StoryEditorOCM
DalmacijaPRIJATELJI, OTVORENA SU VAM VRATA

Dalmatinsko srce veliko poput Ukrajine

Piše PSD.
9. kolovoza 2015. - 01:30
Spasiba, Pirić! Hvala, Pirić! Tako je 150 mladih Ukrajinaca na odmorištu “Krka“ pozdravilo glavnog organizatora humanitarne akcije Ivicu Pirića, zahvaljujući kojemu će dio ljeta provesti u Hrvatskoj, daleko od crnih, ratnih zbivanja u svojoj domovini.

Riječ je, zapravo, o nastavku akcije, koju je u lipnju pokrenuo bivši nogometaš Arsenala iz Kijeva, a danas nogometni menadžer. U prvom je navratu na odmor u Makarsku i Trogir stiglo je pedesetak ukrajinskih izbjeglica.

Ovoga je puta ta brojka utrostručena, zbog čega ni ukrajinski mališani, niti Ivica Pirić nisu krili sreću i oduševljenje.

Potpora obiju vlada

- Kada vidim da me grle, kada se žele sa mnom fotografirati, onda znači da smo uspjeli. No, na ovom nećemo stati. Ovo je tek početak jednog dugoročnog projekta pomoći zemlji, koja pati kao što je patila i moja domovina devedesetih godina prošlog stoljeća. Kad smo pokrenuli akciju, plan je bio da u Hrvatsku dovedemo pedesetero djece.

Već sada smo tu brojku i te kako nadmašili, a tek očekujemo dolazak ukrajinskih ranjenika na rehabilitaciju. Dogodine bi u ovo doba trebalo stići još petsto malih Ukrajinaca. Naravno, ništa od toga ne bi bilo moguće, da nemamo podršku ukrajinske i hrvatske Vlade te Crkve i Crvenog Križa - kazao nam je Pirić na dočeku autobusa, koji su doveli djecu iz ratom pogođenih regija Donbas i Dnjipropetrovsk.

Prije nego su s odmorišta “Krka“ djeca krenula prema svojim odredištima, Makarskoj, Okrugu Gornjem i Rogoznici, družili su se i sa Natalijom Galibarenko, zamjenicom ukrajinskog ministra vanjskih poslova, te ukrajinskim ambasadorom u Hrvatskoj Oleksandrom Levčenkom.

I Galibarenko i Levčenko naglasili su kako je ova humanitarna akcija još jedan dokaz da su Hrvatska i Ukrajina oduvijek gajile prijateljske odnose.

- Mi smo Hrvatskoj pomagali u njenim teškim trenucima, prije dvadesetak godina. Danas se sve okrenulo, no scenarij je zapravo isti. Hrvati su znali kojoj se strani treba prikloniti, jer su i sami prošli slične patnje. Nadamo se da će i drugi aktivisti u Hrvatskoj slijediti primjer Ivice Pirića, koji je najzaslužniji što su danas u kampove Crvenog križa stigla tri autobusa djece.

Znamo da je Hrvatska 5. kolovoza proslavila 20. obljetnicu svoje velike ratne pobjede. Vjerujemo da ćemo i mi uskoro biti u istom raspoloženju - unisono su zaključili ukrajinski ambasador i zamjenica ministra vanjskih poslova.

Petar Mikuličin
foto: nikša stipaničev / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:46