Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Dubrovnik

Objavljeno 03.06.2010. u 12:36

zaboravljeni branitelji

163. DUBROVAČKA BRIGADA Vlasti ignorirale obljetnicu ZNG-a, roditelji ogorčeni

Sjeća li se još itko 163. dubrovačke brigade? Vjerojatno malo tko, ako je suditi po ovogodišnjem obilježavanju (tek) 19. po redu obljetnice osnutka Zbora narodne garde.

Od pripadnika “zengi” koji su 1. lipnja 1991. postrojeni u Rašici, formirana je dubrovačka 163. brigada, a ovogodišnje obilježavanje prve postrojbe dubrovačkih branitelja prošlo je apsolutno - nezamijećeno.

Dovoljno je u utorak bio žalostan prizor polaganja cvijeća na spomen-obilježje poginulim suborcima i prijateljima na groblju Boninovo, kojem je nazočilo tek tridesetak dubrovačkih branitelja.

Osim nekolicine roditelja poginulih, na kratkoj komemoraciji u znak sjećanja na dane formiranja ZNG-a, nije se pojavio nitko od predstavnika županijske i gradske vlasti. Štoviše, osim što nisu sudjelovali u odavanju pijeteta i (pre)kratkom programu obljetnice formiranja ZNG-a, i Županija i Grad odbili su (su)financirati proslavu obljetnice.

Dok je županijska vlast glatko i nedvojbeno odbila bilo kakvo sudjelovanje u financiranju, Grad je, doznali smo od bivših pripadnika ZNG-a koji djeluju u udruzi ZNG, poslao svoj dopis u kojem su izrazili želju za financiranjem proslave, no bez da je novac i uplaćen.

Obljetnica ZNG-a, na koju su preko javnih obavijesnih sredstava pozvani svi dubrovački branitelji i građani Dubrovnika, obilježena je tako gotovo u potpunoj anonimnosti.

Takva situacija najviše je pogodila roditelje poginulih branitelja koji su dali živote u obrani svoga grada. U dubrovačkoj brigadi, koja je iz ZNG-a prerasla u jednu od brojčano najvećih i najjačih brigada Hrvatske vojske, prošlo je tijekom rata oko osam tisuća branitelja, a smrtno su stradala 184 njezina pripadnika.

Jesu li stvarno građani Dubrovnika i oni koji vode i predstavljaju ovaj grad i županiju doista (već) zaboravili na ratne dane u tolikoj mjeri da nitko od predstavnika vlasti nije bio kadar odati počast braniteljima Dubrovnika?

P. PEKO


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Jorge | Komentirano: 4. lipanj 2010. 15:12
Prema redoslijedu 163. br je osnvana vjerojatno u prosincu 1991.
Naravno to ne pravda odnos vlasti prema obilježavanju važnih datuma skore povijesti Dubrovnika. Ne bi im škodilo da se malo više uključe. Koliko po gradovima i općinama ima zamjenika, pomoćnika? Nije da su baš svi toliko prezaposleni.
Komentar od: konoba moja | Komentirano: 3. lipanj 2010. 13:37
Josipoviću, ti si qurac a ne zapovjednik Hrvatske vojske. Nema te! Da nisi bia u kumrovcu pa zaboravia! Ih šta ti je drago bit jugoslove! Mater jugosmradiji!
Komentar od: | Komentirano: 3. lipanj 2010. 13:29
nak vam to bude opomena za koga ste glasali i svojim glasom doveli na vlast.
i na slijedecim izborima glasajte za iste kako stvari stoje od njih se mozete nadat i nepovratnoj karti za hag
Komentar od: njarnjas2 | Komentirano: 3. lipanj 2010. 13:23
Mijesate Babe i Zabe!
Jedno je 163.brigada HV, a drugo je ZNG (Zbor Narodne Garde).