StoryEditorOCM
DalmacijaDOTAKNIMO IH PRSTOM DOBROTE

Bračko srce za male ‘senzorce’

Piše PSD.
31. kolovoza 2015. - 01:20
Još jedna izvedba predstave “Ribarske svađe“ supetarske amaterske skupine “Bracera” nasmijala je publiku koja je ispunila gradsko ljetno kino. Sve po protokolu, uloge odrađene bez greške, brojna publika zadovoljna, a blagajna puna. Od prodanih ulaznica prikupljeno je 5092 kuna. No, nije riječ o još jednoj izvedbi u nizu, već o humanitarnom projektu koji je oživio ne samo Supetar već i čitav otok.

- Novac se prikupljao za Udrugu “Senzori” koja pomaže djeci sa senzornim poremećajima te razvija svijest o prisutnosti poremećaja kod djece te osigurava savjetovanje roditelja. Slaven Vujić iz te udruge naš je Bračanin, a njegov trogodišnji sin Vito boluje od tog poremećaja, i uputili su nas u čitavu priču. Mi smo im nastojali pomoći na svoj način - priča nam Martina Rendić, predsjednica “Bracere”.

On je drukčiji

- Mislim da je ova suradnja tek primjer, prva, ali ne i posljednja suradnja s nekom kazališnom skupinom. Oni imaju posebni senzibilitet prema društvenim problemima i zaista je dirljivo i pravi gušt vidjeti toliko mojih prijatelja iz djetinjstva i školskih kolega kako sa zadovoljstvom potpomažu ovu priču. Navikao sam ne imati očekivanja, što se tiče oporavka djece, ali i podrške društva. Ali, iznenadio sam se koliko mjesto diše i ima senzibilitet prema ovoj problematici - ganut je Slaven Vujić.

Udruga “Senzori” djeluje u Zagrebu, a roditelji djece sa senzornim poremećajima sami su uspjeli osposobiti i opremiti prostor u kojem se pruža pomoć djeci i potpora roditeljima.

-Problem je bio prihvatiti da je Vito drugačiji. Prvo zato što je teško povjerovati da je baš tvoje dijete drugačije, a drugo jer nitko u Hrvatskoj nije mogao dati odgovor zašto je drugačiji. Da zaostaje za svojom dobnom skupinom primijetili smo u vrtiću. On je kao mali, slatki medo veselo jurio i i smijao se, ali nije pričao, slaba je interakcija i komunikacija s ostalom djecom i s tetama. Razlika je bila i te kako primjetna i prihvatiti to bilo je izrazito bolno.

Velika ljubav

Tada smo mi kao roditelji odlučili učiniti sve kako bismo ga bolje razumjeli, ali i pomogli mu. Krenuo je tako put koji često završavao po čekaonicama raznih ustanova. Spora dijagnostika, birokratizacija, dugačak put od pedijatra, preko dječjih psihologa do defektologa te konačne dijagnostike i terapije iscrpna je bitka koja roditelje - tvrdi Vujić, umara i obeshrabljuje.

- Problem je što se u tom čekanju, lošoj povezanosti stručnjaka ili nedostatku adekvatnog tima, manjku defektologa i borbi sa sustavom gubi dragocjeno vrijeme i godine, a dakako da je izrazito važno, s čime će se složiti i stručnjaci, da se dijagnostika obavi što ranije kako bi se i s odgovarajućom terapijom, krenulo što prije, prije djetetove četiri godine.

- Moje znanje proizlazi iz prakse i iskustva i velike ljubavi prema svom djetetu. Ne valja gubiti vrijeme tražeći krivca, već mu se posvetiti i raditi s njim. Ovaj se problem ne može riješiti preko noći, niti se sustav može promjeniti tako.

No, ono što se može i što je moj cilj i cilj udruge “Senzori” je raditi na edukaciji roditelja, prosvjetnih radnika, ali i svih građana koji su u nekom doticaju s djecom da znaju kako pristupiti djeci sa senzornim poremećajima ili nekim spektrom autizma. Da društvo može djelovati kad je najpotrebnije i to bez sustava dokaz su upravo ove dvije humanitarne akcije - ističe Vujić.

Druga se akcija odvijala po svim bračkim restoranima i kafićima, njih čak 110. Konobari i djelatnici ugostiteljskih objekata odrekli su se manče. Ona je otišla u kutiju u kojoj su i gosti mogli dati prilog za “Senzore” i “Bračke pupoljke”, otočku udrugu roditelja djece s teškoćama u razvoju.

- Zapravo s “Pupoljcima” je sve i započelo prije tri godine. Ideju mi je dao prijatelj koji je ovakvu praksu vidio u Americi. Odlučio sam nešto slično pokušati i kad sam prvu godinu krenuo nisam bio siguran koliko će ugostitelji izaći u susret. Ipak je riječ o danu u sezoni od koje ovdje većina živi. Ove godine akciju smo iz Supetra proširili na čitav Brač, a uz naše “Pupoljke”, uključili smo pomoć i za djecu sa senzornim poremećajima - otkriva nam Mate Mladina, organizator i začetnik uspješne akcije “Svaka kuna se računa”.

Ivana GOSPODNETIĆ

Što su senzorni poremećaji?

Senzorni poremećaji predstavljaju neurološko stanje u kojem prijem i obrada informacija zaprimljenih putem osjetila nemaju redovan tijek i ne rezultiraju odgovarajućim odgovorima u ponašanju. Djeca sa senzornim poremećajem su hipo ili hiper senzitivna, što znači da na određene podražaje okoline ne reagiraju ili reagiraju preintenzivno.

“Senzorci” imaju teškoće s ravnotežom, teško određuju svoju poziciju u prostoru, imaju motoričke probleme, preosjetljivi su ili neosjetljivi na određene vizualne efekte, zvukove, mirise ili taktilna iskustva. Takvi poremećaji značajno usporavaju napredak djeteta i izravno utječu na njegov redovan razvoj. Senzorni poremećaji prisutni su kod većine autistične djece, no sve su češći i kod djece normalnog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 22:23