StoryEditorOCM
Dalmacijaprognoza

Uživajte u suncu, nakon četvrtka slijedi južina s povremenom kišom

Piše PSD.
24. studenog 2014. - 14:16
Još nekoliko dana uživanja u suncu jer nakon četvrtka slijedi južina s povremenom kišom. Nestabilno vrijeme na Jadran stiže s ciklonom Edita, no neće biti velikih kiša kao za proteklih ciklona, a ne očekuju se ni jaki udari juga.

Promjena vremena najprije će se osjetiti tijekom četvrtka na Sjevernom Jadranu, gdje može pasti i preko 30 litara kiše, a zatim i u Dalmaciji. Tako će, prema najavama DHMZ-a kiše biti u drugom dijelu dana, no znatno manje od prošlih ciklona. Vrijeme neće ići na ruku meteropatima jer će puhati jugo, a temperature će biti visoke i do 19 stupnjeva.

Promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja zadržat će se i tijekom petka, povremeno će biti kiše, ali će ona biti manje česta nego u četvrtak. Sunce i oblaci će se izmjenjivati i tijekom subote, a nešto stabilnije očekuje se tek u nedjelju. Tako će završiti i studeni te ovaj mjesec ni na svome kraju neće opravdati svoj naziv.

Spomenimo na kraju da su ovaj tjedan uz obilje sunca tijekom dana obilježila i prohladna jutra pogotovo u Zagori pa je tako u Kninu i Drnišu izmjereno svega stupanj iznad nule.

Mnogo je pitanja što nas s vremenom čeka ove zime, a sezonska prognoza DHMZ-a kaže kako velike zime neće biti. Tako tromjesečna prognoza za područje Hrvatske za razdoblje prosinac 2014. - veljača 2015. pokazuje kako je pred nama iznadprosječno topla zima, uz količinu oborine sličnu uobičajenoj ili malo veću.

To može značiti kako će se i u sljedeća tri mjeseca nastaviti slični vremenski uvjeti kakve imamo već više od godinu dana - dakle, sva su godišnja doba u posljednjih dvanaest mjeseci bila toplija nego što je uobičajeno uz količine oborine zamjetno veće od prosječnih.

No, iako se u sljedećem tromjesečju srednja temperatura zraka očekuje višom nego što je uobičajeno, moguća su i kraća hladnija razdoblja.

Živi bili pa vidjeli.

O. KOHAREVIĆ 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:47