StoryEditorOCM
DalmacijaBAŠTINA ‘NA DLANU’

Putokazi za povijesne lokacije u Sinju i okolici

Piše PSD.
29. siječnja 2015. - 09:02
Grad Sinj je u godini velike 300. obljetnice Sinjske alke sve spremniji i za turiste. Pune tri godine otkako je Turistička zajednica Sinja pokrenula projekt označavanja kulturno-povijesnih znamenitosti radi boljeg informiranja turista, ali i edukacije lokalnog stanovništva o kulturnoj baštini u njihovu okruženju, označeno je 19 kulturno-povijesnih spomenika, postavljeno 13 putokaznih ploča te dvije ploče dobrodošlice.
Prvi je to put da su gosti Sinja dobili takozvanu “smeđu signalizaciju” uz pomoć koje će sasvim jednostavno i lako pronalaziti put do najjvažnijih kulturno-povijesnih točaka u obilasku grada. Time je Sinj pretekao mnoge puno razvijenije i bogatije turističke sredine u Dalmaciji.
– Još 2012. godine počeli smo s postavljanjem intepretacijskih ploča uz 14 znamenitosti u gradu, a zatim smo označili još osam znamenitosti i postavili osam putokaza, tako da se gosti sada sasvim lijepo mogu snaći u šetnji Sinjem i njegovim znamenitostima.

Bespovratna sredstva

Uz to im je na raspolaganju i plan grada s označenih 15 kulturno-povijesnih točaka i već sada vidimo kako gosti uz pomoć te “turističke signalizacije“ samostalno obilaze grad – kaže Jelena Bilić, direktorica TZ-a Sinja.Proteklih dana obnovljena je infoploča na tvrđavi Sinjski grad, postavljena je infoploča na ulazu sinjskog Hipodroma, označena je zgrada bivše željezničke postaje i Litrin obor te su postavljene tri nove putokazne table u samom centru grada.

Na infopločama nalaze se podaci o spomenicima i znamenitostima na hrvatskom i engleskom jeziku te QR kod. Aktivacijom QR (quick response) koda na ploči pomoću smart mobilnog telefona, turisti će se moći informirati o kulturno-povijesnim znamenitostima Sinja na moderan način, kakav se već primjenjuje u svjetskim metropolama, kaže direktorica TZ-a Sinja.

U projekt označavanja kulturno-povijesnih znamenitosti, TZ grada Sinja i Grad Sinj utrošili su oko 130 tisuća kuna, od čega su preko natječaja Hrvatske turističke zajednice dobili 86 tisuća kuna nepovratnih sredstava.


Ružica MIKAČIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:55