StoryEditorOCM
DalmacijaU povodu blagdana svetoga Luke

Oduševio prvi ganga fest na Kamenmostu

Piše PSD.
19. listopada 2012. - 00:52
U povodu blagdana svetoga Luke i dana općine Podbablje, gangaška kulturna udruge Bile ruže, uz pomoć kulturne udruge Kolajna iz Grubina, organizirali su u četvrtak poslije podne i navečer, prvi susret gangaških skupina iz mnogih mjesta Imotske krajine i suzsjedne Bosne i Hercegovine.

Osim muške i ženske družine Bile ruže, bile su tu i skupina Bile golubice iz Grubina, muška, ženska i dječja gangaška i folklorna skupina Nuove iz Runovića, potom poznati Kordini gangaši iz Podbablja, gangaši iz Dicma,te članovi gangaške skupine Bukovica kod Tomislavgrada te Kud Mokro iz Širokog Brijega. Razdragani posjetitelji mogli su čuti i guslare Antu Gudelja i Ivana Jonjića Ljoljića.

Raskoš baštinskog naslijeđa Imotske krajine, ali i hrvatskog puka iz susjedne Bosne i Hercegovine, mogao se osim u sočnoj gangi vidjeti i doživjeti u izvornoj narodnoj nošnji.Pjevale su stare, ali i mlade Runovićanke pjesme svoga mjesta, odgovarale su im Bile ruže skupina koja okuplja gangašice iz Podbablja, Kamenmosta, Zmijavaca i Bušanja, pljeskalo se Bilim golubicama, guslarima.

Sve u svemu pokušaj organizatora svakako je za pohvaliti. Najteže je bilo početi, najteže prvi put organizirati, a već slijedeće godine svi sudionici najavili su ponovno susret za blagdan svetoga Luke.

Svaka čas organizatorima, ponajprije Bilim ružama. Pjevale su, trčale oko sudionika da im ugođaj bude pravi domaćinski i u tome su uspjeli. Svaka čast.

Tekst i snimka: Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:47