StoryEditorOCM
Dalmacijamoći će hodati

Sinjani u samo tri dana prikupili potreban novac za operaciju malog Luke

Piše PSD.
11. lipnja 2014. - 21:14
Devetogodišnji dječak Luka Matić iz sinjskog naselja Čitljuka vratit će se u subotu iz Njemačke dječje ortopedske klinike u gradu Aschau kod Muenchena s novim potkoljeničnim ortozama koje će mu omogućiti da se uz pomoć posebne hodalice samostalno kreće.

U ponedjeljak je Gradsko društvo Crvenog križa Sinj na račun klinike u Njemačkoj uplatilo nedostajućih 6000 eura nakon što je u svega 3 dana humanitarne akcije “Veliko srce za malog Luku” na posebni račun Crvenog križa uplaćeno 71.535 kuna. Novac su uplatili brojni građani, tvrtke, grad Sinj, općine Hrvace i Otok i drugi.

Luka Matić je teški invalid od rođenja. On je najmlađe od četvero djece oca Ante, umirovljenog hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata, i majke Milenke. Rođen je s otvorom na kralježnici, pa je odmah po rođenju operiran, a u glavi mu je ugrađena pumpica zbog hidrocefalusa. Prije tri godine roditelji su Luku odveli u njemačku kliniku u Aschau u kojoj su mu ugradili specijalne potkoljenične ortoze uz pomoć kojih je Luka počeo samostalno hodati s posebnom hodalicom. Luka je u međuvremenu prerastao ortoze.

Prije nekoliko dana roditelji su Luku odveli na pregled u njemačku kliniku gdje je utvrđeno da mu dosadašnje ortoze više ne odgovaraju. Roditeljima su predložili izradu novih. Ante i Milenka za Lukin kontrolni pregled i smještaj u njemačkoj klinici uspjeli su osigurati potrebnih 5000 eura. Za nove ortoze trebalo je osigurati 6000 eura koje Lukini roditelji nisu imali.

Nakon saznanja da bi se zbog pomanjkanja novca mali Luka iz Njemačke mogao vratiti bez ortoza, u Sinju je krajem prošlog tjedna pokrenuta široka humanitarna akcija nazvana “Veliko srce hza malog Luku”.

Još u petak, prvog dana akcije, na posebnom računu koji smo otvorili bilo je oko 25.000 kuna. U ponedjeljak smo utvrdili da je na računu za Luku uplaćeno 71.535 kuna. Odmah smo dali nalog da se protuvrijednost od 6000 eura uplati na račun njemačke klinike – kazao nam je Ante Omrčen, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj.

- Kada smo doznali da je sakupljen potrebni novac, potekle su nam suze radosnice. Hvala svima – kaže Lukina majka Milenka.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:34