StoryEditorOCM
Arhivastiže novi v60

Volvo Cross Country - automobil za istinske avanturiste

Piše PSD.
21. studenog 2014. - 10:37
Volvo će na predstojećem salonu automobila u Los Angelesu (18. – 30. studenog 2014.) konačno predstaviti dugo očekivanu Cross Country inačicu uspješnog V60 modela.

To će biti treći automobil u dobro poznatoj Cross Country Volvo obitelji, nakon modela V70 Cross Country i V40 Cross Country, za vožnju po različitim terenima, makadamu i snježnim cestama.

S obzirom na to da je model važan za nastup Volva na tržištu Sjeverne Amerike, premijeru će imati upravo u Los Angelesu. Na europskom tržištu bi se trebao pojaviti u prvoj polovini 2015.godine.

Novi V60 Cross Country još jednom naglašava skandinavsko naslijeđe prirode i avanture, te kupcima nudi mogućnost sportske, ali i udobne vožnje, uz dodatak slobode za otkrivanjem novih predjela.



Glavni konkurenti su mu Škoda Scout, Vokswagen Passat Alltrack, Audi A4 Alltrack i Opel Insignia Cross Tourer koji su veličinom slični, dok su nešto kraći Volkswagen Golf Alltrack i Seat Leon X-perience.

Vožnja na različitim terenima

Ključna stavka Cross Country vozila jest dojam mogućnosti vožnje po različitim podlogama, koji donosi robustan dizajn. On je za kupce s aktivnim životnim stilom, vozačima koji više vole robusniju podlogu umjesto asfalta.

Taj avanturistički duh automobila uz velike kotače i povišen razmak od tla, nagovještavaju posebni dizajnerski detalji kao što su štitnici podnice, naglašeni pragovi i obrubi blatobrana, dok stražnji difuzor s integriranim završetcima ispušnog sustava naglašava i sportsku stranu ovog automobila.

Robustan stil nastavlja se i u interijeru kojeg karakterizira kombinacija crne kože i kontrastnog smeđeg prošiva.



S razmakom od tla povećanim za 65 mm u odnosu na standardni V60, Cross Country omogućava bezbrižnu vožnju izvan asfaltiranih putova, koja zahvaljujući odličnom okretnom momentu i naprednoj kontroli trakcije može biti i naglašeno dinamična.

V60 Cross Country je pravi automobil za bijeg od svakodnevice i idealan izbor za avanturiste. Opremljen velikim 18 ili 19-inčnim kotačima te gumama visokog profila, V60 Cross Country uz neizostavne estetske vrijednosti nudi naglašenu udobnost i nesmetano svladavanje kako visokih ivičnjaka nogostupa, tako i makadamskih cesta.

V60 Cross Country najprije stiže u Sjedinjene Američke Države i Kanadu, gdje će biti dostupan s dobro poznatim 5-cilindarskim benzincem sa 250 KS, uparenim s automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače.

U ostatku svijeta, tijekom 2015. godine, V60 Cross Country će biti dostupan uz novu obitelj Drive-E 4-cilindarskih benzinaca i dizelaša, koji će pokretati prednje kotače, dok će 5-cilindarski D4 dizelaš biti ukomponiran s pogonom na sve kotače.

Zdravko Juričko

Povijest Cross Country modela

Cross Country brend ima dugačku i istaknutu povijest. Volvo je prvi premium proizvođač automobila koji je 1997. godine svom karavanskom modelu V70 ponudio all-road mogućnosti te suptilan off-road stil, čime je stvorio potpuno novi doživljaj vožnje, a koji je automobilska javnost odlično prihvatila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 21:09