Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Šibenik

Objavljeno 10.10.2012. u 08:20

među 16 eu-projekata hrvatskih voda

Kvalitetni vodosustav Pirovac-Tisno-Jezera tijekom 2016. godine

Općina Tisno  kao nositelj projekta, pripremila je, kaže načelnik Ivan Klarin, dokumentaciju i kandidirala projekt kojeg je odobrila stručna komisija Hrvatskih voda
Načelnik općine Tisno Ivan Klarin vratio se nedavno iz Zagreba s dobrim vijestima. Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza, pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te predstavnici 16 komunalnih tvrtki potpisali su, naime, sporazum o provedbi sufinanciranja poboljšanja sustava vodoopskrbe i sustava upravljanja otpadnim vodama sredstvima Strukturnih fondova EU.

Prva faza ove godine

Kako je u okviru pretpristupne pomoći otvorena mogućnost financiranja pripreme novih infrastrukturnih projekata iz sektora voda, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode definirale su listu 16 novih potencijalnih projekata među koje je, u cijelosti, ušao i projekt Pirovac-Tisno-Jezera.

Općina Tisno kao nositelj projekta, pripremila je, kaže načelnik Klarin, dokumentaciju i kandidirala projekt kojeg je odobrila stručna komisija Hrvatskih voda.

- Projekt je time uvršten u zahvat izgradnje objekata vodno-komunalne infrastrukture koji će biti sufinanciran sredstvima Strukturnih i kohezijskih fondova u ukupnom iznosu od gotovo 300 milijuna eura. Daljnje vođenje projekta preuzet će šibenski Vodovod i odvodnja. Prema planu, sustav odvodnje Pirovac-Tisno-Jezera bi se trebao okončati tijekom 2016. godine. Iz tog detalja je razvidno da je uvršten u prioritete vodno-komunalne infrastrukture u Hrvatskoj, čime smo iznimno zadovoljni - kaže Klarin.

Dodaje kako je lokacijska dozvola već izdana za cijeli sustav i predana je na potvrdu glavnog projekta.

- Prva faza započet će već iduće godine raspisivanjem javne nabave za početnu izgradnju za koju su osigurana sredstva. U toj fazi Pirovac i Tisno bit će spojeni gravitacijskim cjevovodom odvodnje kojim će se također spojiti ulaz u Tisno sa središtem mjesta. Ne bude li žalbenog postupka i radovi bi, nakon natječajne procedure mogli započeti do kraja iduće godine - zaključuje Klarin.

Tišnjanski načelnik podsjeća da je općina Tisno još 2005. godine potpisala sporazum o izgradnji vodovodno-komunalne infrastrukture koji je ušao u projekt “Jadran 2” no, financijski aranžman je bio znatno nepovoljniji od sadašnjeg. Podrazumijevao je djelomično financiranje projekta kreditom Svjetske banke te sredstvima građana.

marina jurković

Kandidirao se i Šibenik

Potpisivanju sporazuma u sklopu prezentacije IPA Operativnog programa za zaštitu okoliša prisustvovao je i šibenski gradonačelnik Ante Županović te dogradonačelnik Franko Vidović. Grad Šibenik je, naime, za bespovratna sredstva kandidirao pripremni projekt izgradnje kanalizacijskog sustava u jugoistočnom dijelu Šibenika i proširenja (dogradnje) uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Operativni program za zaštitu okoliša sufinancira se sredstvima Europske unije iz pretpristupnog programa IPA, komponenta IIIB i usmjeren je na područja gospodarenja otpadom i upravljanja vodama. U ime Grada Šibenika sporazum je potpisao Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik.Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Trenutno nema komentara!