StoryEditorOCM

Otkriven spomenik u čast dolaska Hrvata u Kaštel Gomilicu

Piše PSD.
25. listopada 2015. - 16:42
Nakon osam mjeseci rada, na ulazu u svetište Gospe od Milosti u Kaštel Gomilici svečano je otvoren i predstavljen spomenik u mozaiku, djelo Ilije Pašalića , koji govori o opstojnosti Hrvata i njihove vjere na ovim područjima.

Kako je autor i kazao, spomenik je nastao kao zahvala svim majkama, posebno Majci Božjoj, zaštitnici Kaštel Gomilice, koja je najzaslužnija što su Hrvati stoljećima na ovom prostoru.

- Osim lika Majke Božje, ovim sam spomenikom pokušao obuhvatiti sve ono što je bitno od dolaska Hrvata na prostor Gomilice i katoličke vjere njezinih stanovnika, od našeg svetišta, preko svetih Kuzme i Damjana, Kaštilca, stare i nove crkve svetog Jeronima.

Tu je i kompilacija grba prema motiva sa starih grbova koje danas možemo vidjeti tek na grobnicama, na kojemu su more, sidro, kosir, suhozid, križ kao kršćansko obilježje te prepoznatljiva šahovnica. Ovo je spomenik opstojnosti hrvatskog roda na ovom prostoru, jer mnogo je njih pokušalo ovo područje osvojiti kroz povijest, no samo su Hrvati ovdje opstali cijelo vrijeme - kazao je autor Ilija Pašalić.

Autor spomenika ovom je prigodom zahvalio svim svojim sugrađanima koji su mu pomogli u realizaciju ovog projekta, a o samom spomeniku govorio je župnik gomiličke župe, don Ante Čotić.

- Ovaj jedinstveni spomenik izrađen je od malih djelića tvrdog dalmatinskog kamena. Pokazuje povijest ovog dalmatinskog mjesta. Njegov izričaj pokazuje vjeru u Boga i povezanost s crkvom ovdje, u Kaštel Gomilici, o čemu govori više crkava na ovom mozaiku, koje je gradio vrijednii gomilički puk potpomognut onima koji su odselili odavde, a uvijek su ostali vjerni svom narodu i svom mjestu.

Autor je spomenik izradio kao uspomenu na prošlost i sadašnjost ove župe, na čemu mu iskreno čestitam i zahvaljujem u ime svih župljana - kazao je don Ante Čotić, koji je spomenik blagoslovio.
Iliji Pašaliću ovom prigodom čestitao je te zahvalio i dogradonačelnik Zoran Bonacin, kao i Anton Jureškin iz župnog pastoralnog vijeća u Kaštel Gomilici te župljani Gomilice koji su pristigli u svetište.

Jakov Žarko
Snimio Luka IŠTUK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:48