StoryEditorOCM
DalmacijatREĆI AGREGAT

Projekt od 150 milijuna kuna: iz Zakučca stiže 'zelena' struja

Piše PSD.
16. srpnja 2015. - 17:47
U četvrtak je u Omišu obilježen završetak treće faze rekonstrukcije hidroelektrane Zakučac puštanjem u rad trećeg agregata. Treći od ukupno četiri agregata koji će biti zamijenjeni rekonstrukcijom u pokusni rad pustio je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.

Rekonstrukcijom HE Zakučac dotrajala se oprema zamjenjuje novom uz primjenu najboljih suvremenih tehnoloških i tehničkih rješenja. Snaga elektrane povećat će se za 52 megavata, što će omogućiti povećanje prosječne godišnje proizvodnje za 58 GWh (milijuna kWh).

Ukupna vrijednost investicije u rekonstrukciju HE Zakučac je približno milijardu kuna, od čega je u 2014. godini realizirano oko 150 milijuna kuna. Na poslovima modernizacije radi dvadesetak tvrtki, a nositelj projekta je Končar-Elektroindustrija.

- Proizvodnja električne energije u HE Zakučac od vitalnog je interesa za stabilnost elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj, u kojem je bitna trajna raspoloživost hidroelektrane. Za vrijeme rekonstrukcije jednog agregata ostale raspoložive jedinice su u pogonu i proizvode električnu energiju, što je najveći tehnički izazov modernizacije ove naše najveće tvornice "zelene energije“.

- Međunarodni certifikat jamči da je sva električna energija iz HE Zakučac, kao i ostalih naših hidroelektrana, proizvedena iz obnovljivih izvora energije. Dodatno, okolišnu prihvatljivost HE Zakučac potvrđuje nedavno uspješno završena provjera za ISO certifikate serija 9000 i 14000. Ovih dana očekujemo da i ostale hidroelektrane proizvodnog područja Jug prođu provjeru. Po ishođenju certifikata za te hidroelektrane, sve će HEP-ove elektrane imati certificirani integrirani sustav upravljanja okolišem - kazao je Jukić.

M. KATUŠIĆ
Foto: HEP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:48