StoryEditorOCM
Dalmacijainvesticija u zdravstvu

Dugopolje dobiva specijalne bolnice

Piše PSD.
3. veljače 2013. - 10:19
Joseph Priel, jedan od najpoznatijih svjetskih ulagača u zdravstvo, vlasnik nizozemske tvrtke “Euromedic Investment B.V.”, nakon dvije godine pregovaranja oko ulaska u partnerstvo s Marinom Bosotinom, vlasnikom tvrtke “Chrono”, koja je investitor i vlasnik Medicinskog centra “Analiza” u Dugopolju, poslao je pismo namjere i započeo proces dubinskog snimanja Medicinskog centra “Analiza”.

Operacijske dvorane

U pismu je iskazana namjera etapnog ulaganja i ulaska u partnerstvo. Prva faza ulaganja odnosi se na proširenje djelatnosti Poliklinike “Analiza” i otvaranje specijalnih bolnica, koja je vrijedna 3,5 milijuna kuna.
Medicinski centar “Analiza” objedinjavat će nekoliko specijalnih bolnica početnog kapaciteta do 60 kreveta te dvije operacijske dvorane s jedinicom intenzivne njege.

– Opremanjem dvorane za kateterizaciju stvorit će se uvjeti za dijagnostiku i zahvate potrebne za saniranje moždanih i srčanih udara te perifernih poremećaja kardiovaskularnog sustava. Prva faza ulaganja uključuje i kupnju RTG uređaja s C - lukom i uređaja za magnetsku rezonanciju – kazuje Marin Bosotina.

– Druga faza odnosi se na ulaganje u 100 apartmana koji bi bili smješteni u jednom krilu postojeće zgrade Medicinskog centra “Analiza” i imali bismo maksimalno 200 kreveta. Apartmani će biti namijenjeni osobama kojima je neophodna pojačana medicinska skrb ili rehabilitacija, kao i starijim osobama – ističe Bosotina.

Medicinski centar “Analiza” je ponajveća privatna investicija koja je prilagođena društvenom interesu razvoja medicinskog turizma u Dalmaciji, koji je u Hrvatskoj tek u početnoj fazi, dok u svijetu raste po godišnjoj stopi od 20 posto.

Kako je Hrvatska poznata kao turistička destinacija s kratkom sezonom, a ima kvalitetnu i cjenovno povoljnu medicinsku uslugu, vrlo je perspektivna za razvoj ove specifične vrste turizma, pogotovo njezin dio uz obalu.

– U svemu ovome ne bi naodmet bila i jača podrška države, jer bi u konačnici projekt trebao ostati barem dijelom u hrvatskim rukama, a zdravstvena skrb standardizirane kvalitete bila bi na raspolaganju ne samo stranim državljanima, već i stanovnicima Dalmacije. Inače, radi se o jednoj od najvećih privatnih investicija u nove oblike turizma i u zdravstvo u istočnoj Europi.

Čak je i sam Joseph Priel iznenađen činjenicom da je investicija u objekt Medicinskog centra “Analiza” trostruko jeftinija od sličnih koje imamo u javnom sektoru, odnosno, državnih investicija u zdravstvo. Ne bi bilo dobro da i naše zdravstvo prijeđe u najvećem dijelu u ruke stranaca, kao što se to dogodilo s nekim drugim važnim granama gospodarstva – ističe Bosotina.

Medicinski centar “Analiza” se već uvelike priprema za skori Hrvatski ulazak u Europsku uniju.

Korporacija

– Ističem da je rad Poliklinike “Analiza” baziran gotovo isključivo na tržišnom pružanju zdravstvene usluge, što umnogome otežava poslovanje, ali i razvija perspektivu za novo nadolazeće razdoblje ulaska u Europsku uniju. Ne manje važne su i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta za zdravstvene djelatnike svih nivoa edukacije i profila – kazuje Bosotina.

Dosadašnji ulagač u Medicinski centar “Analiza”, čija se ukupna investicija procjenjuje na više od 120 milijuna kuna, bila je isključivo tvrtka “Chrono” u potpunom vlasništvu Marina Bosotine. Međutim, složenost projekta i brojnost usluga koje bi bile na raspolaganju, zahtijevaju formiranje korporacije.

IVICA MARKOVIĆ

Od laboratorija do operacijske dvorane

Ukupna izgrađenost Medicinskog centra “Analiza” iznosi 13,5 tisuća četvornih metara od čega je 3,4 tisuće četvornih metara dovršeno i stavljeno u funkciju. Trenutačno su u funkciji sljedeće djelatnosti Poliklinke “Analiza”: razni laboratoriji, 14 specijalističkih ordinacija, radiološki blok (MSCT, UZV, RTG, mamografija, denzitometrija) te dvije male operacijske dvorane.

Preostali prostor od oko 9 tisuća četvornih metara može se u roku od tri do šest mjeseci staviti u funkciju. U tom prostoru će se staviti u funkciju nekoliko specijalnih bolnica i 100 apartmana. Objekt raspolaže s 40 garažnih mjesta te s 450 vanjskih parkirališnih mjesta i nalazi se nekoliko stotina metara od izlaska s autoceste.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:20