StoryEditorOCM
Dalmacijapali se pila

Srušit će nam 'Jadransku stražu'

Piše PSD.
4. prosinca 2015. - 00:40

Što je Marjan Splitu, Podstrani su stoljetni borovi Strožanca. Mi ih zovemo "Jadranska straža", što je sada pogotovo simbolično – gradeći priču govori nam Podstranka Maja Škaričić, koja nam se obratila u ime inicijative stanovnika te općine, udruženih kako bi spriječili devastaciju male oaze prirode na preizgrađenoj obali.

Dok se kroz privatne okućnice s Magistrale spuštamo prema moru, objašnjava nam kako nedaleko postoji javni put do šume, koji će njezinom prodajom izgubiti smisao, pa će pristup moru "nesretnicima" koji ne žive u prvom redu kuća biti još teži.

Zalazak sunca

– Cili se Strožanac kroz tu šumu spušta na more. Kilometrima nema takve hladovine. Sva dica budu ovdje i svi stari – govori nam dok prolazimo uz zjog za balote, smješten u sjeni visokih stabala s pogledom na Stobreč i pučinu.

– Da samo vidite zalazak sunca kroz ove grane – nastavlja zaneseno.

– Nisu ovi borovi opstali zato da bi ih netko posjekao i izgradio još jedan hotel. Ako to nismo dopustili sve ove godine, ne smijemo ni danas – govori nam Škaričić odlučno, naglasivši kako je sramota taj teren zvati građevnim, ma što pisalo u katastru.

– Općina bi ga trebala zaštititi, a ne prodati – zaključuje.

Stotinjak potpisa prikupljenih na ime peticije protiv gradnje u ovoj šumi, govori nam da, unatoč očitom manjku osjećaja za urbanizam, dio stanovnika ove općine ipak ima jednu svetinju. Riječ je o oko četiri tisuće četvornih metara zemljišta uz more, procijenjenog na 18 milijuna kuna, jedinom dijelu izvornog terena dalmatinskog priobalja u široj okolici, koji u sebi čuva posljednje obrise onoga što je nekad bio Mediteran. Kamene skale, suha zemlja, borovina i stijene, a podno njih mala šljunčana plaža, uokvirena kamenim gromadama. Na jednu stranu nabijeni niz privatnih kuća i hotela s dvorištima koja završavaju na uskoj betonskoj šetnici, a desno dvometarska ograda koja ostatak šume čuva za privatne vlasnike.

Da je riječ o slasnom zalogaju, ne negira ni prozvani načelnik Mladen Bartulović, koji ipak smatra da cilj opravdava sredstva.

– Općinsko se vijeće još 2003. godine složilo da će se tim terenom platiti uređenje obale, dakle i prije mog mandata. A sve smo formalizirali 2013. godine, kada smo počeli s izradom projekta uređenja – objašnjava nam dok otvara podeblji fascikl, pa listajući s dvojicom pročelnika izdvaja plan nove obale.

Rastvorivši ga preko nekoliko stolova, pokazuje nam gdje se planiraju stabla, a gdje dječje igralište.

– Znam ja dobro da su balote dio kulture stanovnika Podstrane, pa ćemo im nadoknaditi one koje gube na Jadranskoj straži, a bit će i novih dječjih igrališta – objašnjava spremno.
Sam je projekt, kaže, plaćen 2,6 milijuna kuna, a izradio ga je Građevinski fakultet, te predviđa uređenje 5,6 kilometara šetnice i šljunčane plaže, sa svim pratećim sadržajima, te priključak na sustav kanalizacije preostalim kućanstvima, a na sebe veže i uređenje prometne infrastrukture te uvođenje pješačkih prijelaza koji bi trebali omogućiti pristup korisnicima koji pristižu s gornje strane opasne prometnice.

– Našim sumještanima želimo osigurati svu potrebnu infrastrukturu, a kao turističkoj destinaciji, plaže su nam prioritet. Pozivam ih na strpljenje jer se ovo radi samo radi njih. Prvenstveno kako bismo odvojili javno od privatnog i kako im više nitko ne bi mogao reći da se kupaju na njegovu zemljištu. Borovi Jadranske straže kupit će mnogo više borova na novoj obali, masline, tamarise i drugo zelenilo – ističe načelnik, koji smatra da će nova obala višestruko nadoknaditi izgubljeno.

– Takve krasne plaže možete pronaći bilo gdje na svijetu, od Španjolske do Zimbabvea – zabrinuto će, međutim, Maja Škaričić, nazivajući ih uniformiranima i umjetnima.

Načelnik i pročelnici na karti su nam pokazivali
kako će divna biti njihova nova obala
– Sve su iste, nema u njima draži – nastavlja razočarano.

– Osim toga, tko kaže da će im se ta silna stabla uopće primiti? Nisu li sadili palme na onom pustom prostoru uz ušće Žrnovnice, isto slijedom nekog projekta? A dobili smo beživotne stupove na vjetrometini i žegi – govori nam nerado se prisjećajući relativno svježe uređenog terena na početku Podstrane.

– U golom, nasutom šoderu malo što može preživjeti, osim suncobrana i ležaljki – zaključuje rezignirano.
Na licu joj se zatim opet nasluti osmijeh pa nastavi:

– Jadranska straža je jedinstvena, u Podstrani više nema ničeg sličnog, a oni te stijene žele poravnati i nasuti betonom. I to u vremenima kada se u cijelom svijetu, više nego ikad, govori o zaštiti šuma i održivosti ekosustava. Sramota je lokalnih vlasti da je sami ne pokušavaju zaštititi, nego je rasprodaju. I nju i svoj obraz! – ističe Škaričić, navodeći kako je projekt izrađen da opravda korupciju i mešetarenje po obali.

Prodaju srce

– Tajkuni da se zavuku u šumu, a sirotinja na brisani prostor i pakao betona – zaključuje zabrinuto kimajući glavom.

I lokalni zeleni iz udruge "Eko-Sita" smatraju da se ova "žrtva" treba dodatno razmotriti. Kako navodi Ivanka Žaper, predsjednica udruge, lokalnim su se vlastima obratili s prijedlozima da zaustave prodaju tih parcela, te im dostave svu vezanu dokumentacija, kao i da na temu njihove prodaje organiziraju javnu tribinu.

– Jednom kada se takvo što proda, više nema povratka. Nadam se da će u Općini imati sluha i interesa da sve u miru rasprave s građanima – kazala je ističući važnost ove jedinstvene cjeline.

– Jadranska straža je pod šumom i uz more pa se tu spajaju dvije biocenoze, što to područje čini iznimno dragocjenim. Moje je mišljenje da su to pluća mjesta. Hotela ionako imamo četiri na potezu od jednog kilometra, a gradi se i peti. Ne možemo prodati srce da bismo dobili nogu – istaknula je ova aktivistkinja, predlažući parcijalno uređenje obale kroz EU fondove i prihode iz turizma.

Slaba prezentacija

– Zemljište je građevno i u vlasništvu je Općine Podstrana, a svi vijećnici jednoglasno podržavaju njegovu prodaju u korist uređenja obale – inzistira načelnik Bartulović, navodeći kako je projekt uređenja javnosti predstavljen još 2013. godine, no bez zabilježenog interesa, za što su, kaže, dijelom i sami krivi.

– Nismo se dovoljno prezentirali, priznajem. No, odgovorno tvrdim da će nova obala biti najljepša i najbolja u Dalmaciji, ako ne i na cijelom Jadranu, te smatram da je investicija opravdana. Dio sredstava, otprilike dva milijuna kuna, pokušavamo ostvariti kroz EU fondove, a spreman sam i dignuti kredit ako natječaj kojim slučajem ne prođe – zaključio je načelnik.

Tanja Giovanelli
Snimio Nikola VILIĆ/CROPIX

'Fali nam tek dio crte razgraničenja'

Za projekt uređenja obale nedavno je ishođena građevinska dozvola, a nedostaje im tek dio crte razgraničenja pomorskog dobra koji se definira od strane povjerenstva za granice Splitsko-dalmatinske županije, a koje očekuju do kraja mjeseca, te za koje tvrde da se ne odnosi na predio Jadranske straže, gdje je, navode, sve jasno.
Suprotno tvrdi Maja Škaričić, navodeći kako je od Stipe Čogelje, privremenog pročelnika županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, doznala da je sporno upravo razgraničenje na tom djelu obalne linije. Kako privremeni pročelnik nije bio na radnom mjestu u danima pripreme ovog teksta, a njegov zamjenik Mate Ivanković nije nam znao kazati koji dio obale nije jasno razgraničen, taj dio priče ostaje nedorečen.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:54