Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Crna kronika

Objavljeno 22.09.2009. u 15:35

Havarija tankera na Hvaru: pijani kormilar vozio, kapetan boravio u - zahodu

Nakon što je pola sata nakon ponoći u utorak Lučka kapetanija Split primila obavijest od zapovjednika motornog tankera „Antonia" kako se nasukao na otočić Pokonji Dol kod otoka Hvara, odmah su isplovili na mjesto događaja. Utvrđeno je kako onečišćenja mora nema, a srećom niti ozlijeđenih.

Brod je s pet članova posade isplovio u ponedjeljak u 14 sati iz luke Sustipan (Dubrovnik) za terminal Ina –Petronafta u Solinu, u balastu bez tereta. Na brodu se ipak nalazilo oko tisuću i pol litara pogonskog goriva.

- Niti kap nije završila u moru, kazuje nam kapetan Boris Matošić, splitski lučki kapetan.

No, koja kapljica više završila je ipak u kormilaru! Rutinskom kontrolom razine alkohola u krvi, koja se radi nakon havarije, kod njega je utvrđeno 1.7 promila. Dok je pripiti kormilar bio na mostu, kapetan je bio odsutan. Gdje? Kako je svojim potpisom potvrdio tada je otišao u WC, «na trenutak»...

- Obojici sada slijedi optužni prijedlog pred Prekršajnim vijećem Kapetanije, rekao nam je kapetan Matošić, objašnjavajući kako i kapetan «Antonie», kao odgovorna osoba na brodu, i pjani mornar, kao – neodgovorna osoba, mogu dobiti novčane kazne zbog nemara, ali prijeti im i oduzimanje licence na neko vrijeme.

Dvije rupice koje su nastale na trupu «Antonije» - ronioci su privremeno popravili kako bi pripremili brod za tegalj. Deset minuta prije 13 sati – tegljenje je i započelo, te se očekuje kako će brod stići u Kaštela oko 16 sati.

Tegljač «Argus» će pratiti tanker do terminala, gdje bi se trebala izvršiti degazacija, nakon čega će brod najvjerojatnije otići u dok na popravak u Vranjic.

                                                                                   m. budimir / EPEHA, foto: mmpi

Tanker Antonia s istim zapovjednikom nasukao se i 2007. na Pelješcu

Tanker Antonia splitske tvrtke Tanker d.d. nasukao se i početkom ožujka 2007. kod Lovišta na zapadnom dijelu Pelješca. I tada je sve prošlo bezbolno, brod je bio bez tereta kojeg je ranije bio iskrcao u Dubrovniku, a s hridi ga je odsukao Brodospasov remorker Antares.

Zbog brzog djelovanja nije došlo ni do onečišćenja mora, premda je u tankovima tada bilo oko 3000 tona goriva. Zanimljivo je da je i tada na Antoniji bio isti zapovjednik kao u utorak kod Hvara, kap. Cvetko Petrović, a kao uzrok havarije spominjala se loša vremenska situacija, odnosno jaki pljusak koji je smanjio vidljivost.

- Točno je da je naš tanker već imao havariju nalik ovoj kod Pokonjeg Dola na Hvaru, ali tada je bila riječ o objektivnim okolnostima, odnosno lošem vremenu. Po svemu sudeći sada je u pitanju ljudski faktor, dobili smo informacije da je kormilar bio pod utjecajem alkohola, a kako naš interni pravilnik zabranjuje svaku upotrebu alkohola u plovidbi nakon okončanja istrage razmislit ćemo o sankcijama za krivce, kazao nam je predsjednik Nadzornog odbora Tankera d.d. Zvonko Matijaš.

Ivica Profaca/EPEHA


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: | Komentirano: 26. listopad 2009. 13:01
ovo su ONI koji su dobili na natječaju posa razvoza goriva po jadranu.. super firma bez ijednog broda za vrijeme natječaja.. a namistilo da ONI dobiju posao, a stara firma 20 godina bez ikakvog incidenta, sve uredno i OK . njima otkaz posla, ljudi kući,, brodove u rezalište - uglavnom propali...
BRAVO HDZ...!!!
Komentar od: spiroi | Komentirano: 23. rujan 2009. 12:24
Zao mi je kolege i prijatelja Cvjetka Petrovica,ali sta je tu je moj Cvjetko....
Komentar od: | Komentirano: 23. rujan 2009. 1:32
pardon,mislim da je ime broda bilo nautica - 64.....
Komentar od: | Komentirano: 23. rujan 2009. 0:37
hoho..a..jeli iko ikad odgovarao za onu 'nauticu-62" prije jedno 8 godina i 9 miseci???????
Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 22. rujan 2009. 21:56
od pomoraca se sve više traži a sve manje in se pruža. nažalost, brodovlasnicima je najjača strana smanjivat broj posade ča automatski izaziva dodatne napore, pogotovo za one u gvardiju. jemadu propise po koijiman moradu jemat određeni minimum sati odmora nakon gvardije, ma to niko ne gleda, svak muti i onda svi po njima kad se čagod dogodi. a to ča je ovi timunjer bija pijan, to kapitanu ni baš za falu, nevirujen da ni primjetija da je čovik pod bunbon.
Komentar od: kačaleđna | Komentirano: 22. rujan 2009. 20:55
"Havarija tankera na Hvaru: pijani kormilar vozio, kapetan boravio u - zahodu"

"na Hvaru" - triba stat: pokraj Hvara
"kormilar vozio" - kormilario
"boravio u zahodu! - bio u zahodu

(boravak u zahodu mi smrdi na nešto drugo)

Čini se da su urednici mahom žabari?

Komentar od: faganel | Komentirano: 22. rujan 2009. 19:47
A šta će bidni. Nisu dobili plaću 5 miseci pa udrili po piću za ubit tugu,a gazda in se fali okolo kako radi kuću.
Komentar od: papan | Komentirano: 22. rujan 2009. 18:08
Amožda se nisu razumili pa oba išla u klozet.
Komentar od: jadnycek | Komentirano: 22. rujan 2009. 17:42
ok spava pa šta,bilo je lipo vrime,prida je gvardiju timuneru ni prvi ni zanji put,a može bit da se ovi naloka dok je bio na timunu,najlakše je pisat da su to sve pijančine itd.Sveto je ok i nije pijančina a na koncu i njemu je rađen alkotest i bio je negativan,a sigurno mu nebi prida gvardiju da je vidio da je timuner pijan
Komentar od: | Komentirano: 22. rujan 2009. 17:20
zahod je za kapetaniju i naivce. Kapetan je spavao. Pa to je kod njih uobicajena praksa da jedan spava a drugi vozi.
Komentar od: kačaleđna | Komentirano: 22. rujan 2009. 17:05
ma to je ekipa starih bumbarijola, svak to zna. antonija ima i radar. to što ga ne znaju ni upalit ni koristit - drugi je par rukavi, i razlog (uz bumbu) za nasukanje 2007. moš' mislit šta je timunjer loka sam (svi su skupa u balunu), a "kapetan" biće siguro oni o' sete kolpi !
Komentar od: | Komentirano: 22. rujan 2009. 16:40
Ravanella u sridu.Vlasnik nema koga nije prevario ukljucujuci i mene. Ipak netko sve to kontrolira i vraca prema zaslugama.
Komentar od: nitko_poseban | Komentirano: 22. rujan 2009. 16:17
Kormilar se napio, kapetanu se prisralo-eto nesriće.
Komentar od: Ravanelli | Komentirano: 22. rujan 2009. 14:27
Ovo je drugi put,kapetan je rože di fiori,vlasnik još jači.