StoryEditorOCM

Promocijom filma i knjige "Ja, Mate Svjetski" u Vrgorcu otvoren Festival pustolova

Piše PSD.
22. kolovoza 2015. - 00:49
Promocijom filma i knjige „Ja, Mate Svjetski“ proslavljenog alpiniste, putopisca i snimatelja Stipe Božića i Drage Glamuzine, otvoren je prvi festival pustolova u Vrgorcu, koji je organizirala Turistička zajednica u suradnji sa Stipom Božićem.

Festival pustolova pokrenut je u čast Mate Šimunovića Svjetskog, najvećeg putnika 20 stoljeća koji je rođen u Stiljima pored Vrgorca 1900. god. Čovjeka, koji je devetnaest godina putovao svijetom sa svojim vjernim psom Globusom, pritom prevalivši ukupno 360.000 km pješice, biciklom, jedrilicom.., na pet kontinenata, obišavši 70 država.

Brojne Vrgoračne i njihove goste, još jedanput je zaintrigirao mit o Mati Svjetskom, priče o neobičnom čovjeku, koje su se generacije na generacije prenosile, pa su se odazvali u velikom broju na otvaranje festivala u Gradski park.
Dva najveća hrvatska pustolova i putnika Stipu Božića i Matu Šimunovića, dijeli Matokit, oba Vrgorčani, a glavni moto im je kroz život bile su im avanture, putovanja, otkrivanje nečeg novog. Stoga, se Božić na sebi svojstven način obratio publici i avanturistima.

- Mene i Matu Svjetskog, veže na neki način ludost, jer što neki drugi ljudi sanjali mi smo proživjeli, nama se to dogodilo. Ta ludost uvijek nas je tjerala na nešto novo. Mate se mogao skrasiti i dobro oženiti, imao je brojne ponude, ali želja za putovanjem bila je jača. Drago mi je među publikom vidjeti i mog prijatelja glumca Vedrana Mlikotu, koji se zarazio putovanjima, obećao mi je da će ići sa mnom na Himalaje- kazao je Stipe Božić.

Još jedan Vrgorčanin, Drago Glamuzina posvetio je nešto, Mati Svjetskom- knjigu.

Glamuzina je kao i mnogi Vrgorčani slušao od starijih priče o Mati Šimunoviću, koji je nakon zabrane izlaska iz Jugoslavije, radio u Vjesnikov trafici.

-Dok sam bio srednjoškolac čuo sam za Matu Svjetskog, a onda mi je prije desetak godina došao Slavko Maršić s dnevnikom umotanim u kožu, u kojem su bili zapisi s putovanja Mate Šimunovića i pitao: što se tu može napravit? Pošto je jedan dio zapisa bio dosta izblijedio, zamolio sam Slavku da kaže obitelj da pokušao prepisat te bilješke, i tako je krenula ideja o nastanku ove fantastične priče.

U međuvremenu javio se i Stipe Božić, s fotografijama tako smo zaokružili sve. Nakon nastanka dokumentarca i knjige logičan je bio slijed pokretanje festivala. I mislim da Vrgorac u budućnosti može puno dobiti od tog festivala, ali i Mate Svjetskog, posebno u turističkom pogledu- istaknuo je Glamuzina.

Iz dokumentarnog filma, može se doznati kako je Mate Šimunović iz Kraljevine Jugoslavije pobjegao brodom u Argentinu, nakon sukoba sa jednim vojnim oficirom, kako je godinu dana putovao po Južnoj Americi s biciklom, posjetio Hollywood, susreo se s američkim predsjednikom, new yorškim gradonačelnikom, kako je o njemu tada pisao
New York Times…Mnogo drugih sitnih detalja, i za život opasnih stvari posebno tijekom dolaska do Sumatre i boravka po Indokini.

Potom je promoviran motoputopis poznatog splitskog avanturiste Željana Rakele: S Rakelom po svitu- Mojih prvih 100.000 km. Program se nastavlja u subotu u Stiljima, rodnom mjestu Mate Šimunovića predavanjem i radionicama poznatih hrvatskih pustolova Dvine Meler, Nikole Barake i Stipe Božića.

PIŠE: Mate PRIMORAC



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:54