StoryEditorOCM
Dalmacijapoduzetnik i branitelji

ULAGANJE U ZAVIČAJ Todorićev otkupni punkt do kraja godine kod Kamenmosta

Piše PSD.
27. listopada 2010. - 21:57
“Agrokor” Ivice Todorića, konačno će i konkretno početi s investiranjem u Imotsku krajinu. Nakon otvaranja velebnog “Super Konzuma” u novom Park shopu u Glavini Donjoj, gdje se pedesetak Imoćana zaposlilo, nova je investicija na pomolu.

Ona je plod ozbiljnih razgovora predstavnika Grada i prve braniteljske poljoprivredne zadruge “Imoćanka” s predstavnicima “Agrofructusa”, koji posluje u sklopu koncerna “Agrokor”.

Otkupljeno 1000 tona poljoprivrednih proizvoda

Već uhodana suradnja braniteljske poljoprivredne zadruge “Imoćanka” i “Konzuma” u otkupu i plasmanu poljoprivrednih proizvoda, sada će dobiti i svoj nastavak.

 - Ove godine smo otkupili 1000 tona voća i povrća, i sve se to plasiralo na tržište putem “Konzuma”. No, interes imotskih poljoprivrednika, osim za sadnju krumpira, paprika, lubenica, svakim se danom širi i na nove poljoprivredne kulture, pa će nam “Agrofructus” pomoći u opremi otkupnog punkta.

PK Imota je u dogovoru s “Agrokorom” ustupio zgradu bivše kooperacije kod Kamenmosta, gdje će ubrzo “Agrofructus” početi preuređivati prostor za skladište, te postaviti moderne hladnjače, kao i ostale potrebne sadržaje za skladištenje svježeg voća i povrća.

Također, cijeli otkupni punkt iz Vinjana Donjih seli na tu novu lokaciju. Nadam se da će već do kraja godine naši poljoprivrednici i kooperanti moći koristiti usluge novog otkupnog punkta u preuzimanju sadnica i sjemena za sljedeću godinu.

Započeli smo i s probnom sadnjom luka srebrenca, vrlo traženog na tržištu, istaknuo je Teo Klapirić, direktor zadruge “Imoćanka”. Iako se visina investicije za uređenje i opremu otkupne stanice ne zna, predviđa se da će “Agrokor”, preko “Agrofructusa” uložiti nekoliko milijuna kuna.

Predstavnici “Agrofructusa” su i na posljednjem sastanku s Imoćanima, ozbiljno sugerirali da se započne s kompleksnijom i većom proizvodnjom voća i povrća, jer će se sve na vrijeme otkupiti i uredno platiti.

To je, ističe Teo Klapirić, šansa za brojne Imoćana, koji su godinama držali zapuštena polja, da započnu s poljoprivrednom proizvodnjom. I, to je način da započne kakva-takva revitalizacija totalno zamrlog imotskog gospodarstva.

tekst i foto: Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:35