StoryEditorOCM
DalmacijaOD 500 KUĆANSTAVA ZAHTJEV PREDALO 38

Slučaj kaštelanskog Raduna: ne žele platiti priključak jer vodu uzimaju na divlje

Piše PSD.
29. listopada 2015. - 14:17
Iako su dugoočekivani radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže na području kaštelanskog Raduna, gdje su Grad i Splitsko-dalmatinska županija uložili više od 10 milijuna kuna, znatno napredovali od planirane dinamike i rokova završetka, poražavajući je broj podnesenih zahtjeva građana za vodovodni priključak.

Kako nam je službeno potvrđeno iz gradske uprave Kaštela, do sada je zahtjeve predalo tek 38 kućanstava, od 500 koliko ih ima na području gdje se izvode radovi. Nezainteresiranost građana, kako su nam kazali sugovornici na terenu, leži u činjenici da velik broj kuća vodu crpi iz vlastitih bušotina. I to besplatno.

– Da nije smiješno, bilo bi žalosno. Godinama, otkad sam se doselio u Radun, a od toga je prošlo 15 godina, slušam ljude kako kukaju da u 21. stoljeću nemaju ni vodu ni kanalizaciju.

Sada kad je Grad investirao veliki novac kako bi se riješili ti problemi, građane ne zanimaju priključci. Ali sve je jasno. Velik broj kuća ovdje vam ima bušotine koje su im besplatne. I imaju vode koliko im treba. Zašto bi s druge strane plaćali priključak i račune koji bi im stizali svaki mjesec kad sada imaju sve mukte – kazuje nam naš sugovornik, čiji je identitet poznat redakciji.

Dodaje kako priključak za vodu stoji oko tri tisuće kuna, a ni mjesečni računi, ovisno o potrošnji, ne bi bili ispod 300 kuna na mjesec.

– Zašto to plaćati kad mogu vodu uzeti mukte? – pita naš sugovornik koji je odmah podnio zahtjev za priključak na vodoopskrbnu mrežu.

– Ma neću se ja više mučiti s naručivanjem cisterni. Kao da su oni jeftiniji od priključka. Jedva čekam da me spoje i da živim civilizirano – poručuje ovaj mještanin Raduna.

Iz gradskog odjela za komunalu napominju kako su iz proračuna za potrebe vodoopskrbe uložena značajna sredstva, a isto tako apeliraju na građane da što prije predaju zahtjeve za priključak na mrežu.

– Od početka radova Grad je u izgradnju mreže uložio 10,5 milijuna kuna. U naselju Radun ima oko 500 kuća, a do danas je zaprimljeno 38 zahtjeva za priključak. Kada “Vodovod” prikupi zahtjeve za priključak, vršit će se izvedba priključaka. Sada je izgrađen glavni cjevovod, a poslije će se graditi pojedinačni ogranci manjih profila kroz male sporedne ulice.

Pozivamo građane iz ulica: Izvor Raduna, Put sv. Jurja, Radun, Put Šušnjara, Put Kolovrata (parni br. do 44, neparni do 51), Zagorski put, Put Smokvinca, Tolanac, Ledine, Ograde, Ulica gardijskih brigada (parni brojevi do 54), Ante Kužića, Vele njive, Gomile, Gosturače I, Kraljica mučenika i Željeznička ulica da hitno podnesu zahtjeve kako bi se izgrađeni mrežni sustav i onaj koji se trenutačno radi mogao što prije početi koristiti – kazala je pročelnica za komunalu Marija Pelivan.

– Stanovnici Raduna kalkuliraju s priključkom jer posjeduju bušotine za vodu. Voda iz vodovoda je pod stalnim nadzorom, pa smatramo da je priključenje na vodu iz vodovoda trajnije i kvalitetnije rješenje za naše sugrađane – zaključila je pročelnica Pelivan.

Inače, cijena priključka za spajanje na mrežu je do 3200 kuna, ovisno o profilu i spojnom komadu.
PIŠE: Jakov ŽARKO,
FOTO: Nikola VILIĆ/CROPIX


Koji su vam dokumenti su potrebni

Kako bi se izgrađeni mrežni sustav i onaj koji se trenutno radi mogao što prije početi koristiti, potrebno je da vlasnici nekretnina predaju zahtjeve za vodovodni priključak. Zahtjevu za priključak treba priložiti građevinsku dozvolu ili uvjerenje iz katastra da je objekt izgrađen prije 15. 2. 1968., ili drugi akt o dozvoli gradnje, ili potvrdu o predanom zahtjevu za legalizaciju s geodetskom/arhitektonskom snimkom objekta (preslika), četiri prerisa katastarskog plana (jedan original i tri preslike), vlasnički list ili drugi dokaz o zakonitom posjedovanju objekta, preslika osobne iskaznice i OIB. Kod razdvajanja uz gornje dokumente treba dostaviti dokaz vlasništva za dio koji se odvaja i pisani dogovor kome ostaje postojeći priključak i fotokopija računa. Dokumentacija se predaje na adresu Vodovod i kanalizacija d.o.o. – Hercegovačka 8, Split (Kopilica), soba 13; tel. 021/340-553021/340-553, ili poštom na adresu sjedišta društva.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:20