Iako je nedavno objavljeno kinesko istraživanje povezalo redovno konzumiranje ljute hrane s dugovječnosti kao i s manjim izgledima oboljenja od raka, te srčanih i dišnih bolesti, hrvatski stručnjaci i sami naglašavaju pozitivne učinke takve hrane, no smatraju kako tek studije na drugim populacijama mogu potvrditi te zaključke.
U istraživanju objavljenom u britanskom časopisu British Medical Journal (BMJ) sudjelovalo je 500.000 ljudi u Kini, a postavljeno im je pitanje koliko često jedu ljutu hranu. Sudionici su bili u dobi od 30 do 79 godina kada je istraživanje započelo, a istraživači su ih pratili oko sedam godina, periodu u kojem je umrlo 20.000 sudionika.
Uspoređujući ispitanike koji su jeli jedanput ili dvaput tjedno začinjenu hranu s onima koji su je jeli manje od jed...
U istraživanju objavljenom u britanskom časopisu British Medical Journal (BMJ) sudjelovalo je 500.000 ljudi u Kini, a postavljeno im je pitanje koliko često jedu ljutu hranu. Sudionici su bili u dobi od 30 do 79 godina kada je istraživanje započelo, a istraživači su ih pratili oko sedam godina, periodu u kojem je umrlo 20.000 sudionika.
Uspoređujući ispitanike koji su jeli jedanput ili dvaput tjedno začinjenu hranu s onima koji su je jeli manje od jed...