raspadaju...

A o hodnicima, staklenim krovnim površinama i sanitarnim prostorijama, ne treba previše govoriti – sve vam je to zgrada stara 31 godinu koja izgleda arhitektonski razigrano, no taj staklenik apsolutno nije prilagođen svojoj namjeni.

Sandra Barčot
Snimio Ivo Ravlić / CROPIX

Pohvala Mornaru

Ravnatelj makarske gimnazije Slavko Gudelj pohvalio je ministra obrazovanja Vedrana Mornara.

– Prvi je on ministar koji je pohodio našu školu i obratio se cijelom kolektivu. Rekao je kako novca za uređivanje cijele zgrade jednostavno nema. Nije nam lagao i bez kompleksa je došao do svojih kolega, kazao im istinu kako je ovo plastenik, a ne školska zgrada. Hvala mu na tome u ime cijelog kolektiva. Pogotovo što je imao sluha za našu potrebu za pedagoginjom.

Popravci u brojkama (tko je koliko dao)

Tijekom šest mjeseci uređeno je šest razreda.

Nakon poplave učionice, Splitsko-dalmatinska županija odmah je dala za sanaciju parketa 30.000 kuna, Grad Makarska donirao je 15.000 kuna, Općina Tučepi također 15.000 kuna, a Brela, Baška Voda, Podgora i Gradac nisu se odazvali.

‘E da je još Ante Novak poteštat’

Ravnatelj Gudelj zamolio nas je da obvezno pohvalimo bivšega gradonačelnika Makarske Antu Novaka.

– Došao bi on provjeriti kakve mu unuci imaju ocjene, pa bi vidio da su zahodi derutni. Žurno vam je on djelovao, sve bi se riješilo u hipu. Ako bi zgrada bila išarana grafitima, poslao bi piture, komunalce da pokose travu oko škole, na ovom velikom zemljištu gdje je već godinama planirana gradnja školske sportske dvorane. A do te obećane gradnje se zemljište tijekom ljeta koristi kao parkiralište. E da je još Novak poteštat, ne bi bilo ovdje toliko trave. To vam je bila sinergija lokalne zajednice i obrazovne ustanove, jer ovaj objekt ne možemo sami održavati.

Došla je Anđela

A osim građevinskih popravaka na samoj zgradi, ravnatelj Gudelj nam je s ponosom istaknuo dobitak, kao na lotu, nove djelatnice – pedagoginje.

– Nakon 15 godina mog ravnateljskog staža, napokon smo dočekali pedagoginju. Anđelu Divić – s ponosom nam govori Gudelj, ravnatelj gimnazije koju ove školske godine pohađaju 562 učenika. A mlada pedagoginja Anđela Divić, koja je počela s uhodavanjem u radu s učenicima, situaciju u školi nije mogla komentirati, no svi znaju jedno – njezina pomoć će itekako dobro doći srednjoškolcima.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:34