StoryEditorOCM
DalmacijaRAT S TONAMA SMEĆA

Solinjani 'oslobodili' Mramornu

Piše PSD.
15. prosinca 2015. - 20:20
Nismo odustali od naše Mramorne, samo ima tu još puno posla, poručili su članovi građanske inicijative koja želi Solinjanima vratiti more i plažu njihova djetinjstva dok su pomagali solinskim roniocima izvlačiti smeće iz podmorja kod Mramorne.

Pozivu organizatora odazvali su se članovi Ronilačko-ekološkog kluba “Solin”: Damir Banić, Dragan Maretić, Dario Roso, Mario Radmilo i Nikola Drašković, a da bi se sve to lakše izvuklo na obalu, pomoć su sa brodica dali i Jakov Šalov, Ivanko Smoljo i Tomo Škare.

Osim starijih, kojima ova plaža svakim povratkom, kažu, budi nove uspomene, poput onih iz Udruge “Solinjani”, vridna je bila i mlađarija, članovi rukometnog kluba “Jadro” i gimnastičkog kluba “Gym Solin” i druga djeca koja će od ove subote tako imati i svoja sjećanja.

Među njima najmlađa je trogodišnja Ema Fadić, govori nam njezin dida Miro Podrug, ponosan šta će i unučica jednog dana imati uspomene s Mramorne.

Pored Mjesnog odbora Sveti Kajo, koji je otpočetka uključen u akcije oko Mramorne, pridružili su se i vatrogasci DVD-ova “Solin” i “Vranjic”, te svetokajska udruga “Život”. Nije izostala ni financijska podrška Grada Solina, ističu organizatori.

- U planu nam je osposobiti plažu za iduće lito na dobrobit svih građana. Osigurati joj pješački prilaz i nasuti žalo - naglašavaju Ivica Radnić, Mira Milišić i Rebeka Milanović.

- Vodimo i dalje razgovore s Inom, Cemexom i ljudima iz Željeznica koji se nalaze uz ovo područje da nam u tome pomognu. Cemex će nam, primjerice, donirati žalo - dodaje Mira Milišić.

U pauzama se moglo osladiti kolačima koje su žene napravile, susreli smo Maricu Pušelić dok se priko “štrike” vraćala s košarom u kojoj je donila fritule...

- A za kraj će biti nešto konkretnije - veli nam Draško, koji će na kraju akcije gradelavat za sve sudionike, a kad plaža bude uređena opet će izvoditi skokove s mosta, najavljuje dok se čišćenje privodilo kraju.

- Nema čega nema - vele nam ronioci dok se na obalu vade gume, cijevi, kante, dijelovi špakera...

Sve je to poslužilo domišljatoj Martini Antonjeti Milanović i Bošku Vukeliću da izrade, a potom i ukrase prigodno novogodišnje drvce. Imalo je sve što treba, i svićice, i balune, i sajle kao morske girlande, a stigla je i boca šampanjca i “darovi” u jutenim vrićama pod ovaj neobični bor.

Mia Sesartić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:54