Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split županija

Objavljeno 09.01.2013. u 21:57

GOMILICA ČUDA

"Legalnu gradnju plaćam 85.000, a susjed nelegalnu 17.000 kuna"

U Kaštelima se, kako stvari stoje, građanima isplatila bespravna gradnja /Nikola Vilić / CROPIX

Dokle sve sežu apsurdi i nelogičnosti kada su u pitanju bespravni i legalni graditelji, najbolje svjedoči primjer našega sugovornika (podaci poznati redakciji), koji je, nakon što je dobio rješenje za plaćanje komunalnog doprinosa, blago rečeno ostao u šoku. No, krenimo redom. Prije nekoliko godina stanovnik Kaštela, o kojemu je riječ, kupio je zemljište na kojemu je planirao izgraditi obiteljsku kuću i podužemu podstanarskom životu kazati zbogom.

Problemi s izgradnjom počeli su u samomu startu. Dakako, legalnom izgradnjom. Za to područje grada, koje se nalazi u takozvanoj trećoj zoni u Kaštel Gomilici, onoj poviše Magistrale, nije bilo moguće ishodovati dozvole zbog sporosti usvajanja planova koji su, zapravo, uvjet za gradnju. Prolazile su godine, a naš sugovornik i danas živi kao podstanar.

Nakon godina čekanja stvorili su se uvjeti za legalnu gradnju pa je odlučio ishodovati sve dozvole i napokon realizirati svoj dugogodišnji san - izgraditi sebi i obitelji vlastiti dom. Nije dugo trebalo za novi šok koji je uslijedio nakon što je dobio rješenje za plaćanje komunalnog doprinosa. Uplatnica na iznos od enormnih 85.000 kuna ostavila ga je u nevjerici. Na prvu je pomislio kako su referenti nešto pogriješili, no ubrzo je shvatio kako je to iznos koji mora platiti da bi legalno gradio.

Komunalni doprinos za cestu do ‘Lidla’, parking na Sokolani

E sad kreće onaj najzanimljiviji dio cijele priče, zapravo dokaz kako su bespravni graditelji na “konju”, a ovima legalnima ostaje plakati od muke. Objekt koji naš sugovornik želi izgraditi površine je 930 kubnih metara. Kao što smo kazali, nalazi se u trećoj zoni. Naš sugovornik, znači legalni graditelj, metar kubni na ime komunalnog doprinosa mora platiti čak 90 kuna.

Njegov susjed, koji je prije 14 godina izgradio bespravnu obiteljsku kuću potpuno iste površine, dakle 930 kubnih metara, prilikom legalizacije svoga objekta, vjerovali ili ne, platit će samo 18 kuna za kubni metar. Da budemo precizni, čak pet puta manje. Legalni 85 tisuća, a bespravni samo 17 tisuća kuna. Gdje je tu logika, mnogi se pitaju? A naš sugovornik se pita što će on dobiti kada plati iznos od 85.000 kuna. Vjerojatno ništa.

Jer u rješenju koje je dobio, na ime komunalnog doprinosa stoji kako će Grad Kaštela, temeljem programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, od tih sredstava ulagati u javne površine, lokaciju “Plavog Jadrana”, izgradnju pristupne prometnice za novi centar “Lidl”, parkinga ispred nove dvorane u Sućurcu, prometnice na Sokolani za novu dvoranu te izgradnju groblja u Kaštel Starom.

jakov žarko

‘Grad će ispraviti nelogičnosti’

•• Rješenja na ime komunalnog doprinosa izdana su na temelju važeće Odluke o komunalnom doprinosu po kojoj je niža cijena određena za novogradnju do 750 kubnih metara, a za legalizaciju bespravnih objekata niža cijena je za objekte do 1300 kubnih metara. Osim toga, važećom Odlukom za nove objekte koji imaju više od 750 kubika plaća se puna cijena za cijeli objekt, a kod legalizacije puna cijena je samo za dio koji prelazi granicu od 1300 kubika. Prema zaključcima s rasprava na Gradskom vijeću, nadležni Upravni odjel radi prijedlog nove Odluke o komunalnom doprinosu, koji bi pred vijećnike mogao već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. U novoj Odluci nastojat će se ispraviti sve nelogičnosti važeće Odluke -potvrđeno nam je iz nadležnoga gradskog odjela.

- Što se tiče obrazloženja u što će se potrošiti uplaćeni novac od komunalnog doprinosa, zakonom je propisano da se tim novcem smiju financirati samo objekti komunalne infrastrukture prema Programu gradnje kojega je za tu godinu usvojilo Gradsko vijeće. Ako je neki od objekata već izgrađen, to ne znači da su svi troškovi i podmireni - stoji u odgovoru iz Grada.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Raphael | Komentirano: 10. siječanj 2013. 19:32
Deri, deri, deri, deriiii - neka razmišljaju kada glasuju!
Komentar od: sttipe | Komentirano: 10. siječanj 2013. 17:02
ovo je vrhunac bezobrazluka i pokvarenosti!!!da komunalno oprema lidl,i parking!!!!pa kako ih nije sram!!!kad će se državne SLUŽBE fiskalizirat??kad će na računu stajat svaka stavka,i koliko koja košta???ali ne da ti na list papira napišu izmišljena naknada,nego da pošteno pravdaju svako zrno žala ili cjev!!!dosta je bilo naplaćivanja atomskih skloništa idiotima!!!a i ovaj je v_l, kad plati gradu opremanje parcele a grad mu je unaprid reka da će opremit-TUDJU!!!IMA LI JOŠ I JEDAN OVDI DA SE ČUDI ŠTA JE SVE NA CRNO???da ga na direkt na psihijatriju deportiramo,tome promatranje ne triba!!!nepismena komunistička oligarhija,napravila je od države zločinačku organizaciju koja nonšalantno krši sva moguća medjunarodna i ljudska prava..a i vlastite zakone..vlada se na način ka kad muji padne napamet da svinju potkuje,pa naredi masovno potkivanje...
Komentar od: sttipe | Komentirano: 10. siječanj 2013. 16:51
ikusi,slažem se s tobom..dinamit i sve srušit..ali najprije ono izgradjeno ukradenom lovom..split3,najprvi..i sve društvene stanove koje su komunističke metastaze pokrale i sebi za 1% cjene prodale!!!poslje toga se može srušit legalizzirano 68..jer nisu kaznu platili duplo veću od papira..pa onda zgradurine koje imaju papire,kriminalom stečene..dakle sa preizgradjenih parcela..jer i lud vidi da je to teži kriminal,nego onaj di je netko napravio kuću po zakonu, a bez milosti istih komunističkih velemoža i gradjevinske mafije..dakle kuće u pristojnim gabaritima kojima država nije pružila infrastrukturu koju naplaćuje,te rušit četvrte..dioklecijanovu palaču,petu..zašto da i ona sama ostane,nije zabilježeno da ima kakvu dokumentaciju..a ova problematika očito nema zastare..
ikusi,ja ću tad tužit državu da mi vrati novac za stanogradnju a di ćeš ti stanovat???u bačvi,kako sam triba i ja??
Komentar od: Qwert | Komentirano: 10. siječanj 2013. 11:31
Ako mu ta zgrada ima 930 kubika a neka normalna visina etaže neka je 2.6 metara onda taj podstanar gradi oko 357 kvadrata stambene površine.

Dabog da svi podstanari iz podstanarstva uletili odma u minimum 300 kvadrata.
Ili on po dobron staron kaštelanskon običaju misli oziđat taj volumen, sredit samo jednu sobu i živit u njoj idućih 40-50 godina neinkartane fasade bez ograde na balkonima.
Komentar od: Qwert | Komentirano: 10. siječanj 2013. 11:19
E moj novinaru, to šta si napisa da je površina 930 kubika je ka da si napisa da u bocu stane 6 ampera vina.

Površina se računa u metrima kvadratnim a volumen (zapremina) u metrima kubičnim.

I ja bi volia da se komunala zaračunava po površini a ne volumenu.
Komentar od: Stari Tovar | Komentirano: 10. siječanj 2013. 2:14
"Objekt koji naš sugovornik želi izgraditi površine je 930 kubnih metara."

Krepa san od smija...
Komentar od: marisol5 | Komentirano: 9. siječanj 2013. 22:55
Žaj mi je čovika jer san i sama prije izvjesnog broja godina isto sve legalno platila pa gradila i postala predmet ismijavanja susjedstva.
Komentar od: sttipe | Komentirano: 9. siječanj 2013. 22:51
zadnja susjedska rasprava prošla je u identičnoj raspravi..sidi nas 5,dva su u kućama s papirima na nas tri bez papira..jedan od ova dva je stari susjed,gradija,kraj 60tih,/ na početku 70tih.čača komunistički direktor,kuća -mašala..drugi jekupija zadnju parcelu i na 400 kvadrata dobija papire za gradnju,i to kad se nije moglo nego na 500 gradit..počmeovaj pametovat,kako je on sve na papire gradija,itd,itd..kako bi bilo pošteno da i crnjaci sve to plate..pa ja čovika pitam,šta je i od koga dobija,za taj novac..da mu malo pojasnim taj ljubavni trokut;država-legalni graditelj,on,bespravni graditelj,ja,pita sam ga šta on misli odakle mu struja,voda,asfalt,pa i telefon..on odgovara ja platio pa dobio.ja ispravljam netočan navod.objašnjavam mu da smo vodu doveli sa magistralnog vodovoda,do njega ima 200 metri,doveli ja i još 2 susjeda..da je tribali sve to iskopat kupit cjevi i sve zakopat,a vodovod je samo spojija par holendera,i našu cjev uboja u magistralnu.postavili su zadnji metar,naše cjevi.reka sam mu i odakle mu struja dolazi.vidija je i sam da ide sa moje kuće..nije zna da su i ti kabeli i 3 stupa plaćeni novcem nas troje.potvrdija mu je drugi legalni,jer je to i on plaća.shvatija je na kraju da smo ga komunalno mi opremili a da ga je država samo okrala.i njega i većinu legalnih.ta dva imaju papire ,u cilom kvartu pola kilometra uokrug.a ja sam dlaku kratak s novcima da bi i mene okralo.a da sam mrvu "duži",prvo šta bi učinija bilo bi da grad zaustavim u davanju papira!!!jer još nemaju detaljne planove!!!a meni su govorili da mi papire nemogu dat jer nemaju detaljne planove!!!e kad nisu meni dali papire(da mi mogu naplatit više za kaznu)nemogu ni susjedu davat papire jer planove još nemaju!!!ovako mi ne preostaje ništa drugo nego platit državi šta sad traži,i tužit ju da mi da stan za 2% cjene,ka ostalima kojima je odbijala za stanogradnju ka i meni.skupo će joj bit,vrdoljakovo uzimanje velikog novca..kad dobijem stan, onda ću privatno tužit današnje članove vlade da su oštetili državu,nakaradnim naplatama legalizacija ljudima kojima su bili dužni stanove...
Komentar od: debotoijusto | Komentirano: 9. siječanj 2013. 22:20
hi hi hi...
eno sj. koreja poziva ulagace , tu smo , li-la , malo je ipak bolje kod njih , jos nitko nije zaj*****

isprika covjeku, znam da mu nije do humora . sve to platis a i dalje zivis u faveli