StoryEditorOCM
Dalmacija‘SLOBODNA’ SPAJA I POMAŽE

Humanitarac iz Sinja: 'Ljubušaku darujem svoju vectru, spreman sam je i prodati i dati mu novac'

Piše PSD.
7. ožujka 2015. - 13:55
Vijest koju je objavila “Slobodna” da je nesretnoj obitelji iz ljubuškog sela Grab, koja prodaje povrće na vrgoračkoj tržnici, izgorio golf “dvica” snažno je odjeknula u javnosti. Mnoge je potresla priča o obitelji koja se bori za život prodajući sadnice i nešto povrća kako bi se doslovno prehranila, a uz to, godinama su na motokultivatoru “agriji” po kiši, buri, jugu i snijegu stizali na vrgoračku tržnicu, vozeći se svakodnevno više od 12 kilometara.

Može se reći da bi nekada “agrija” više goriva potrošila nego što bi oni zaradili. No, nisu odustajali, borili su se, jer svaka im je kuna bila kao spas. Baš kad su skupili nešto novca i “skucali” za stari golf, dogodila im se ova nesreća i automobil je potpuno izgorio.
No, uvijek ima dobrih duša, ljudi velika srca kao što je Drago Poljak iz Glavica pokraj Sinja. Kad je pročitao ovu tužnu priču, on nije puno razmišljao, okrenuo je broj naše redakcije i ponudio pomoć.
– To me je duboko dirnulo i darovat ću toj obitelji svoju opel vectru. Jednostavno volim pomagati ljudima, takav sam čovjek. Auto je u voznom stanju, bio je registriran do siječnja ove godine, ali sam ga odjavio. Meni više ne treba, imam dva, a njima će sigurno dobro doći – kazao je Poljak.

U razgovoru s ljudima koji se bave prodajom automobila došli smo do informacije da se opel vectra, proizvedena 1992. godine, ne može iz Hrvatske uvesti u BiH. Uz to, nitko iz obitelji iz Graba nema hrvatske dokumente, a jedini član obitelji s vozačkom dozvolom posjeduje onu izdanu u BiH i tu je nastao najveći problem.

Naime, automobil bi mogli registrirati u Hrvatskoj, ali problem je bosanskohercegovačka dozvola, jer u slučaju svakodnevnog prelaska državne granice preko graničnog prijelaza Orahovlje – Orah ta bi obitelj, odnosno vozač, mogla dobiti novčanu kaznu zbog tog carinskog prekršaja.

Kad smo sve to prenijeli Dragi Poljaku, on ipak nije odustajao.
– Zatreba li, registrirat ću auto. Ako se ništa ne bude moglo riješiti, spreman sam ga i prodati te im dati novac – zaključio je.

Poljak je godinama radio u splitskom škveru, a onda je ostao bez posla. Danas se bavi poljoprivredom i stočarstvom u svojem selu te prodaje povrće na banku u jednom splitskom kvartu.



MATE PRIMORAC


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:57