StoryEditorOCM
DalmacijaAKCIJA PRIJATELJA POGINULIH RONILACA

Ploča na ulazu u smrtonosnu špilju Poganicu na Šolti

Piše PSD.
5. rujna 2015. - 11:30

Nedavno stradanje dvojice ronilaca u špilji Poganici na jugozapadnoj strani otoka Šolte ponukalo je i prijatelje poginulog Ervina Kuzmanića te Olivera Gansena u akciju.

Oni žele da se nekako zaštiti ulaz u podmorsku špilju, ili barem upozori na opasnost koju krije podmorje, gdje su i 2002. godine dvojica ronilaca izgubila život, Čeh Miroslav Kukliš i naš policajac Oliver Majić.

- Slažemo ideju o tome kako zaštititi druge ronioce koji žele u obilazak Poganice, a najbolje bi bilo ulaz u takozvani bunar odnosno dimnjak, koji se nalazi na osam metara dubine, zatvoriti mrežom, no nije to rješenje samog problema.

Mi samo želimo upozoriti ronioce, još jednom naglasiti kako je dolje izuzetno opasno, kako se svaki propust pri zaronu plaća životom - kazuje nam Robert Kramarić, prijatelj dvojice stradalih ronilaca i sam iskusan ronilac, instruktor te predsjednik splitskog kluba “Nautilus”.

- Kako sam u startu protiv zabrana, jer ne može se sve zabraniti, možda bi rješenje bilo postavljanje sigurnosnog konopa oko samog ulaza.

Vidjet ćemo što se može realizirati, no mi ćemo svakako kao znak sjećanja na naše prijatelje postaviti spomen-ploču na ulaz u samu špilju.

Uz ploču ćemo i staviti znak opasnosti, s još jednim upozorenjem svima koji žele zaroniti unutra - naglašava Neven Katić, iskusan ronilac i instruktor ronjenja, o ideji koja bi uskoro trebala biti realizirana.

PIŠE: S. BARČOT,
FOTO: Ilustracija/CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 06:33