StoryEditorOCM
Dalmacijapos makarska

Kupci stanova odgovorili Šošiću: Jedva preživljavamo, vi niste podstanar i ne plaćate kredit!

Piše PSD.
3. veljače 2014. - 21:41
Na sastanku s pedesetak kupaca stanova u zgradama POS-a u restoranu “Peškera”, Ladislav Šošić, vlasnik tvrtke “Abacus” d.o.o., koji je postavio bager na gradilištu prilaznog puta, objasnio je tijek zbivanja oko zemljišta na Zelenci.

Na videozidu svoje kazivanje potkrijepio je dokumentima. Ali kada se oduljilo pojašnjenje vrlo zamršenih imovinskopravnih odnosa, koje se sudski raščišćava više od deset godina, kupci stanova nisu imali strpljenja. Postavili su mu pitanja zašto njih drži kao taoce i ometa im završetak radova kako bi mogli useliti. Većina ih je u podstanarstvu i nesnošljivo je plaćanje najma stanova i kredita za stan, govorili su uglas

- Nemojte usmjeravati gnjev na mene, nego na Grad, koji je projektirao i gradi put preko moje zemlje, a da ja o tome pojma nisam imao – odgovorio im je Šošić.

Podržala ga je u tome i odvjetnica Meri Juričko. Odvjetnik Zoran Antunović ogradio se od svih imena koje je Ladislav Šošić spominjao u kontekstu kriminala u slučaju zemlje na Zelenci. Nikola Gilić, prodavatelj zemljišta Šošiću, potvrdio je kako je u vlasničkom smislu Šošić u pravu.

Gilići su s Gradom mijenjali zemlju na kojoj je sagrađena škola na Zelenci, sa 40 maslina, da bi u zamjenu dobili drugi komad zemlje južnije prema magistrali, ali “pustinjski“, bez nasada, za koji je još plaćeno 70 tisuća kuna za izradu DPU-a. Jer, prilikom zamjene Grad se obvezao planskom dokumentacijom na dobivenom terenu ucrtati stambenu zgradu.

Bilo je planirano da put prolazi gradskim zemljištem, a sada se izmjestio po privatnom, tako da ne može stambena zgrada stati, a projekti su plaćeni 50 tisuća eura. I to drugim planom Zelenka 4, a prijašnji DPU je poništen, objasnili su. Radi se o parceli 401/2, veličine 1980 kvadrata - dodao je Šošić.

’Zašto nas koristite kao kolateralnu žrtvu?’

Udarili su po sucima koji su presudom zemlju dodijelili uljari “Olma”, jer su im protuzakonito oduzeli vlasništvo i napravili silne probleme.

- “Olma” je protuzakonito zemljište prodala APN-u, Ante Topić, vlasnik uljare, zaradio je milijun eura, za toliki iznos stavio zabilježbu na vlasnički list 401/2, na koju parcelu su upisani Župa sv. Marka, Grad i “Abacus”. Budući da nije “Olmina” zemlja, nego državna, APN bi vam svima po stanu trebao vratiti 7,5 tisuća eura - uputio ih je Šošić.
Nije štedio epitete ni kada je prozvao gradske čelnike i pravnike za suučesništvo.
Sastanku je nazočio i župnik don Pavao Banić.

- Zašto nas koristite kao kolateralnu žrtvu? Zvali ste nas kao neku porotu da presuđujemo. Mi jedva preživljavamo, vi niste ni u podstanarstvu niti plaćate kredite – vikali su kupci stanova u strahu da im prijepor oko zemlje ne odulji useljenje, koje ionako kasni.

Šošić im je pokušao objasniti da ih nije pozvao da mu budu štit, samo da gnjev ne usmjere prema njemu “koji nikada u životu ni kune nije nikome uzeo, a niti prava”. Rekao im je da ih drugi, koji su stvorili problem, žele razjediniti i međusobno posvađati, a da on želi da oni dobiju odštetu.

- Nitko se ne svađa, pričate gluposti. Stvorili ste problem vi i Grad. Ovo je nehumano prema našim obiteljima i našoj djeci – dovikivali su, ali govorili da znaju da je oštećen, međutim, oni ispaštaju.

Kupac stana naveo je Šošićevu izjavu za lokalni list da je svoja prava na č.z. 401/2 prenio na odvjetničke urede, pa je upitao o kolikoj se zaradi radi i tko je sada vlasnik parcele. Odvjetnik Antunović opovrgnuo je takav navod.

ANA DRAGIČEVIĆ
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX

‘Je li bager jedino rješenje u kojemu smo mi taoci?’

Ivan Cerić: Je li bager jedino rješenje u kojemu smo mi taoci? Živimo li u takvoj državi gdje se stvari rješavaju bagerom?

Vjekoslav Katić: Rata kredita nam je 2500 kuna, podstanarstvo plaćamo 1800 kuna, vrtić je 820 kuna, a moja plaća u Pekari umanjena je za 600 kuna i primam 4180 kuna. Fali mi i 120 kuna samo za prve dvije stavke. Plaća supruge je 2200 kuna. Mi nemamo vremena za bilo kakav luksuz! Oboje smo intelektualci, ne možemo preživjeti. Šošić se može “igrati“, jer mu nije egzistencija ugrožena.

Mate Rakušić: Šošić nam je prezentirao svoje stavove i probleme, nama nije ništa ponudio. Mi smo ostali s našim kreditima i podstanarstvom.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:01