StoryEditorOCM
Dalmacijaprijeti stečaj

Vlada digla ruke i od Kaštelanskih staklenika

Piše PSD.
5. veljače 2015. - 23:01

Rješenjem nagodbenog vijeća obustavljen je postupak predstečajne nagodbe nad dužnikom poduzećem “Kaštelanski staklenici”, objavila je Zagrebačka burza. Protiv tog rješenja može se podnijeti žalba Financijskoj agenciji, o kojoj odlučuje Ministarstvo financija. Žalba, međutim, ne odgađa izvršenje rješenja. S obzirom na obustavljanje predstečajnog postupka, Fina će, ako za to postoje razlozi, podnijeti prijedlog za pokretanje stečaja.

Nagodbeno vijeće u obrazloženju navodi da je 30. siječnja ove godine održano ročište za glasovanje o Planu financijskog restrukturiranja “Kaštelanskih staklenika”. Međutim, do početka ročišta za glasovanje, kao ni na samom ročištu, nije zaprimljen ni jedan formatizirani obrazac.

S obzirom na to, Vijeće je proglasilo da se Plan financijskog restrukturiranja ne smatra prihvaćenim, budući da ni jedan vjerovnik s pravom glasa nije glasovao za Plan.

Nagodbeno vijeće također je konstatiralo da je rok za vođenje ovog postupka pred istekom, stoga nije moglo pozvati vjerovnike da predlože izmijenjeni plan.

Paladin se nada

Unatoč donesenom rješenju, direktor kaštelanskog poduzeća u većinskom državnom vlasništvu Marijo Paladin kaže kako se još uvijek nada da do stečaja neće doći. Paladin je uvjeren da staklenici imaju izgleda za nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.

Mogućnost žalbe na rješenje Nagodbenog vijeća nije velika utjeha staklenicima, zna li se, neslužbeno doznajemo, da se na spomenutom ročištu uopće nisu pojavili predstavnici Ministarstva financija, koji je najveći vjerovnik, kojemu su “Kaštelanski staklenici”, Poreznoj upravi konkretno, do isteka roka za predstečajnu nagodbu trebali isplatiti 26 milijuna kuna na ime poreznog duga.

Dug nije isplaćen, za taj iznos račun poduzeća može biti blokiran, a za naplatu svojih potraživanja Ministarstvo se osiguralo založnim pravom na kompletnu imovinu “Kaštelanskih staklenika”.

J. MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:25