StoryEditorOCM
Dalmacijapomazane gamele

Solinski lovci počastili sugrađane kobasicama od divljači i veprovinom

Piše PSD.
21. kolovoza 2015. - 01:11
Da su solinski lovci, članovi Lovačkog društva "Voljak", i Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije pod pokroviteljstvom Hrvatskog lovačkog saveza i Grada Solina uspješno organizirali "Lovačku večer" uz Jadro govori i podatak o 800 "pomazanih" gamela u koje su se podijelile porcije kobasica od divljači sa fažolon i veprovina na 101 način, kako nam je pobrojio Željko Grubišić, čelnik Lovačkog društva "Voljak" iz Solina.

- Želja nam je da ovako nastavimo svake godine uoči blagdana Male Gospe i Dana grada Solina, da počastimo građane lovačkim specijalitetima i organiziramo uz to i prigodni kulturno-umjetnički program – kazao nam je Mladen Balić, predsjednik Lovačkog saveza splitsko-dalmatinske županije najavljujući nam i nastup lovačke klape "Sveti Hubert".

I dok su tako Solinjani i njihovi gosti pristizali do ogromne teće i kacijole od dvi litre, kojom je "dirigira" tajnik "Voljaka" Žarko Matenda, predsjednik Lovačke udruge "Donja Kaštela" Ivica Mornar nam je pokušavao opisati šta čini dobar lovački gulaš.

- Od šest ujutro smo sickali meso, kapulu, dinstali, mišali...dolivali temeljac... - veli Ivica dodajući kako im ne pada teško sav taj posao.

- I nije. Jer lovci će učiniti sve za dobro druženje, ka šta je ovo večeras – potvrđuju i dugogodišnji lovci "Voljaka", Ante Sanader iz Dugobaba i Solinjanin Tiho Grubišić. Oko teće su se cili dan vrtili i lovci iz društava Dugopolja, Kreševnica-Šestanovac, Kaštela, Trogira, kuvali su i Davor Plazibat, Bruno Vukić, nabrajaju nam okupljeni lovci.

A, jili su svi redon, i dica i stariji...

- Doša san jer volin divljač. I moran van reć da je odlična – kazao nam je Frano Batinić u društvu prijatelja. Inače je s Lovreća, a živi na splitskom Kmanu, kaže.

Sestre, jedanaestogodišnja Laura, devetogodišnja Mia i dvije godine mlađi brat Roko Brčić također su guštali u spizi u društvu mame Rafaele. Kažu, obožavaju divljač jer dida Apa im to često sprema.

Neki su lovci, kažu, u gostima, i samo su došli "močit kruv u pjat", veli nam Alen Tarle koji lovi u drniškom kraju s lovcima tamošnjeg društva "Kamenjarka".

Feštu nisu propustili ni Davor Martić, urednik našeg priloga "Dobra kob" i kolega Mladen Nejašmić hvaleći lovce u organizaciji čitavog događanja.

Piše: Mia Sesartić, FOTO: Paun Paunović/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:10