StoryEditorOCM
DalmacijaSpas u zadnji čas

Spriječena katastrofa: vodonosac Ministarstva obrane dovezao vodu na Hvar, za nestašicu krive Makarane

Piše PSD.
20. srpnja 2015. - 18:25
16:25 - Istočni dio Hvara, mjesta Sućuraj, Bogomolje i Selca dobili su jutros 225 prostornih metara vode koju im je vodonoscem dopremio MORH, a do kraja dana, kako se doznaje od načelnika Sućurja, iz Ploča ili Splita trebao bi stići još jedan vodonosac s 300 kubičnih metara.

Načelnik Sućurja Ivan Slavić rekao je za Hinu da s isporukom vode ima teškoća zbog tehničkog problema na cijevima kojima teče iz Živogošća prema Maloj Dubi i Sućurju. Ta su mjesta ostala bez vode u subotu oko 10 sati zbog čega su se najviše bunili turisti. Cijev koja vodu "doprema" do Sućurja na višoj je razini, zbog čega zna pasti tlak, objasnio je Slavić.

"Prije sedam godina dogodila se ista stvar, a riješilo se tako što se ulagalo u protoke vode. Čini se da smo mi Vodovodu iz Makarske beznačajni za bilo kakva ulaganja jer u sekundi trošimo maksimalno osam litara vode.


13:05 - Baš u trenucima kad su se mještani općine Sućuraj, nakon 24 sata bez vode usred najvećeg toplinskog vala u proteklom desetljeću, spremali na veliki prosvjed na istočnoj obali Hvara ukazao se brod Ministarstva obrane. Tako je, barem na neko vrijeme, spriječena neviđena blamaža i turistička katastrofa.

Prema prvim informacijama, mještani Sućurja i okolnih mjesta sada raspolažu s oko 500 kubika vode što je dovoljna količina za otprilike jednodnevne potrebe u uvjetima ekstremne vrućine. Budući da voda iz regionalnog vodovoda na Hvar nije stizala više od 24 sata, otočanima je potreban još barem jedan vodonosac da bi mogli normalno funkcionirati u narednih dan-dva.

Uz stabilan pritok vode iz Makarske situacija s vodoopskrbom na otoku mogla bi se normalizirati najranije u srijedu.

Do tada, otočani i njihovi gosti usred toplinskog vala i dalje će biti suočeni sa značajnim redukcijama zbog kojih su mnogi turisti već otkazali smještaj na ovom dijelu otoka, a neki su već i napustili Hvar. Oni koji su ostali, kako saznajemo, za sredinu tjedna zajedno s mještanima spremaju se na veliki prosvjed kako bi se hitno riješio problem s vodoopskrbom koji su, podsjetimo, Hvarani posljednji put iskusili prije točno 7 godina.

Istočni dio otoka Hvara ostao je bez pitke vode jer ih, kako tvrdi načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić, u Makarskoj sabotiraju, zatvorivši dotok kroz cijev koja ide do otoka, a iz makarskog Vodovoda u ponedjeljak tvrde da je dotok vode Hvaru iz Regionalnog vodovoda Makarskog primorja - u granicama mogučeg.

Kroz sustav Regionalnog vodovoda propuštaju se maksimalne količine vode. Vodovod prema Hvaru nije zatvoren, u pitanju je tehnički problem vodoopskrbnog sustava kao i prevelika potrošnja vode jer isti vodovod opskrbljuje Makarsko primorje i istočni dio otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda Joze Markić.

Kaže da je dovodna vodovodna cijev kojom se napaja istočni dio otoka Hvara pola metra iznad visine cijevi Regionalnog vodovoda, što u slučaju prevelike potrošnje vode, unatoč standarnom maksimalnom dotoku vode iz rijeke Cetine, povremeno može ostaviti Hvarane bez vode.

U subotu i nedjelju na Makarskom je primorju bila znatno povečana potrošnju vode, i iznosila je više od 33 tisuće kubika vode dnevno, rekao je Markić, istaknuvši da su u funkciji sva crpilišta, rezevoari i prepumpne stanice.

Očekuje se da će uskoro biti stavljeno u funkciju i crpilište Drašnice, pa Vodovod ulaže maksimum napora kako bi osigurao potrebne količine vode Makarskom primorju i istočnom dijelu otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda.

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić rekao je da se potrošnja vode znatno povećala s obzirom na velike vrućine i više od 50.000 turista što borave na području od Brela do općine Gradac, pa je tehnički nemoguće osigurati isporuku dodatnih količina pitke vode.

Poruka s Hvara kako je riječ o mogućoj sabotaži ili namjernom zatvaraju vode Hvaranima, je samo politiziranje i dobivanje jeftinih političkih poena, ustvrdio je Bilić.

Načelnik općine Sućuraj na Hvaru, Ivan Slavić, izjavio je za HTV kako misli da se radi o sabotaži jer tuševi na Makarskoj rivijeri nisu bili zatvoreni, a oni nemamo ustavno pravo na pitku vodu.

Tražimo vodonosca i nadamo se razumijevanju ministra obrane koji treba dati nalog da se vojska pokrene u civilne svrhe. Dobio sam obećanje da će ministar pokrenuti proceduru, kazao je Slavić.

PSD, H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:43