Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Dubrovnik

Objavljeno 01.10.2012. u 09:49

Sjećanje na ratna stradanja  

Na današnji dan 1991. godine otpočeo je napad na Dubrovnik

U zoru 1. listopada pale su prve granate na grad / Arhiv SD
Dubrovčani obilježavaju 21. obljetnicu početka srbo-crnogorske agresije na svoj grad u kojoj su poginuli 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite te trojica vatrogasaca. U zoru 1. listopada 1991. godine na uže dubrovačko područje, naselja Bosanku na brdu Srđ te Mokošicu pale su prve granate ispaljene iz topova JNA i rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja.

Program obilježavanja  počinje u 9 sati na Boninovu polaganjem vijenaca, u 9.30 slijedi mimohod iznenađenja, a u 10 prigodan program osnovnih i srednjih škola DNŽ – Kazalište Marina Držića. U 12 sati su svečana sveta misa i polaganje vijenaca na Srđu. U poslijepodnevnim satima planirani su, u 18 spuštanje vijenca u more za poginule na moru s broda Tirena iz Luke Gruž, te u 19 svečana sveta misa u crkvi Male braće za sve poginule u Domovinskom ratu.

U napadu su uništeni i brojni spomenici kulture iako su se na njima vijorile zastave UNESCO-a, poput devet srednjovjekovnih palača unutar povijesne cjeline Dubrovnika, a na području od Stona do Konavala spaljeno je 2127 kuća, kao i zaštićeni, skoro pet stotina godina star arboretum u Trstenom.

Bez krova nad glavom ostao je 7771 stanovnik dubrovačkog područja, a ono što nije spaljeno i uništeno, opljačkano je. Teško oštećeni dubrovački hoteli godinama su bili dom za velik broj izbjeglica. Unatoč svojoj ljudskoj i tehničkoj nadmoći, srbo-crnogorski agresori ipak nisu uspjeli provesti svoj plan. Nisu presjekli komunikacije kod Stona niti su ušli u Dubrovnik. Suočeni s odlučnim braniteljima, na kraju su se morali povući i napustiti hrvatski teritorij.

Zbog zločina koji su počinjeni na krajnjem jugu, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu sudilo se generalu JNA Pavlu Strugaru, admiralu Miodragu Jokiću te kapetanu Vladimiru Kovačeviću Rambu koji je zbog duševne bolesti prepušten srpskom pravosuđu. Hrvatsko pravosuđe podignulo je optužnicu i protiv Božidara Vučurevića, ratnoga gradonačelnika Trebinja.

A. H.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 1. listopad 2012. 13:36
U spomen svim poginulim civilima i braniteljima
moram napisati komentar.

Vaša žrtva nije bila uzaludna.

I to što se nakotilo
nekoliko šporkih provokatora,
kojima SLODAL dopušta antihrvatsko piskaranje po portalu,
neće utjecati na sjećanja
koja su još živa.

Hvala Vam na svemu.

Laka Vam zemlja.
Hrvatska!
Komentar od: james49 | Komentirano: 1. listopad 2012. 10:33
Izgleda da ste se jedino vi na to sjetili.
J.b.g. kratka memorija
Komentar od: alpine | Komentirano: 1. listopad 2012. 10:22
Veliki pozdrav i naklon svim dubrovackim braniteljima!