Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Dubrovnik

Objavljeno 26.12.2010. u 17:51

Nevrijeme i Božićni blagdani: smeće u starom Portu

Prekrasni ugođaj blagdanskog ozračja Božića i druženja Dubrovčana i njihovih gostiju uz tradicionalne pjesme i čestitanja donekle su pokvarili jako jugo i povremena kiša te neželjeni “uresi civilizacije” koji su ponovno onečistili stari gradski Porat i dio gradskih plaža, osobito Banja i Sv. Jakov.

Velike količine plastičnog i ostalog otpada onečistili su more i obalu te pokvarili prepoznatljivi i s razglednica poznati blagdanski izgled Dubrovnika.

A kako su blagdani neradni dani i za komunalce, s čiščenjem je valjalo pričekati ipak samo do nedjelje kad je dio komunalaca samoinicijativno krenuo čistiti plastične boce i ostale plutajuće otpatke.

Iz Porta izvadili 30 kubika otpada

Radnici gradskog komunalnog poduzeća “Čistoća” u opsežnoj su akciji čiščenja naplavina smeća iz mora u staroj gradskoj luci izvadili ukupno 30 kubičnih metara plastičnih boca, stiropora i biljne mase.

Čiščenje je u koordinaciji s Županijskom lučkom upravom s obale obavilo desetak radnika “Čistoće” uz pomoć “janki”, odnosno mreža na štapu s tzv. teleskopskom cijevi. Čiščenje je započelo već 26. prosinca da bi se do prvog radnog dana po blagdanima, u ponedjeljak, nastavilo i more potpuno očistilo:

- U cjelosti je očiščeno more oko Velikog i Malog mula te istezališta barki na Posatu i na maloj plaži iza “Poklisara”. Mi nemamo brod za čiščenje ali smo i bez njega valjano obavili postavljenu nam “domaću zadaću”- rekao je direktor “Čistoće” Pero Kaciga dodajući kako su se uvjerili da je i ovaj put podrijetlo većine smeća ponovno iz- Albanije.


Ahmet KALAJDŽIĆ / snimio: Zoran Kusalo / CROPIX

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: čardak | Komentirano: 28. prosinac 2010. 11:42
Smeće, otpad, šporkeca je očišćena u KOORDINACIJI SA ŽUPANIJSKOM ORGANIZACIJOM...objasnite narodu kako to osim golih čistaća smeća . čiste gradske, županijske, nacionalne, državne strukture. Broda za čišćenje nemaju - zato čekaju da im smeće dođe u stari Porat- u luku, pod prozore, na plaže.
nemaju alata za to malo POSLJEDIČNOG zanata. A škole, crkva, intelektualna, gradska svijest, savjest, ne bacaj smeće u more mornaru,...! A gdje će kanalizacija, otpad nego u more???
Komentar od: čardak | Komentirano: 28. prosinac 2010. 10:26
Zeleni se žale, svi zeleni mulci se žale, kome i zašto, što hoće rijet a što se ne zna. I ja se žalim jer sam zelen i mlad a bez iskustva što imam ga sad. Divna luka, bogatstvo, obile otpada, jer to je nama naša borba dala da imamo festval bez Lera. A svaki grad uz naše more ima svoga smeća, otpada, šporkece i ...ostaje nam samo tajiti, tajiti do tupila od nekuženja, Nela Svinjogojstvo iz našeg malog mista.
Komentar od: drvodjelja | Komentirano: 27. prosinac 2010. 21:47
Htjeli ste biti kao Venecija,to ste i dobili.Svi proizvodi kod vas su skupi kao i u Veneciji,poplavljeni ste kao i Venecija,more vam je šporko kao i u Veneciji,znali ste naplačivati turistima kilo grožđa 155 kuna,ovo nije ništa u odnosu šta vas još čeka.