StoryEditorOCM
Dalmacijaajme podstanarima

Vlasnici očajni! Pregradni zidovi između stanova POS-a navodno su od - knaufa!?

Piše PSD.
28. veljače 2014. - 22:55

Umjesto ključeva 130 POS-ovih stanova u četiri zgrade, koje su, prema najavama, trebali preuzeti i u njih useliti ovoga petka, 28. veljače, kupcima stižu obavijesti poštom kako se “sukladno predugovoru o kupoprodaji, useljenje u stanove APN-a odgađa do 31. ožujka, zbog zakašnjenja u proizvodnom procesu. Zgrade nisu prošle minimalne tehničke uvjete za useljenje i dobivanje uporabne dozvole”. APN isključuje vlastitu odgovornost.

Useljenje će tako kasniti čak 10 mjeseci! Kupcima je, naime, kod sklapanja kupoprodajnih ugovora bilo predočeno da će se u stanove moći useliti početkom svibnja prošle godine, onda je rok pomaknut za 1. kolovoza, da bi se potom mic po mic pomicalo do dana današnjih. I još se mora čekati mjesec i nešto duže. Ako i do konca ožujka sve bude učinjeno kako spada.

Dvije godine plaćaju podstanarstvo i kredit

Još prije dolaska poštara Makarskom se pročula nemila vijest da zgrade nisu prošle protupožarnu zaštitu jer su pregradni zidovi između stanova izrađeni – od knaufa. Vlasnici su očajni, prva reakcija bila je kako će se nasilno useliti jer je voda prešla preko glave. Kriza ih je dovela do ruba egzistencije budući da dvije godine plaćaju podstanarstvo i kredit za stan.

– Stanje nam je svima teško, ispada kao da je nama netko stan darovao pa moramo biti sretni što ćemo stan uopće dobiti. Ljudi su kupili namještaj i većina nas ga je uskladištila u tuđe podrume ili stanove. APN se stalno izvlačio na Grad, da nije završio pristupnu cestu. Evo, put je asfaltiran, a APN ponovno nije završio svoj posao.

Vidjeli smo i stanove. Ni oni nisu završeni, odnosno nisu uklonjeni nedostaci. Kvadrati nisu tako jeftini kao što se prikazuje, kada se uzme u obzir da su garažna mjesta na otvorenom naplaćivana u pola cijene stambenog kvadrata. APN je prevršio svaku mjeru – rekao je Joško Antičić Lović, jedan od kupaca.

Mate Rakušić
nije još dobio obavijest o odgodi useljenja, ali ima svoje čvrsto stajalište o tom slučaju.

Dodatni troškovi

– Kupci stanova međusobno se zivkaju, još nismo odlučili kako ćemo postupiti, ali sastat ćemo se i odlučiti. APN je našao i ugovorio izvođače i kao investitor oni su u obvezi prema nama kupcima. Moraju se ponašati odgovorno, što se, po njihovim reakcijama, ne može nikako reći – veli Rakušić.

Ako se podvuče crta pod iznosima angažmana zaštitara radi osiguravanja radova na pristupnoj cesti; troškova “labudice” koja je iz Splita došla maknuti bager, barikadu na putu postavljenu po zapovijedi vlasnika tvrtke “Abacus” Ladislava Šošića, koji je tvrdio da trasa puta prolazi zemljištem u njegovu vlasništvu; zatim radnih sati djelatnika Komunalnog gradskog redarstva, plaćanje podstanarskog smještaja kupaca stanova pet mjeseci duže od rečenog datuma useljenja, što sve ide na teret poreznih obveznika, cijena stanova POS-a u Makarskoj gotovo će premašiti tržišnu cijenu stanova u središtu Podbiokovlja.

Na naš upit o razlozima odgode useljenja POS-ovih stanova, iz APN-a jučer do zaključenja lista nije stigao odgovor.

Ana Dragičević
snimio ivo ravlić /cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:12