StoryEditorOCM
Dalmacijakaštelanski dvorac vitturi traži hitnu sanaciju

Stalni postav Muzeja grada na udaru vlage

Piše PSD.
19. prosinca 2010. - 10:31

Ono što je Splićanima Dioklecijanova palača, Kaštelanima je lukšićki dvorac Vitturi, reprezentativni objekt iz 16. stoljeća, glasoviti kameni dvorac, inače zaštićeni spomenik kulture. Kompletno je obnovljen još 2001. godine milijunskom potporom Ministarstva kulture, a danas, devet godina poslije, cijela istočna strana dvorca pliva u vodi, a vlaga koja je prodrla u prostore prijeti i stalnom postavu Muzeja grada, u kojemu je izloženo oko 650 eksponata, među kojima je i rijetko viđena helenistička keramika iz 2. st. prije Krista, starohrvatski nakit iz grobova iz 10. st., te cijela antika s nalazišta na Resniku. - Muzejskim normativima određena je količina vlage koju izloženi eksponati mogu podnijeti. Trenutna situacija još je podnošljiva, međutim ovo što se događa u prostorima gdje je stalni postav nisu uvjeti s kojima ćemo još dugo izdržati. Svjesni smo da je vlagu najteže sanirati i ukloniti, međutim zasigurno postoje sredstva kojima se ona može riješiti – smatra ravnateljica Gradskog muzeja Kaštela Ankica Babin.

Radačić: Odugovlačenje stvara nepopravljivu štetu

A da su Kaštela iznimno bogata kada su u pitanju nalazišta i sami muzejski predmeti, svjedoči i podatak da je od 3000 muzejskih predmeta, koliko ih danas ima Muzej grada, u postavu izloženo njih tek 650. Na upit kada će se i hoće li se širiti postav muzeja, ravnateljica Babin odgovara: - Pitamo se ima li uopće smisla širiti stalni postav ako se ovo postojeće stanje ne sanira.

Ovim putem apeliramo na Grad da iznađe sredstva za obnovu dvorca jer ono što mi imamo za pokazati zasigurno nema puno muzeja ni gradova u Hrvatskoj. Cijelu ovu godinu javno je na sjednicama kaštelanskoga Gradskog vijeća o alarmantnom stanju objekta, kojim se ponose svi u Kaštelima, a najviše gradske vlasti, upozoravao HSLS-ov vijećnik Branko Radačić.

Amandmanom je zatražio da se u 2011. godini u proračunu osigura novac za sanaciju dvorca Vitturi jer, kako kaže, nije prihvatljivo objašnjenje nadležnih u Gradu kako nema novca za te radove. - Rješenje, kako kaže gradonačelnik Joško Berket, nisu europski fondovi jer bi to predugo trajalo, korisnici prostora, ponajprije Zavičajni muzej i stalni postav, ne mogu toliko dugo čekati.

Svako daljnje odgađanje otežava situaciju i stvara nepopravljivu štetu. Stoga u proračunu za 2011. treba osigurati sredstva – smatra Radačić, ističući kako se svi volimo hvaliti i ponositi tim zdanjem po kojemu se u Hrvatskoj i svijetu prepoznaju Kaštela.

Vlaga je ostavila svoj pečat na unutrašnjosti muzeja u dvorcu Vitturi

Novac ‘visi u zraku’

- Nedostatak prostora za muzejsku djelatnost nije ništa manji problem i njega bi također trebalo riješiti ako se ne misli konzervirati razvoj muzejske djelanosti – upozorenje je koje je aktualnoj gradskoj vlasti poslao vijećnik Radačić. Iz nadležnoga gradskog odjela kazali su nam kako su se radovi na sanaciji južne kuće Kaštela Vitturi uglavnom odnosili na krovopokrivačke radove, izvršena je sanacija manjeg dijela istočne, sjeverne i južne fasade.

Radovi koje je izvodio IGT “Graditelj” d.o.o. iz Splita izvodili su se na dijelovima fasade koji su u tom trenutku bili najugroženiji vlagom. Protokom vremena objekt je u sve lošijem stanju, pa je, navode u Gradu, izrađen elaborat sanacije od vlage i prodora kišnice, na temelju kojeg bi trebalo pristupiti sanaciji.

Sanaciju zidova potrebno je što hitnije nastaviti kako bi se zaustavio prodor vlage i vode, sanirali zidovi i omogućilo nesmetano odvijanje djelatnosti muzeja – mišljenja su u Gradu. No, hoće li se cijeli projekt i realizirati, nikomu još nije poznato, jer novac za sanaciju Vitturija u proračunu za iduću godinu visi u zraku.

Piše jakov žarko
Snimio joško šupić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:29