StoryEditorOCM
DalmacijaPaklena veljača

Na Prevlaci u 8 sati izmjereno 20 stupnjeva, Split sa 15 jedan od hladnijih gradova u Dalmaciji

Piše Ojdana Koharević
17. veljače 2016. - 09:57
kisa_split5-150216

Promina je s 10 stupnjeva jutros najhladnije mjesto u Dalmaciji, izuzmemo li uvijek najhladnije Biokovo na kojem je jutros već 5 stupnjeva, a najtoplije je na samom jugu, na Prevlaci gdje je jutros u 8 sati već 20 stupnjeva. Teška je bila i prošla noć jer se temperature u većini mjesta nisu spuštale ispod 15 stupnjeva.

Pretoplo je od jutra u cijeloj Dalmaciji, u Kninu 13, u Muću 14, u Biskom 15, koliko je izmjereno i u Splitu pa je Split tako najmanje topao veći grad na Jadranu. Toplo je i u Šibeniku, a jugo je donijelo i toplinu na šibenskim otocima pa je na Kapriju osvanulo toplo jutro jer je na tom šibenskom otoku već 16 stupnjeva.

Do kraja dana slično, u znaku juga i teškog vremena, a dobra vijest stiže za sutra kada bi temperature trebale biti ipak malo svježije.

A sad zavirimo nalo u statustiku; prošla je godina, znamo to već, bila iznadprosječno topla na cijeloj planeti, a slično se nastavilo i u prvom ovogodišnjem mjesecu jer je siječanj u Hrvatskoj bio iznadprosječno topao. Pokazala je to analiza DHMZ-a po kojoj je srednja mjesečna temperatura zraka za siječanj u cijeloj Hrvatskoj bila je iznad višegodišnjeg prosjeka opd 1961. do 1990. godine na što ukazuje pozitivan predznak temperaturnih anomalija.

Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 1.1 stupnja na području Dubrovnika do čak 3.3stupnja na području Gospića. Tako je, zbog ovakvih temperatura, većina Hrvatske svrstana u kategoriju toplo. Što se Dalmacije tiče, najtoplije je u siječnju bilo na zadarskom području, za čak 1,8 stupnjeva toplije od prosjeka, Šibenik je bio topliji za 1,4, Split za 1,2 stupnja te Dubrovnik za 1,1 topliji od prosjeka.

Zanimljivo je kako se trend zagrijavanja nastavlja jer su slične rezultate pokazale analize za lanjski siječanj. Analiza temperaturnih anomalija za siječanj 2015. godine pokazuje da su u Hrvatskoj srednje mjesečne temperature zraka bile iznad višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 0.9°C na Hvaru do 4.5°C oko Varaždina.

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za siječanj 2015. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (Zavižan te dio srednjeg i južnog Jadrana), toplo (dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana) i vrlo toplo (preostali dio Hrvatske).

Ako je suditi po dosadašnjem vremenu, očito je da će rekord postići i veljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:19