StoryEditorOCM

Loše vrijeme presudilo urodu u Imotskoj krajini

Piše PSD.
21. kolovoza 2014. - 01:10
Imotski poljoprivrednici već zbrajaju štete, kako u svojim vinogradima, tako i na površinama zasađenim povrtlarskim kulturama. Kišovito ljeto, mnogo oborina, poneko zakašnjenje u zaštiti kultura, uzrokom su uistinu, već sada značajnih šteta.

Kada se k tome uzme u obzira da većina imotskih poljoprivrednika nije na vrijeme osigurala svoje poljoprivredne površine, iako to država i županija subvencioniraju sa po 25 posto,onda su štete uistinu velike.

- Ma, što ću osigurati, daj umjetno gnojivo, daj novac za gorivo, daj za zaštitna sredstva i još osiguraj, taman mi ne bi ostalo ništa - reče nam jedan poljoprivrednik iz Vinjana Donjih, koji je kao i mnogi propustio šansu da se makar dijelom naplati od osiguravajućih kuća za štetu nastalu na paprikama, pomidorima, patliđanima, te catama.

Štete su ponajviše izražene na povrtlarskim kulturama u Vinjanima Donjim, Zmijavcima, Runovićima.

Čak i velika očekivanja od sadnje krumpira, njegovog otkupa, zarade, dijelom su se izjalovila, a sve zbog male cijene otkupa.

Iako je kultura uspješno rodila u brdskim dijelovima Imotske krajine, mnogo ga je propalo u Imotskom polju, a sve zbog velike vlage.

Na žalost, bit će štete i na vinovoj lozi. Ponegdje će urod biti u gabaritima prošlogodišnjeg,a to znači solidan, dok će u nekih poljoprivrednika on biti umanjen i za 60 posto.

Tekst i foto: Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 03:41