StoryEditorOCM

Kaštela: u obnovu škole uložili milijune kuna, a u njoj vlaži na sve strane

Piše PSD.
5. studenog 2014. - 00:10

Najljepša je to škola na svijetu, kazala bi Vesna Alebić, ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea. I nije pogriješila, barem kada je gledamo izvana. Reprezentativan objekt o kojemu je riječ smješten je uz samo more u Kaštel Kambelovcu.

Međutim, zavirimo li u njegovu unutrašnjost, a unutra djeluje podružnica splitske Glazbene škole, imali bismo što vidjeti. Strašni su to prizori bili prije četiri godine kada smo izvještavali kako je novouređeni objekt, u koji je uloženo gotovo sedam milijuna kuna, pun vlage, da voda ulazi kroz prozore, da otpadaju okviri od vrata. Nije ni danas puno bolje. Od tada pa do danas škola se stalno krpa, saniraju su ostaci vlage, a do sada za takve propuste, čini se, nitko nije odgovarao. No, u Gradu Kaštela, koji je vlasnik zgrade, kako nam je potvrđeno iz ureda gradonačelnika, pokrenuli su sudski postupak u kojem će pokušati namiriti svu dosadašnju štetu.

Vještačenje štete

- Postupak je pokrenut 2010. godine, a početkom 2011. očevid na licu mjesta obavili su sud i sudski vještaci, koji su dostavili nalaze i mišljenja o sanaciji na samoj zgradi (radovi, troškovi sanacije i slično, op.a.). Poslano je i nekoliko požurnica, iako nije neuobičajeno da se na takva izvješća određeno vrijeme mora čekati. U srpnju ove godine nalazi i izvješća upućeni su sudu i na osnovi toga stečeni su uvjeti za podizanje tužbenog zahtjeva prema izvođaču radova. Sada se kreće s tužbenim zahtjevom, a tužba ide na osnovi svega što je navedeno u nalazu vještaka, i prema tim nalazima šteta bi trebala biti adekvatno sanirana, kazali su nam u gradskoj upravi.

A prije nešto više od pet godina u Kaštel Kambelovcu svečano je otvorena preuređena zgrada namijenjena područnoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea, koja je dobila ime fra Bernardina Sokola. Obnovu i preuređenje zgrade, inače spomenika kulture, u kojemu je nekada djelovala Baletna škola Ane Roje, obavila je braniteljsko-građevinsko-obrtnička zadruga “Tvrda stina” iz Splita.

Nužne sanacije

Podsjetimo, objekt je nakon obnove izgledao besprijekorno, no kada se u Glazbenoj školi počelo s radom, otkrilo se da mnogo toga nije u redu. Već na samim počecima djelatnici škole potužili su se na nedostatak grijanja, otpadanje vrata, prodiranje vode, prokišnjavanje prozora, podizanju parketa te na cijeli niz drugih problema, kao i činjenicu da od useljenja nisu mogli koristiti podrumske prostorije.

O stanju u prostorima Glazbene škole bila je upoznata i tadašnja gradska vlast, na čelu s Joškom Berketom. Tražilo se od izvođača radova da ukloni nedostatke nakon preuređenja, no posao se izvršio djelomično, pa su određeni problemi ostali i do danas. Kako je obnova objekta još uvijek bila u jamstvenom roku, Grad Kaštela pokrenuo je pravni postupak za popravljanje stanja. No, ono je, sudeći prema zapažanjima učenika i roditelja, i nadalje loše. Da imaju problema, potvrdila nam je i Vesna Alebić, ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea.
- Po mojim saznanjima, sudski postupak je u tijeku. Zgradu održavamo u skladu s našim mogućnostima i saniramo samo akutna stanja, a troškove sanacije, odnosno račune, prebacujemo izvođaču radova – kratko je odgovorila Alebić.

Četiri godine prošlo je od početka postupka, a pitanje je koliko će još proći dok izvođač radova uredi stanje. No, unatoč svemu, učenici i djelatnici rade svoj posao. A tko će odgovarati za stanje objekta, u koji su investirani milijuni poreznih obveznika, ostaje vidjeti.

jakov žarko
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:51